Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hétszáz látogató az első nap

Sikeresebben indult a Munkácsy-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, mint a Chagall-tárlat. Már az első napon hétszázan nézték meg a milliárdos összértékű festményeket. Sorban állni azonban senkinek sem kellett. A felnőtt belépő 1500, míg a kedvezményes jegy 800, illetve 400 forintba kerül.
Nagy volt az érdeklődés, de a meghosszabbított nyitva tartás alatt nem kellett sorban állni. Fotó: Frank Yvette
Már az első napon óriási volt az érdeklődés a szegedi Móra Ferenc Múzeum eddigi legnagyobb volumenű kiállítása iránt. A Munkácsy Mihály festményéből és számtalan relikviájából összeállított tárlatot szombaton hétszázan tekintették meg. Chagall litográfiáira az első napokban csupán két-háromszázan váltottak belépőt. A múzeum vezetése reméli, jóval túlszárnyalják majd a Chagall-tárlat közel 28 ezres látogatottsági rekordját.

– Úgy tapasztaljuk, az első napokban kevesebben jönnek, sokan ugyanis félnek a hatalmas tömegtől, és a hosszas sorban állástól – mondta Vörös Gabriella múzeumigazgató. – Az emberek úgy gondolják, mindenki nyitás után akarja megnézni a kiállítást, holott a Chagall-tárlat esetében is az történt, hogy a kezdeti pár száz érdeklődőből a végére napi ezer látogató lett.

A múzeum a különleges kiállítás miatt egy órával meghosszabbította nyitva tartását. Ebben az időszakban, délután 5 és 6 óra között néztünk szét szombaton a Tisza-parton álló intézményben, ahol még ekkor is többen nézelődtek. A múzeumi dolgozók mindenkinek udvariasan köszöntek, mosolyogtak és ajtót nyitottak. A látogatók pedig a termekbe érve mintha egy másik világba csöppentek volna: a milliárdos értékű festmények környezetében csak suttogtak, vagy csendben nézegettek egy-egy festményt.

Belépők ára

A Munkácsy-kiállításra a felnőtt belépő 1500 forintba, a diák- és nyugdíjas jegy 800 forintba, a csoportos jegy pedig – amelyet tizenöt fő felett diákok vagy nyugdíjasok vehetnek igénybe – 400 forintba kerül. Aki felmutatja a belépőjét a Virág cukrászdában, 20 százalék kedvezményt kap.

Hídvégi Ilona Szolnokról érkezett. A fővárosban és Debrecenben is látta már ezt a kiállítást, keresztlánya ballagása után azonban úgy gondolta, most is megnézi, ha már a városban van. – Mindig az tetszik a legjobban, amit utoljára látok – tért ki a konkrét kérdés elől, miszerint melyiket találta a legszebbnek. Majd távozóban még azt javasolta: figyeljük meg, hogy Munkácsy mindig a kép bal oldalára helyezi női alakjait.

Fél hat után még mindig szép számmal érkeztek látogatók, nekik azonban már azt javasolták a pénztárban, inkább jöjjenek vissza egy másik napon. Ugyanis csak a Munkácsy-képek megtekintéséhez is legkevesebb 40 percre van szükség, és akkor a múzeum többi kiállítását meg sem tudják nézni.

Utolsóként Endre és Erika hagyta el a dísztermet, igaz, akkor már másodjára mentek vissza. A házaspár csupán délutáni sétára indult, de amikor meglátták, hogy nem kell sorba állniuk, úgy döntöttek, megnézik a kiállítást. – Nekem a szalonos képek tetszenek, és ezekről tudom is, hogy mindegyikben megtalálható a piros és a kék szín – mondta az asszony. Ők is figyelmünkbe ajánlottak valamit: a Honfoglalás Árpádjának, valamint a mellette elhelyezett Jézusnak a profilja ugyanaz.
Legközelebb ezt is megnézzük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-díjas város lett Szeged

Európa-díjat kapott Szeged. Ez a legmagasabb elismerés, amit az Európa Tanács adományozhat egy… Tovább olvasom