Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Hibás az Anna-kút felirata

Pávai-Vajna Ferenc geológusnak köszönheti gyógyvizei felfedezését Szeged. A hévíz atyja 120 éve született. A Dél-Alföld első hévízforrása, az Anna-kút januárban szépült meg, felirata azonban hibás.
Kálium, kálcium, szulfid – több vagy kevesebb töltés, nem mindegy. Fotó: Schmidt Andrea
A magyar hévíz-, kőolaj- és földgázkutatás atyja, Pávai-Vajna Ferenc geológus százhúsz évvel ezelőtt, 1886. március 3-án született az erdélyi Csongván. Szakértelmének köszönheti a gyógyvizét többek között Szeged, Hajdúszoboszló, Karcag, Debrecen és Szolnok. 1925-ben adott szakvéleményt a szegedi gyógyfürdő artézi kútja mellett egy hévízforrás fúrásáról. A feltárást két év múlva siker koronázta: a Dél-Alföld első hévizes hőforrása tört fel 943 méteres mélységből.

A forrás 1929-ben kapott gyógyvíz minősítést. Azóta az 51 fokos, ásványi sókban gazdag gyógyvizet hidegen is és melegen is isszák a környékbeliek. Emésztőszervekre kedvező a hatása elsősorban, jódtartalma miatt pedig jó a Basedow-kór ellen. Mostani nevét a forrás – és később a gyógyfürdő – Patzauer Dezső vállalkozó 1938-ban született lányáról kapta. Patzauer a Szegedi Gyógy- és Ásványvízüzem Kft. társtulajdonosaként elemeztette a felfedezett hévizet, és szorgalmazta, hogy gyógyvíznek nyilvánítsák.

Pávai-Vajna Ferenc a hőforrás további hasznosításában is elévülhetetlen érdemeket szerzett: a földből előtörő forró vizet energiaforrásként igyekezett felhasználni. Mára elfogadottá vált a geotermikus energia alkalmazása, akkoriban viszont úttörő vállalkozásnak számított, hogy az Anna-forrás vizét kazánfűtéshez hasznosítsák. A szomszédos MÁV-palotát például hazánkban elsőként hévízzel fűtötték egy ideig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapkőletétel és avatási dömping a kampányban

Jelenleg több olyan beruházás tart a finisnél Szegeden, amelyet a választási kampányban adnak át.… Tovább olvasom