Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hétköznap is ehetünk, amennyi belénk fér: van, ahol kedvezményes bérletet is kínálnak a svédasztalhoz

Szeged - Szegeden hétköznap is elérhető a svédasztalos kínálat, ugyanakkor az ilyen vendéglátóhelyek száma csak lassan növekszik: egyelőre mindössze hármat találtunk belőle.
– Mi már öt éve csináljuk. A nagy számok törvénye alapján éri meg. Én örülök neki, ha egyre több ilyen hely nyílik, de nem vagyunk konkurenciái egymásnak – mondta Kozák Pál, a Béke Tanszék tulajdonosa.
Két éve már írtunk a hétvégi svédasztalos kínálatról – ezekből bőven találunk Szegeden. Abban minden általunk megkérdezett vendéglátós egyetértett, hogy nagy haszon nincs a svédasztalon, inkább gesztus a vendég felé, valamint jó reklám: ha ízlett az étel, talán máskor is betér majd a vendég (2016. augusztus 2.: Inkább reklám, mint üzlet a svédasztal).

A Békében már öt éve elérhető

Mostani körképünkben az egyre népszerűbb, hétköznap is svédasztalos ebédet kínáló vendéglátóhelyeket vettük számba, amelyekből mindössze hármat találtunk Szegeden. Ezek közül a leghosszabb ideje a Béke Tanszéken létezik ez a szolgáltatás. Itt felnőtteknek 1700, 14 év alatti diákoknak 800 forintba kerül az „annyit eszünk, amennyi belénk fér" élmény. A Békében nyáron ezért az összegért háromféle leves, 7-8 főétel, főszezonban 4 leves és 15 főétel közül lehet csipegetni a salátabár mellett.
Mi lesz ma az ebéd?  Vendégcsalogató a Diófa vendéglőben.
Mi lesz ma az ebéd? Vendégcsalogató a Diófa vendéglőben. Fotó: Török János
A legújabb hely a palettán az Anyám Tyúkjai bezárásával megfiatalodott Diófa vendéglő. Az egykor népszerű, mára kissé megkopott fényű helyre az egykori tulajdonos, Veres János lányai hordták át a bútort a nemrég munkaerőhiány miatt bezárt Széchenyi téri éttermükből.

Kihasználják a piaci rést

– Menüztetéssel foglalkozó étterem rengeteg van. Mi éppen azért csaptunk le erre a lehetőségre, mert kevés a hétköznap is svédasztalt kínáló vendéglátóhely. Ez egy piaci rés, amit most megpróbálunk kihasználni – mondta Veres Orsolya, aki a mindössze kéthetes próbaüzem alapján még nem tudott tapasztalatokról beszámolni, de annyit elmondott, hogy jó a fogadtatás.

Amikor ott jártunk, csont-, zöldbab- és gyümölcsleves, csikós tokány, rakott kelkáposzta, csirkecomb, parasztos csülök és libahúsos tészta közül lehetett választani a köretek és savanyúságok mellett – 1400 forintért.

– Meg vagyunk elégedve. Jól főznek, háziasak az ízek. Van, akinek anyagilag ez jobban megéri, de nem biztos, hogy mindenkinek – mondta István, aki a libahúsos tésztából fogyasztott, amit tejfölös-ajváros öntettel és sajttal készített a szakács.

Átutazó és környékben dolgozó vendégek

A hétköznapi svédasztalok egén vitathatatlan állócsillagként ragyog az Algyői úti Kastélykert étterem, amelynek hatalmas parkolójában hétköznap is nehezen találni helyet. Odabent is jól érzi magát a munkaruhás munkás és az öltönyös vállalkozó is. Huszka Dávid is munkaruhában étkezett kollégáival: a közelben, a tramtrain építkezésén dolgoznak. A jól megtermett fiatalembernek biztosan megéri az 1400 forintos szabadszedéses ebéd. – Finom, olcsó, és van választék bőven – mondta két falat között.
Délidő. A Kastélykert étterembe folyamatosan érkeznek  vendégek. Fotó: Török János
Délidő. A Kastélykert étterembe folyamatosan érkeznek vendégek. Fotó: Török János
Bittó Árpád, a rendezvényszervezéssel foglakozó Sport&Life, a Vármegye és a Kastélykert fogadót üzemeltető Waldorf 2000 Kft. ügyvezetője három éve várja itt az éhes vendégeket. – A 12 év alattiak fél áron, a 6 évnél fiatalabbak ingyen ehetnek nálunk. Ezt tartom, ameddig bírom. A hétköznapi vendégek egy része átutazó, többségük a környéken dolgozik – magyarázta. Itt 21 óráig várják az éhes vendéget, aki annyit ehet a kínálatból, amennyi belefér.
A Kastélykertben még törzsvásárlói kártya is van. Fotó: Török János
A Kastélykertben még törzsvásárlói kártya is van. Fotó: Török János
A hétköznapi szabadszedéses étkezés népszerűségét jelzi, hogy a Diófában és a Kastélykertben is kínálnak tíz alkalomra szóló kedvezményes bérletet 12 ezer forintért, amivel így 1200 forintból ehetjük degeszre magunkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött Opelt fogtak Röszkén

Körözött Opelt fogtak Röszkén
A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Csongrád megyei… Tovább olvasom