Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétszázezren váltottak biztosítót

Szeged - Az on-line biztosítási alkuszokon keresztül történő kötelező gépjármű felelősségbiztosító-váltás duplázódott idén a múlt évi kampányban mérthez képest, így ma már biztos, hogy a jövő évet 700 ezer autós új biztosítónál kezdi.
A jelenlegi szabályok szerint november végéig lehetett felmondani a kötelező biztosítási szerződést azoknak, akik biztosítót akartak váltani. Az új szerződés megkötésére viszont rendelkezésükre áll még a december is. Az on-line brókereknél egy ütemben történik a felmondás és az új szerződés megkötése is (hacsak valaki nem maga intézte a felmondást, és ezt követően adott megbízást az új szerződés megkötésére).

Ezúttal az eddig rendelkezésre álló adatokat ismertetjük. A netrisk.hu 127 ezer 500 váltót regisztrált november végéig, ez 2,2-szerese a múlt évinek. Az átlagdíj 30 ezer 300 forint lett. Az utolsó napokban változott a legnépszerűbb biztosítók listája – mondta Haraszti Zsolt ügyvezető. A MÁV Általános Biztosító Egyesület 18 százalékkal áll az élen, majd következik a Genertel 17, az Aegon 14 és az Allianz 11 százalékkal.

Illusztráció: Miskolczi Róbert

A biztositas.hu honlapon 110 ezren váltottak biztosítót, ez a szám is kicsivel több mint duplája a tavalyinak. Az átlagdíj szintén 30 ezer 300 forint. Ez az alkusz grafikont rajzolt arról, miképpen csökkentek az utóbbi négy évben a náluk kötött kötelező biztosítás díjai. Amíg az átlagdíj 2004-ben 45 ezer, 2005-ben 43 ezer 511 forint volt, addig a múlt évi váltáskor 37 ezer 800, idén pedig már jóval alacsonyabb, 30 ezer 300 forintos átlagos díj alakult ki. Egyértelműen az látszik, hogy ennyire radikális díjcsökkenésre még egyik évben sem volt példa. Ennél az alkusznál az újonnan választott biztosítók sorrendje – mint ahogy azt Rácz István ügyvezető elmondta – a következő: MÁV 22, Genertel 19, Aegon 14, KÖBE 13 százalék.

Extrémebb kötések

A www.biztositastipp.hu oldalon keresztül biztosítót váltó ügyfelek közül a legidősebb jövő februárban lesz 93 esztendős, a legfiatalabb ezen a a napokban tölti be a 17. életévét. A legrégebbi jogosítványt 1943 júniusában állították ki, a legidősebb biztosított jármű életkora jövőre 48 év lesz. A legolcsóbb éves díja egy utánfutónak lesz jövőre – 950 forintba kerül majd tulajdonosának, ugyanakkor egy másik ügyfél a vontatóját 2008-ban 252 ezer 540 forintért biztosítja majd a CLB segítségével. A váltással a legtöbbet, közel 160 ezer forintot egy sportautó tulajdonosa takarít meg, ugyanakkor egy másik ügyfél úgy vélte, 219 forintért is megérte váltani.

A pba.hu honlapon – amelyet a győri székhelyű pbaPreventio Kft. működtet – 35 ezren váltottak biztosítót, emellett háromezren hagyományosan, papíron tették ugyanazt a cégen keresztül. Az on-line váltók átlagdíja 29 ezer 577 forint, amely azért alacsonyabb a többi alkusz átlagdíjához képest, mivel főleg észak-dunántúli, tehát vidéki ügyfelek váltottak náluk. Az új biztosítók sorrendje: Genertel 23, MÁV Egyesület 18, Aegon 13, OTP Garancia 11 százalék.

A clb.hu honlapon 25 ezren váltottak biztosítót – tájékoztatott Bravik Attila ügyviteli igazgató, 32 ezer forintos átlagdíjjal. Itt a Genertelt választották új biztosítóként a legtöbben (22 százalék), azt követi a MÁV Egyesület 15, az Aegon 13 és a KÖBE 12 százalékkal. Az on-line váltók száma a négy nagy alkusznál 297 ezer 500, amelyből arra lehet következtetni, hogy azokkal együtt, akik hagyományosan intézik a biztosítóváltást, a végső szám elérheti a 700 ezret.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged–Arad Gázvezeték

Szeged, Arad - Még 2006 végén, egy magyar–román kormányülésen írt alá olyan megállapodást a… Tovább olvasom