Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hetven nap, 25 ország: autóval a Föld körül

Az ausztrál Helen és John Taylor hetven nap alatt kerüli körbe a Földet, 25 országon haladnak át, közben pedig tesztelik az egyik világcég üzemanyagát. Útjukkal üzemanyag-takarékossági rekordot kívánnak beállítani.
70 nap, 25 ország, 50 tankolás. Ennyiből áll Helen és John Taylor üzemanyag-takarékossági rekordkísérlete. Fotó: Karnok Csaba
Metsző hideg szél fújt tegnap este a szegedi Shell-kútnál, ahol az Helen és John Taylor érkezését várták. Az ausztrál házaspár egy új Shell üzemanyaggal működő autóval Guinness-rekordot kíván dönteni: maximum 50 tankolással kell megkerülniük a Földet, s a 28 ezer 970 kilométert minél kevesebb üzemanyag felhasználásával megtenni. Végre begördült a töltőállomásra Taylorék narancssárga kocsija, amiből két fáradt, ám jókedvű utazó szállt ki. John első kérdése az volt, hol kávézhatnak az őket stáb tagjai, majd egy jégkaparóval tisztítani kezdte a kocsi ablakát. Néhány perccel később már mindannyian forró kávét kortyolgattak a meleg üzletben.

– Nagyon jó hangulatban telt az út, sokat énekeltünk – mondta John –, például ABBA-számokat, meg a Queentől a We are the championst (Mi vagyunk a bajnokok). Az utolsó, Szegedig tartó szakaszon nem tudtunk olyan jól haladni, jeges, csúszós az út, de ez semmi a kétméteres hóhoz képest, amihez tegnap volt szerencsénk. Helen szintén fáradtnak látszott, ám izgatottan mondta: – Csodálatos számunkra ez az út, hiszen körbejárhatjuk a világot. Igaz, keveset látunk a városokból, de Johnnal nagyon élvezzük az utazást. A férje rábólintott: ez a második nászútjuk. Aminek során csupán egyszer tartanak hosszabb pihenőt: egyik gyermekük esküvőjén, február végén Ausztráliában.

A kísérő csapat tagjai a forró kávé után rögtön munkába kezdtek: védőruhába öltöztek, és megkezdődött a tankolási procedúra, amelynek során lemérték a tankolásra szánt benzin mennyiségét. A rekordállítás több szigorú előíráshoz van kötve, így erre is szükség van. A Taylor házaspár 34 különböző rekordot jegyez, ők tartjuk az egy tankkal megtett leghosszabb távolság rekordját, és a legalacsonyabb fogyasztással autózták körbe Ausztráliát. Ezen az úton naponta 14 órát töltünk az autóban, 1000 kilométert vezetünk. Január 17-én indultunk Londonból, s oda is érkeznek 70 nap múlva. Szegeden csupán a tegnap éjszakát töltötték: ma Athénba indulnak tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom