Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hiánypótló statisztikai kiadvány jelent meg

Szeged - Sajtótájékoztatón ismertette legújabb statisztikai kiadványát a KSH szegedi igazgatósága és a romániai statisztikai hivatal Temes megyei igazgatósága.
Azonosságok és különbségek a Magyarország Dél-alföldi és a romániai Vest régiók között címmel készített közös, hiánypótló kiadványt a KSH szegedi igazgatósága és a romániai statisztikai hivatal Temes megyei igazgatósága.

A statisztikai hivatal honlapján is megtalálható kötet 3 év alatt készült el. Végh Zoltán, a szegedi igazgatóság első embere elmondta: egyedülálló kezdeményezés a két régió statisztikai hivatalainak az együttműködése ennak a kiadványnak a létrehozásában.

Az igazgató megjegyezte, hogy románia uniós csatlakozása előtt is voltak törekvések a különböző statisztikai adatok összevetésére, de az igazi hatékony munka csak a csatlakozás után indulhatott meg.

Végh Zoltán azt is elmondta: nagyon sok közös vonás és közös érdek van a két régió között.

- Azért is fontos a két régió közötti együttműködés, és azért is egyértelmű a sorsközösség Dél-Alföld és a romániai Vest régió között, mert az Európai Unió 27 tagállamának 271 régiója közül az egy főre jutó GDP alapján Vest a 250, a Dél-Alföld pedig a 251. helyen található.

Sorin Belea, a romániai statisztikai hivatal Temes megyei igazgatóságának vezetője azt fűzte hozzá magyar kollégája gondolataihoz, hogy a két régió között a hasonlóságokból eredő előnyök minél jobb kiaknázására kellene hangsúlyt helyezni.

- Terveink között szerepel, hogy ezt az uniós együttműködést az egész Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégióra kiterjesztjük, azaz szeretnék bevonni a szerb kollégáinkat is.

Végh Zoltán a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban azt is elmondta, hogy terveik között szerepel a határ két oldalán lévő nagyvárosok összehasonlítása éppúgy, mint a mind két országban ez év októberében esedékes népszámlálási adatok összehasonlítása.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. február 10. 18:16
    „Népszámláláskor nem vagyok itthon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megszentelt szerelem ünnepe

Szeged - A házasság hetének szegedi rendezvénysorozata ma délután kiállításmegnyitóval kezdődik a… Tovább olvasom