Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Hiába olcsóbb a gyógyszer, ha nincs

Az orvosok a betegnek csak az olcsóbb gyógyszert írhatják fel, több olyan közül, aminek azonos a hatóanyagtartalma. A február eleje óta hatályos, az egészségbiztosítási kassza kímélésével magyarázott szabály sokszor betarthatatlan, a felírt gyógyszer ugyanis hozzáférhetetlen.
Nyilatkozat: a drágább gyógyszert venné meg a beteg. Fotó: Segesvári Csaba
Az orvosok a betegnek csak az olcsóbb gyógyszert írhatják fel, több olyan közül, aminek azonos a hatóanyagtartalma. A február eleje óta hatályos, az egészségbiztosítási kassza kímélésével magyarázott szabály sokszor betarthatatlan, a felírt gyógyszer ugyanis hozzáférhetetlen. Máskor viszont a beteg ragaszkodik megszokott, bevált, de drágább orvosságához.

Dávid Éva nemrégiben lázas kislányával járt a gyermekorvosnál, aki az egészségbiztosító adatbázisából választva, előírásszerűen, az olcsóbb antibiotikumot írta fel a kis betegnek. Négy szegedi patikát jártak végig, de egyikben sem tudtak olyan készítményt adni, ami a recepten szerepelt. Így kénytelenek voltak visszamenni a rendelőbe. Az orvos egy másik antibiotikumot írt fel, miközben nyilatkozatot kért a szülőtől arról, hogy megfelelően tájékoztatták, de ő ennek ellenére mégsem a „költséghatékonyabb" szert választja. Az új medicinát is csak a második patikában tudták beszerezni. A probléma általános, szinte minden szegedi háziorvosnál naponta előfordul hasonló eset.

– Sosem ikszelem be a recepten a „nem helyettesíthető" rubrikát, így a gyógyszerész azonos hatóanyagú, de másféle készítményt is adhat a betegnek, ha az adott gyógyszer nincs a patikában – árulta el a probléma kezelésének legegyszerűbb módját Kormányos Szilvia. A szegedi háziorvos praxisában szinte mindenféle betegség kezelésére felírt olcsóbb gyógyszernél előfordult már hiány, de leggyakrabban mégis a gyomorsav- és a vérnyomáscsökkentőknél. A drágább és olcsóbb gyógyszerek ára közti különbség 50-100 forinttól 2000-2500 forintig is terjedhet. Főként az antibiotikumoknál, a koleszterin- és vérnyomáscsökkentőknél jelentős az eltérés. A betegek nyolcvan százaléka mégis a jól bevált, régebbi gyógyszert kéri, felírására felhatalmazást adva a doktornőnek.

Hatvan százalék megvan

– Mivel korábban nem keresték, nem volt készleten sem nálunk, sem a nagykereskedőnél számos olyan gyógyszer, amit mostanában az orvosoknak fel kell írniuk. Ma már ezen készítmények hatvan százaléka megtalálható a patikánkban – mondta el Tóth Tamás, a Debreceni utcai gyógyszertár vezetője. Hozzátette: most, hogy beszerezték a generikumnak hívott, lejárt szabadalmú, ezért olcsóbb készítmények nagy részét, sok orvos újra a megszokott és drágább innovatívakat írja fel a betegek engedélyével. Tóth Tamás elmondta: meg kell kérdezniük a beteget, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat szeretné-e megvenni, és arról is tájékoztatniuk kell, hogy a páciens által szedett mérsékelt árú szerek egymással kombinálása milyen új mellékhatásokkal járhat.

Ennek oka a háziorvos szerint az, hogy az olcsóbb gyógyszerek hatékonysága gyakran alacsonyabb a drágábbaknál, ráadásul a többféle gyógyszert rendszeresen szedő krónikus betegeknél az újonnan felírt medicinákkal az összhatás problémákat okozhat. Ezért sem ajánlja, hogy csupán az ár miatt öt-hatféle gyógyszerét egyszerre cserélje le a beteg: csak folyamatosan lehet megoldani az áttérést, a legdrágább készítménnyel kezdve. A doktornő úgy tudja, jövőre már a finanszírozás 1-10 százalékos megvonásával büntetnék azokat az orvosokat, akik az átlagnál több drága gyógyszert írnak fel.

– Eléggé úgy fest ez a szabályozás, mint amit az írósasztal mellett találtak ki. A gyakorlatban ugyanis nagyon sokszor előfordul, hogy nem kapható az olcsóbb gyógyszer – mondta el Kováts Ildikó. A szegedi gyermek háziorvos megerősítette: az olcsóbb gyógyszer hatékonysága sokszor megkérdőjelezhető, így megtörténhet, hogy egyetlen kúra nem is elég belőle. Ez azt jelentheti: az olcsóbb gyógyszerből kétszer kell vásárolnia a betegnek, ami összességében többe kerül majd neki, mint ha a drágábbat szedné be, egyszer. Példaként említette: a legtöbb esetben bevált Zinnat nevű antibiotikum térítési díja 1773 forint, s bár az azonos hatóanyag-tartalmú Xorimax 1090-be kerül, viszont abból akár két dobozzal is venni kell, hogy a gyerek meggyógyuljon. A doktornő a kísérletezés helyett – amit az irányelv ajánl – inkább a már bizonyított készítményeket támogatja, erre eddig még egyetlen betege sem mondott nemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom