Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Hétszázötvenmilliós beruházás a nagybanin

Átadták tegnap a nagybani piac ezerszáz négyzetméteres kiscsarnokát. Elkészült tizenháromezer négyzetméter térburkolat és megújult a térvilágítás is. A beruházás 750 millió forintba került. A fejlesztés jövőre folytatódik a csapadékvíz-elvezetéssel.
Bővül a nagybani: 1100 négyzetméter, 750 millió. Fotó: Schmidt Andrea
Végleg megszűnt a zsúfoltság a dorozsmai nagybani piacon. A 2200 négyzetméter alapterületű nagycsarnok áprilisi átadása után tegnap felavatták az új kiscsarnokot is. Ez utóbbi pontosan fele a nagyobbnak, a kiskereskedők kaptak benne helyet. 13 ezer négyzetméteres térburkolat készült el, és a vízelvezetést valamint a teljes térvilágítást is megoldották.
A beruházás második üteme 750 millió forintba került. Az építkezéssel egyidejűleg az összes bódét is elbontották, a termelők csak a csarnokokban és a külső területen árusíthatnak. Az utóbbi helyen most már egyszerre 750-800 jármű – 250 kamion, ugyanennyi kisteherautó és személygépkocsi – állhat meg.

A vidék legforgalmasabb nagybani piaca a szegedi, és a beruházással tartani tudja országos második helyét is a nagyban árusító piacok között: a dorozsmai úton évente 240-250 ezer autó fordul meg évente.
– A forgalom télen a nyárinak az egyharmada – mondta Törökné Szántó Katalin, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója. Megjegyezte: a piac működésének költségeit harminc százalékban a bérleti díjak fedezik, amit negyven kereskedő és termelő fizet meg. Egy részük haszonbérleti jogot váltott, míg mások bérlik a négyzetmétereket.
A bevétel nagyobbik része azonban a napi forgalomból származik.

Az ügyvezető igazgató Románia unióba lépésétől azt reméli, hogy a nagybani piac forgalma növekszik majd, mert a határhoz ez a piac van a legközelebb. – Egyedül a debreceni piac lehetne a konkurencia, de annak a forgalma a szegedinek a negyedét sem éri el – jelentette ki Törökné. A pozíció megőrzéséhez mindenképpen szükséges volt a fejlesztés. A szegedi közgyűlés három éve döntötte el, hogy a városnak mint az agárrégió központjának szüksége van egy korszerű agrárlogisztikai központra. Ezért duplázták meg a nagybani területét az eltelt időszakban.

Jövőre folytatódik a beruházás: megoldják a csapadékvíz-elvezetést, közösségi illemhelyet alakítanak ki, és a nagybani piac öthektáros területét teljesen bekerítik. Minderre 150 millió forintot költenek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szinten, szinte minden változik

Szeged érdeke, hogy az élet sok területén változtassunk. Ezt akkor is meg fogom tenni, ha tudom,… Tovább olvasom