Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétköznap öt után csak egyetlen szegedi közvécé üzemel

A turistaszezon kezdetén minden évben visszatérő kérdés a nyilvános vécék állapota. Amíg tavaly egyik-másik siralmas képet mutatott, idén kellemesen csalódtunk mustránk során. A használatért a Mars tér kivételével mindenhol száz forintot kell fizetni. A toaletteknél mindössze az útbaigazító táblákat hiányoltuk.
Mustránkat a tavaly „a nyilvános WC-k csúcsának" titulált Apáthy utcai illemhelyen kezdtük. Igaz, tábla nem hirdeti, hol van, mi könnyen odataláltunk. Az ajtón bekukkantó „rászorulónak" felirat mutatja: VIZELDE. A használat kereken száz forint, amit belépéskor kell kifizetni. Meglepetésünkre a nagy meleg ellenére sem éreztünk kellemetlen szagokat – köszönhető ez Vígh Ferenc munkájának, aki harmadik éve tartja tisztán az illemhelyet. – Reggel kilenctől délután ötig vagyok, április közepe óta. Ilyenkor alig jön valaki. A szabadtéri idején viszont megtriplázódik a forgalom – hallottuk a karbantartótól, aki megsúgta, nem mindenki igényes annyira, hogy az angol kényelemre akárcsak száz forintot is rászánjon. Akadnak, akik fényes nappal is a környező bokrokat választják.

Miből lesz a „budibüfé"?

A szegedi nyilvános illemhelyek közül az Apáthy és a Károlyi utcai a Szegedi Fürdők Kft. kezelésében van. A Szent István térit a piac igazgatóság üzemelteti, a Mars térit a Tisza Volán Kft., a Roosevelt térit pedig a halászcsárda – tudtuk meg az önkormányzat városüzemeltetési osztályától. Az Aradi vértanuk terén álló egykori nyilvános illemhely most – sokak által csak „budibüfének" emlegetett – gyorsétkezde, a Bartók téri helyén pedig ruhabutik üzemel.

A Roosevelt téri téglaépítésűben is hasonló tisztaságot és teljes felszereltséget tapasztaltunk – tavaly nem működött. A szolgálatot teljesítő nénitől megtudtuk, délelőttől egészen este tizenegyig, vagy éjfélig tart nyitva, a szomszédos sörözőhöz igazodik. Habár a legtöbb ember becsületes, akadnak olyan „kópék" is, akik beszöknek, vagy meglógnak fizetés nélkül. Pedig a szükségpénz itt is csak száz forint. A toalett környékére is kíváncsiak voltunk – dugivizelés nyomait véltük felfedezni.

A következő megfigyelt kétbetűs a Károlyi utcai volt. Tábla ezt sem hirdeti. A hátsó bejárat felől közeledtünk. Kezdeti lelkesedésünk – miszerint a belvárosi budik kollektíve megkaphatnák a „kristálytiszta toalett" képzeletbeli címet – szertefoszlott, hiszen néhányan ezt a részt választják a tiszta, papírral, szappannal ellátott vizelde helyett. Pedig még csak várakozni sem kellene, hiszen ottjártunkkor kongott az ürességtől a csempés helyiség.

A Mars téri WC-hez nem kell jelző tábla, a szag alapján akár csukott szemmel is célba találunk. Ennek oka valószínűleg az egy csészére jutó nagy népsűrűség: a „látogatók" egymást váltva foglalnak helyet, főleg buszindulás előtt. A bukétól kissé beszédültünk.

Megvan a győztes! – kiáltottuk a gyönyörű környezetben, extra felszereléssel, sőt mozgássérült résszel ellátott Szent István téri bódéillemhely előtt. Nyugati színvonal és rendkívüli tisztaság – egyelőre. Hiszen a WC csak néhány hónapja fogadja a szegedieket és a turistákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a… Tovább olvasom