Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hiányzik a zebra a Vadaspark lakóparknál

Szeged - Az autósok jóindulatára bízzák magukat, kockáztatnak vagy ácsorognak – ezek közül választhatnak a villamossal érkezők Szegeden, a Szabadkai úton, a Vadaspark lakóparknál.
Az itt élők várják, hogy megépüljön a körforgalom, és legyen zebra. A beruházás két héten belül kezdődik. Vagy nem.

– Ez az, menjetek csak! Senkit se érdekeljen, hogy itt emberek kelnének át! – mérgelődött egy férfi a végeláthatatlan kocsisor láttán, egy nő pedig felsóhajtott: bárcsak lenne itt egy „nyomogatós lámpa". A négyes villamos végállomásánál a Vadaspark lakóparkban élőkkel próbáltunk átjutni a Szabadkai úton. Nem volt egyszerű. Egy kislány közölte: meg kell várni, amíg átenged egy autó. Tizenkettő nem engedett, a tizenharmadik elé kiléptünk. A tizenhármas nem hozott szerencsét, a sofőr hangos dudaszóval figyelmeztetett: az úttest nem a gyalogosoké. Csakhogy nincs, ami itt az övék lenne, önkormányzati képviselőjük szerint a parkban ezer família él, a gyalog vagy villamossal járó családtagok pedig napról napra kénytelenek átküzdeni magukat az autók között.

Bátorság kell ahhoz, hogy valaki átkeljen az egyik oldalról a másikra a Szabadkai úton.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A kisgyerekesek öt-hét percet is várnak, mert nem mernek elindulni. A gyerekek viszont átszaladnak az úttesten – mondta el tapasztalatait Dékányné Tamási Marianna. A kislányával sétáló Imola közölte: sokszor kési le a villamost azért, mert egyszerűen nem jut át az úton. A Kecskés felé haladó autósok szerinte még akkor is felgyorsítanak, ha a vasúti átkelő lámpája pirosan villog – pedig néhány méter után úgyis meg kell állniuk.

Körforgalom

Korábban megírtuk: a Móraváros Kereskedelmi Központ Kft. bevásárlóközpontot épít többek között Tescóval, OBI-val. A városüzemeltetési iroda tájékoztatása szerint ők építik a körforgalmat is.

Katona Gyula, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: gyakran kérdezik a lakók, hogy mikor épül meg az ígért körforgalom a Szabadkai út–Horgosi út kereszteződésében, és hogy lesz-e zebra. A környéken élők, akikkel mi beszéltünk, úgy gondolják: a villamosmegállóhoz közel kell lennie a zebrának, mert az emberek úgyis ott vágnak át, ahol leszállnak a járműről. Katona Gyula az aktuális terveket nem ismeri, de úgy tudja, a körforgalom építése márciusban kezdődik.

– A 17-ével kezdődő héten – pontosított Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. Hozzátette: a közművek áthelyezése miatt legalább két hónapig biztosan eltart az építkezés. A tervekről nem tudott részleteket mondani. Az egyszerű kérdést – hol lesz a zebra? – a beruházó Móraváros Kereskedelmi Központ Kft.-nek is szerettük volna feltenni. A cég egyik vezetője külföldön van, a másik éppen tárgyalt, az asszisztens közölte: komplex beruházásról van szó, ezért nem könnyű arra válaszolni, hogy a körforgalom mikor épül, arra pedig egyenesen lehetetlen, hogy hol lesz a zebra.

Olvasóink írták

 • 4. Vandorr 2008. március 05. 08:38
  „Addig nem is lesz körforgalom, míg az építkezések be nem fejeződnek. Már csak azért se, hogy ne járják szét a sóderszállítók, meg a kamionok. A zebra pedig nyomokban látszik, tehát volt valamikor. Jelzőlámpát pedig a vasúti átkelő közelsége miatt nem lehet kirakni állítólag.”
 • 3. utópista 2008. március 05. 07:36
  „Tipikusan honi megoldás. Először építünk lakóparkot (bekaszáljuk a lét), majd utána az odavezető utat építünk - talán (az meg csak kiadás).
  Ugye sejti muindenki, hogy a szomszédban épülő multi áruházak esetében is teljesen hasonló lesz a megoldás. Már most tiszta sár a Szabadkai út burkolata a talajcserét végző négytengelyes tehergépkocsiktól. De ez sem érdekel senkit, ahogy az sem, hogy évek óta katasztrófális állapotban van a Szabadkai út és a Móravárosi körút burkolata ezen a szakaszon (a Móravárosi körút felől a zöldsávnak és a kerékpárútnak, meg a kiemelt szegélynek is annyi).”
 • 2. sevenof9 2008. március 05. 06:28
  „koz-kezelesu utrol a felujitasi/atepitesi tervek titkosak. ez az igazi demokracia..

  nem tudom,hogy a magyar kozlekedesi kultura ismereteben min valtoztat par feher csik felfestese az aszfaltra? ugyanugy nem allnak majd meg az autosok.”
 • 1. Madzsar. 2008. március 05. 01:19
  „Eddig senkinek nem tűnt fel, hogy ott ilyen áldatlan állapotok vannak? Pedig pár éve már laknak ott emberek... Ennyire kukák vagyunk, vagy már senki nem hisz benne, hogy a politikai "elitet" érdekli a sorsunk?

  Ha már ilyen töketlenek voltatok, hogy eddig nem raktatok oda lámpát, akkor most mennyibe kerülne ideiglenesen egy nyomógombos jelzőlámpa kihelyezése? 1 millió Ft-ba? És mennyibe kerül egy elgázolt ember/gyerek élete???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszerrel a zsebében, a nyílt utcán vizelt

Sándorfalva - Egy 37 éves szegedi férfit hétfőn délután sándorfalvi járőrök igazoltattak, mivel épp… Tovább olvasom