Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hétköznapi ikonok

A képzőművészetben szokatlan alapanyagokból, kenyérből és bádogból készítette el Hétköznapi ikonok című meghökkentő alkotását a 33. Nyári Tárlat egyik szegedi díjazottja, Huszár Imre.
Huszár Imre és a Hétköznapi ikonok. DM/DV-fotó
A szegedi születésű Huszár Imre a Tömörkény képzőművészeti tagozatán végzett. Ezt követően dolgozott könyvesboltban, régészek mellett, majd másfél évtizedig a Bartók Béla Művelődési Központ kiállítás-rendezője és dekoratőre volt. 1995-től a Széchenyi téri Napfény Műteremhez kapcsolódva kezdett intenzívebb önálló alkotómunkába. Néhány év múlva felvette tagjai sorába a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Képző- és Iparművészek Szövetsége, ami fontos szakmai visszaigazolást jelentett számára. 1999 óta szabadúszóként dolgozik, nem a képzőművészetből él, elsősorban számítógépes grafikai munkát végez, többek között a Kövér Béla Bábszínház propagandaanyagait tervezi. A szakmáról folytatott diskurzusokkal többek között Pataki Ferenc és Novák András is sokat segített neki a művészi pályán való elindulásban.

– Szerettem volna valami olyan ikont készíteni, ami egyszerre személyes és általános, az ikonban megjelenített érzelmi és szellemi magasságot a hétköznapok szintjére helyezni – mondja Huszár Imre a sokakat meghökkentő díjnyertes alkotásáról, a Hétköznapi ikonokról. – Azt próbáltam megfogalmazni: számomra hogyan van jelen a szentség a profánban, a profán a szentségben. Az ikon az örökkévalóságra nyíló ablak, s mint ilyen, az ember Isten utáni vágyának és odaadásának tárgyiasulása. A képmás nem a múlandó testet ábrázolja, hanem a halhatatlant, az emberré vált Istent. Az ige megtestesült, hogy a test ige lehessen. A Nyári Tárlatra készített munkámban a kenyérrel helyettesítettem a testet. Az ikonok másik fontos eleme az arany – akár festve, akár fém formájában. Az arany a tökéletes fény. Tökéletesség az életben nem létezik. Az általam választott bádog az isteni léthez képest az emberi élet puritánságának szimbóluma. Az ikonjaim felületén – mint a könyvtári katalógusok vagy hivatali nyilvántartások fiókjain – kis fach-ok láthatók, amelyek az állandó számontartottságot jelzik. Az emberét Isten felé, és Istenét az ember felé.

Huszár Imre most a fiatal szegedi képzőművészeket tömörítő, nemrégiben alakult Lajtorja Egyesület szeptember végi csoportos kiállítására készül, amelynek ugyancsak a szegedi Olasz Kulturális Intézet ad majd otthont.


Voksolás a közönségdíjra

Az Olasz Kulturális Intézetben a pénteki zárásig szavazhatnak még a látogatók arra, hogy a 33. Nyári Tárlaton kiállított művek közül melyiknek az alkotója kapja meg a FŐSZER-Elektroprofil Kft. által felajánlott 150 ezer forintos közönségdíjat. Ilyen elismerést a kétévente megrendezett kiállítás történetében először adnak ki. A tárlatot a július 16-i megnyitó óta több mint háromezren látták, Németországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából is voltak érdeklődők. Szeptember elejétől ismét megnőtt a forgalom: főként iskolai csoportok keresik fel a kiállítást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi… Tovább olvasom