Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Hetven hektárt perzselt már föl a tűz

Hetven hektárt perzselt már föl a tűzA tüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza. Fotó: Katasztrófavédelem
Csongrád megye - Az eldobott csikkek és a gondatlan tarlóégetés miatt naponta többször is hívják a megyei tűzoltókat a kigyulladó száraz aljnövényzet oltásához.
Nagyon ritka, hogy ilyen korán kell elrendelni a tűzgyújtási tilalmat, de annyira száraz az aljnövényzet, hogy idén már 90 szabadtéri tűzhöz riasztották a megyei egységeket – tudtuk meg Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagytól, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.
Tüzesen indult ez a hét is

A hét első napján három helyen is égett a kiszáradt aljnövényzet Csongrád megyében. Szeged és Makó külterületéről érkezett lakossági bejelentés, összesen öt hektáros területen csaptak fel a lángok. A tűzoltók több vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat, személyi sérülés nem történt.

A szakember elmondta, hiába vannak záporok, kisebb esők, utána is legfeljebb két nap múlva újabb szabadtéri tűzeset miatt kell vonulniuk, amelyekben eddig összesen közel 70 hektárnyi terület – nádas, bozót, út menti bokros-fás társulások – égett el.

A tüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza, például a vonat és az autó ablakán kidobott csikkek és a tarlóégetés. Ezért kellene bejelenteni tíz nappal korábban eljárási díj ellenében a katasztrófavédelemnél, ha valaki tarlót akar égetni, amit hivatalosan csak akkor lehet megtenni, ha a szakhatóság például a szél erősségének ismeretében engedélyt ad rá.

Akkor is legfeljebb tízhektáros területen. Ahol és amikor az önkormányzati rendelet engedélyezi, lehet kerti zöldhulladékot is égetni, de a tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, és a kezünk ügyében kell lennie a tűz oltására alkalmas mennyiségű oltóanyagnak. Ha föltámad a szél, azonnal oltsuk el a tüzet! – hangsúlyozta a főhadnagy.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50-től 500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Ha a külterületi vagy kerti égetésből szabadtéri tűz keletkezik, és amiatt a tűzoltóknak be kell avatkozniuk, annak 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kell fizetnie.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátorságunktól is függ, hogy szeretjük-e a munkahelyünket

Napjaink nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így egyáltalán nem mindegy, hogy jól érezzük-e itt magunkat. Egy-egy életszakaszban más motivációkra lehet szükségünk, de a szakértő szerint nem lehetetlen szeretni a munkahelyünket. Tovább olvasom