Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Hiánycikk lett egy fogamzásgátló

Szeged - Hiánycikk egy fogamzásgátló gyógyszer az egész országban. Szegeden már csak a kisebb patikákban van belőle egy-két dobozzal. Nehéz hozzájutni egy gyulladáscsökkentő oldathoz is a csongrádi megyeszékhelyen.
Szeged patikaváros – írtuk nemrég lapunkban, hiszen most 35, de hamarosan 40 gyógyszertár működik majd a csongrádi megyeszékhelyen. A patikadömping ellenére néhány gyógyszer hosszabb-rövidebb időre hiánycikknek számít a városban. Jelenleg egy fogamzásgátló, és egy gyulladáscsökkentő oldatot nehéz beszerezni.

Országban sincs

A Trinordiolt az amerikai központú Wyeth gyógyszergyár készíti. A magyarországi Wyeth Kft.-nél megtudtuk, országos hiány van, körülbelül két hete fogyott el a magyarországi Trinordiol-készlet. A hátterében az állhat, hogy hirtelen megnövekedett a gyógyszer iránti igény.

– Trinordiolt szedek 6 éve, és nem tervezem, hogy másra térek át. A nőgyógyászom felírta, én pedig ki akartam váltani, de hiába mentem egyik gyógyszertárból a másikba, sehol sem tudtak adni – mesélte Orsolya, aki megunta a járkálást, elővette a telefonkönyvet, és hívogatni kezdte a szegedi, majd a megyei patikákat. Végül Hódmezővásárhelyen talált gyógyszert.

Mi is telefonálgattunk. Volt, ahol előbb utánanéztek, máshol rögtön közölték: hiánycikk. Az egyik gyógyszertárban egy dobozzal volt még Trinordiol, a gyógyszerész felajánlotta, hogy elteszi, amíg érte megyünk. A Makkosház gyógyszertárban azt mondták: két dobozzal van, ritkán viszik. Máshol közölték, náluk nemcsak ez, hanem a Diprosalic nevű gyulladáscsökkentő oldat is hiánycikk. A gyógyszerész szerint az átmeneti hiányt az okozhatja például, hogy valamelyik összetevőt nem tudja beszerezni a gyártó.

Zolnay Kriszta, a Kígyó patika vezetője szerint nem feltétlenül a gyártó felelőssége, ha valamilyen gyógyszert nem tudnak beszerezni. Náluk egyébként tegnap nem lehetett kapni a Trinordiolt és a Diprosalic oldatot sem. Egyébként szerinte nagyon ritka, hogy egy fogamzásgátló gyógyszer hiányozzon a kínálatból. A gyógyszertárvezető hozzátette: a nagyobb patikák gyakran észre sem veszik az átmeneti hiányt. Nagyobb készletet tartanak, ezért amikor nincs a készítmény, náluk még akkor is van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen… Tovább olvasom