Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Hetvenmillió szegedi rendezvényekre

Három szegedi programsorozat összesen 70 millió forintot nyert a Nemzeti kulturális alap 2006-os kiemelt rendezvények támogatására kiírt pályázatán. Budapest után így Szegedre került a legtöbb pénz.
A Nemzeti kulturális alap (NKA) kollégiuma nemrégiben 1,1 milliárd forintot osztott szét a 2006-os kiemelt rendezvények támogatására. A meghívásos pályázaton, amelynek összesen 89 résztvevője volt, eredményesen szerepeltek a szegedi szervezetek, hiszen összesen 70 millió forintot sikerült elnyerniük.

A három szegedi támogatott közül a legtöbb pénzt, 58 millió forintot a Szegedi Szabadtéri Játékok kapta, amely idén ünnepli alapításának 75. évfordulóját. A jó pályázat mellett bizonyára a jubileumnak is köszönhető, hogy a szegedi fesztivál országosan is második helyezett a támogatottak listáján.

Bátyai Edina, a játékok ügyvezető igazgatója elmondta: mivel produkciókra használható fel az elnyert összeg, ezért a Rudolf és a Bánk bán Dóm téri színpadra állítására fordítják, valamint a Megyeri Károly Vándorszínházzal közösen bemutatnak egy népszerű prózai darabot az újszegedi szabadtéri színpadon.

A külföldi turistákra tekintettel a magyar nyelvű előadásokat német vagy angol nyelven feliratozzák. Jól jött a támogatás azért is, mert így átcsoportosíthatják a produkciókra szánt saját források egy részét, és megkezdhetik a színpad és a zenekari árok esőmentesítését, a színpad alatt az öltözők és a mellékhelyiségek felújítását.

A legnagyobb nyertesek:

1. Budapesti Őszi Fesztivál – 62 millió forint
2. Szegedi Szabadtéri Játékok – 58 millió forint
3. Nemzeti Galéria Matisse-kiállítás – 50 millió forint
4. Művészetek Völgye (Kapolcs) – 47 millió forint
5. Múzeumok Éjszakája (Bp.) – 37 millió forint
6. Győri Táncfesztivál – 35 millió forint

15 millió forintot nyert a MASZK Egyesület a Thealter International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójának megrendezésére. Balog József, az egyesület vezetője szerint nagy segítség számukra, hogy ezzel az időben megkapott támogatással tervezhetőbbé válik a nyári fesztivál, ami már a 2010-es Európa kulturális fővárosa projekt egyik felvezető rendezvénye lesz.

A Déli Vonal-koncepció jegyében az Oroszországtól Törökországon át Horvátországig tartó régióból több olyan új társulatot is meghívnak az idén, amely még sohasem járt Magyarországon.

A XI. szegedi táblakép-festészeti biennále megrendezésére 2 millió forintot kapott a város. Pappné Zánthó Rita, az önkormányzat képzőművészeti referense, a biennále szervezője elmondta: a pénzt elsősorban országos promócióra, a kiállítás megismertetésére fordítják.

Már a március közepén nyíló budapesti utazáskiállításon megjelennek a szabadtérivel közösen magyar–angol nyelvű szórólappal, nyáron pedig országos rádió- és televízió-csatornákon népszerűsítik a biennálét. A Dugonics téri Olasz Kulturális Központban júliusban nyíló tárlat a szabadtéri előadási napjain meghosszabbított nyitva tartással várja majd a látogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom