Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hiánycikk lett a tartós tej

Megcsappant a tartós tejek választéka a boltokban, alig néhány fajta kapható. Az egyensúly két hónap múlva helyreáll, aminek viszont az az ára, hogy 5-6 százalékos drágulást kell lenyelni.
„Se a Solétól, se a TE-DI-től nem kapok tartós tejet egy ideje" – mondta Czeglédi Sándor szegedi kiskereskedő, aki boltjában próbálja pótolni a hiányt tejtermékből. Szerinte vagy visszatartják a tejet áremelési szándékkal, vagy kiviszik az országból, de ő úgy véli, hogy nem termelnek kevesebbet a gazdaságok.

Megkérdeztük az ország egyik legnagyobb gyártóját, mi igaz a tejhiánnyal kapcsolatban. Tímár Imre, a Sole-MiZo Zrt. elnök-vezérigazgatója megerősítette információinkat: valóban tejhiány van az országban. De ezt nem lehet egy okra visszavezetni – tette hozzá–, a problémának számos összetevője van. Nyáron a nagy szárazság miatt először is kevesebb tejet adtak a tehenek, majd erre a kevesebb tejre hirtelen nagy igény mutatkozott külföldről is, hiszen egész Európában megcsappantak a hozamok. Ráadásul egy kínai hatalmas tejporigény miatt sok gyártó a kapacitását arra a jól fizető exportra állította át.

Magyarországról tehát nyers tej formájában ment ki több százezer liter, miközben nem jött be a korábbi mennyiség a szlovák és a lengyel UHT-tejből – az ottani gyártók is elsősorban saját országukban akarták eladni a termékeiket. És ezzel a kör be is zárult. A Sole-Mizo is friss tej gyártására állította át a kapacitását. Timár Imre szerint a mizéria még két hónapig eltarthat, és a télre billen helyre az egyensúly: csökken a fogyasztás, kiegyenlítődik a piac, igaz, az árak emelkednek, részint a korábbi hiány, részint a drága takarmány miatt.

A tartós tej ára

Egy liter tartósított tejet tegnap terméktől függően 159 és 499 forint között lehetett megvenni. A legolcsóbb egy szlovák termék, a legdrágább egy lengyel szójatej volt. Egy liter magyar UHT-tej átlagára 200-250 forint.

A tejhiányt Halász Tamás, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatói megbízottja is alátámasztotta. Szerinte egyrészt termelési szempontból minden évben a szeptember a leggyengébb hónap, másrészt a rendkívül magas takarmányár is súlyosbítja a kialakult helyzetet. A szakember az állomány fogyását is okolja, mivel az 1999-ben regisztrált 292 ezerről mára 190 ezerre csökkent a hazai tejelőmarha-állomány.

„Az uniós piac is vonzó a legtöbb termelő számára, hiszen a környező államok közül Magyarországon a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára. Így sokaknak még az egész évre megkötött kvótaszerződéseket is megéri felrúgni, és inkább exportálják a tejet a jobb ár reményében. Ezzel űr keletkezik a hazai piacon, az árak pedig emelkednek" – nyilatkozta a vezérigazgatói megbízott, aki szerint várható, hogy a kvótaszerződésben kikötött és a külföldi ajánlatok közötti 20 százalékos differencia előbb-utóbb megjelenik a tej árában. Hatala Mihály, a zrt. termelési vezérigazgató-helyettese azonban reméli, hogy a most tapasztalható változás helyrebillenti a termelői árakat és a feldolgozók, kereskedők a piacon maradás érdekében lemondanak extraprofitjukról.

Veszelinov Mile újszentiváni termelő számára biztos piacot jelentenek közvetlen ügyfelei, nem gondolkozik a tejelő állomány leépítésén. Szerinte a tej árát, amíg lehet, tartják a termelők, hiszen vásárlóik számára megfizethető az a literenkénti 120 forint, amennyit „háznál" kérnek el a nyers tejért. De úgy tűnik, a drágulással számolni kell, így elképzelhető, hogy egy literért az év végére 140 forintot is kénytelenek lesznek elkérni.

F. K.– I. Sz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom