Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hetvenöt éve épül a legóvilág

A világon négyszázmillió gyermek és felnőtt veszi kezébe immár 75 éve a Dániából világhódító utat bejárt legókockákat. Szegeden is népszerű a kreativitást fejlesztő játék: Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója is gyakran legózik két gyermekével.
Közeledett 1927 karácsonya, ám a dán cipész családjának nem tellett ajándékokra. A férfi így kivágta az udvarukban álló diófát, és apró építőkockákat faragott, amelyek tetején kiemelkedések voltak. Minden egyes kocka oldalára ráfaragta a „leg godt", azaz „játszani jó" szavakat.

Így kezdődött a legó sikertörténete: a királyi udvar megvásárolta a találmányt, 1974-ben megjelentek az első mozgatható figurák. Megépült az első Legoland park a dániai Billundban, amit a kilencvenes években újabbak követtek, Windsorban és Kaliforniában. 2002-ben Günzburgban, 2007 áprilisában Berlinben született újabb mesebirodalom. Augusztusban ünnepli 75. születésnapját a Lego, az évszázad játéka, amellyel ma már négyszázmillió gyerek és felnőtt játszik.

232 fokon készül

Évente 17,8 millió kockát és más elemet készítenek a világon – ezeket először 232 Celsius-fokra melegítik, amíg olyan nem lesz állaguk, mint a tésztáé. Ezután 25-150 tonnás nyomás alatt formába öntik, majd hét másodpercig hűtik azokat. A formák két ezred milliméteres pontossággal dolgoznak, egymillióból mindössze átlagosan 18 olyan darab akad, amely nem felel meg a szigorú minőségi követelményeknek. Az egy évben eladott Lego-kockák sorba, egymás mellé téve több mint ötször érnék körbe a Földet.  
Miklósné Kozma Zsuzsanna, egy szegedi játékbolt üzletvezető-helyettese felvilágosít: már a kétéveseknek is készülnek nagyobb kockák, a hagyományos legó pedig főleg az 5–16 éves korosztálynak szól. A felnőtteket a hidraulikával, lánckerekekkel élethű mozgást végző Technic-darabok kötik le. – Főleg a fiúk szeretik, például a tévéből, számítógépes játékokból ismert figurákat, Harry Pottert, a Pókembert. A lányoknak pedig rózsaszín álomvilág készül, kastéllyal, hintóval – meséli Miklósné.

A figurákat már 1390 forinttól lehet kapni, ám a nagyobb készletek igen drágák. Egy irányítható vasút 26 ezer 990 forint, egy tűzpiros Enzo Ferrari 1:10 arányban kicsinyített mása harmincezer. A szenvedélyes gyűjtők 110 ezer forintot is adnak a Star Wars Halálcsillagért. Októberben pedig jön Han Solo űrhajójának ötezer darabból álló mása, 144 ezerért.

Csongrádi legorobot

Amint arról lapunkban is beszámoltunk, a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola robotépítő csapata tavaly és 2005-ben is eljutott a First Lego Leauge európai regionális versenyre. A gyerekek maguk tervezték, építették és programozták legorobotukat – és csupán két ponttal maradtak le az atlantai világdöntőről. 
Ha nem is ennyire fanatikusan, de Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója is legózik gyermekeivel, a négyéves Mirjammal és az egyéves Ábellel. Utóbbi a bébiknek készült nagyobb kockákkal játszik, Mirjamnak pedig van egy rózsaszín vára, amit imád.

– A 11 éves unokaöcsém építőkockáitól beájultam, olyan versenyautót lehet belőlük összerakni, hogy az csúcs. Vannak harci játékai, robotjai is: kardkezűek, pókszerűek, színes golyókat lőnek ki – mesél Kancsár József, hozzátéve, a legó segíti a kreatív gondolkodást, a gyermek rájön, hogyan rakhatók össze bizonyos elemek. Ő még nem legózhatott gyermekkorában, most gyermekeivel bepótol valamicskét. – Ha ez tetszik, miért ne lehetne negyvenévesen is legózni? – kérdi.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óhajok és csillaghullás

Ha garancia lenne arra, hogy a hullócsillag láttán elmormolt kívánság valóra válik, akkor az e hét… Tovább olvasom