Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Heti egy tanóra a korrupció ellen

Csongrád megye - Tanítani lehetne az iskolákban, miként kell küzdeni a korrupció ellen – ajánlja a Transparency International Magyarországnak. Létezik ilyen tantárgy: etika a neve. Itt tanulja meg a diák, hogy rosszul fog járni, ha minimálbéren jelentik be, és a többi pénzt zsebbe kapja. Inkább maradjon munkanélküli?
Vádlott lett a Fővárosi Főügyészség korábbi szóvivője. Tavaly nyáron tetten érték, amikor egy presszóban 800 ezer forint kenőpénzt vett át egy csalási ügy női gyanúsítottjától, akivel szexuális kapcsolata is volt. Azt ígérte neki, el tudja intézni, hogy ne kerüljön börtönbe. Korábban másoknak is felajánlotta, hogy pénzért segít. A klasszikus korrupciós ügy csak egy azok sorában, amelyekről írnak az újságok. A választási kampány is ilyen ügyekről szólt, az első forduló végeredménye pedig jelentős részben az MSZP több politikusát érintő botrányoknak köszönhető. A Fidesz 13 gyanús eset gyors kivizsgálására készül a második forduló után. A korrupció ellen fogalmaz meg közcélú ajánlásokat a Sólyom László kezdeményezésére létrejött Bölcsek Tanácsa is. Az átlátható közéletért dolgozó nemzetközi szervezet, a Transparency International kuratóriumának elnöke, Huguette Labelle üdvözölte a kezdeményezést, és azt mondta, fontos lenne, hogy a magyar közoktatásban is nagyobb hangsúlyt kapjon „a korrupciót elutasító szemléletmód kialakítása".

Létezik olyan tantárgy, amely ezzel foglalkozik: társadalomismeret és etika a neve. Van tankönyv, elsősorban mégis a pedagóguson múlik, mit és hogyan tanít. A Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézményében a leendő pékek, cukrászok, húsfeldolgozók, tejtermékgyártók például heti egy órában hallanak hétköznapi és politikai erkölcsről, állampolgári jogokról, kötelességekről, társadalomról. Csóti Ildikó tanárnő tervezi, hogy elviszi diákjait bírósági tárgyalásra, meghív büntetőjogászt az órára. Két hete az első választó gyerekek a biztatásra – tessék élni a választójoggal! – visszakérdeztek, hogy a tanárnő kire szavaz. Ő pedig elmondta, miért nem örülnek az emberek az ilyen kérdésnek – másrészt elmagyarázta, hogy ő mi alapján szokott dönteni.

– Ez érdekli őket, mint általában a felnőttek világa – mondja a pedagógus. – Ha szerencsém van, az iskolából kikerülve döntő pillanatokban eszükbe jut az, amiről az órán beszéltünk. Például hogy ha minimálbéren jelentik be, és a többit zsebbe kapja, nemcsak az állammal szúr ki, hanem saját magával is. Szerintem húsz év biztosan kell ahhoz, hogy egészségesebb és tisztességesebb állapotba kerüljön a társadalom. Az iskolán nem fog múlni, mikor tud kilábalni a korrupcióból Magyarország.

Gyakran nyilvánvaló, hogy olyasmiről folyik a szó etikaórán, amit inkább otthon kellene megbeszélni. És amint elhagyja a diák az iskolát, meglátszik, tud-e boldogulni ezekkel az elvekkel. Erről lehetetlen fölmérést készíteni, sejtése mégis van mindenkinek.

Olvasóink írták

 • 5. rolee 2010. május 10. 21:20
  „Erre inkább nem írok semmit ...”
 • 4. lacipapa68 2010. május 10. 20:52
  „Vicces,hogy ebben az országban létezik olyan tantárgy,hogy etika.Ha valaki még fiatal,és lehetősége van rá,meneküljön minél hamarabb külföldre.”
 • 3. dodó 2010. május 10. 17:23
  „A tantárgy neve legyen "békávézás".”
 • 2. jozko 2010. május 10. 13:57
  „Aki ért hozzá, csinálja /mármint korrumpál/, aki nem, az tanítja...Nem erről van szó, ugye?”
 • 1. KolompárRómeó 2010. május 10. 12:37
  „"ha minimálbéren jelentik be, és a többit zsebbe kapja, nemcsak az állammal szúr ki, hanem saját magával is"

  Miért? Nyugdíja úgysem lesz, mert mire odakerül, 98 év lesz a korhatár és ha meg is éri, akkor sem lesz már olyan, mint nyugdíj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borongós időben derűs falunap – bőségasztallal

Algyő - Tánc, ének, muzsika, pörkölt és mini vidámpark: a szombaton rendezett algyői falunapon… Tovább olvasom