Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hideg ellen ágyú, tűz és gólyaláb

Szaxofonnal, dobbal, gólyalábbal riogatták a telet, a hidegre való tekintettel még boszorkányt is égettek a Klauzál téren. Mivel hó úgysem volt, a boszinak a betegséget, bajt kellett eltüntetnie. Volt, aki azt kérte tőle: vigye el a májzsugort. Találkoztunk a tavalyi főboszorkánnyal is.
A rontó télboszorkányt a Dóm téren égették meg. Fotó: Schmidt Andrea
Nem volt erős az idei tél, mégis három napig temették a szegediek. Vasárnap ágyúval lőttek a hidegre, és a biztonság kedvéért a télboszorkányt is elégették.

– Alla jőnek, apa? Megfogod kezem? – tette meg az dörrenés előtti szükséges óvintézkedést egy kislány a Klauzál téren. Egy rolleres kisfiú vagányabb volt: mindjárt meg fog ijedni mindenki – örvendezett. Apa, kezdődik – mondta egy másik, de a reklámból ismert teljes műsort nem adta elő.

Igen tisztelt nagyothalló és korán kelő szögedi nép! Ágyúlövés jelezte, hogy a télnek el kell takarodnia Szöged városából – vázolták a tervet a durranás után a Langaléta Garabonciások, majd egy minden betegség ellen való télűző nótát tanítottak a bámészkodóknak, akikkel körbe sétáltatták a Klauzál teret. A zenét ők maguk szolgáltatták két szaxofonnal és egy óriási dobbal. A Kígyó patika előtt az egyik garabonciás, Gulyás László felhívta a figyelmet arra a széles körben elterjedt tévhitre, mely szerint az orvosságok gyógyítanak. Csakis „a haj ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget" – szövegű dal használ.

– Nem lehet, hogy tél híján a télűzés havazást okoz? – kérdeztük Gulyás Lászlót, aki közölte: nemsokára gólyalábakon folytatják a riogatást, így a magasabb régiókból is elüldöznek minden télkezdeményt. Na meg lehet, hogy az egérparádé is jót tesz. Valódi egerek? – árultuk el teljes tudatlanságunkat, de a garabonciások kis mosollyal helyre tettek: igen, valódi egerek, csak bábnak öltöztetve.

A Klauzál téren dördült el a háromfontos ágyú. Fotó: Schmidt Andrea
Télboszorkány, az esti tüzeskedés főszereplője eközben üzenetekkel gazdagodott. A hagyomány szerint ugyanis a tűz nem csak a hideget, de a banyára tűzött bajokat is megszünteti. Az egyik cetlin gyerekírással ez állt: vigyél el minden rosszat. Más konkrétabb volt, a májzsugor eltüntetését kérte. Volt, aki szerelmi bánatától szabadulna meg, más „gonosz dög" barátjától. Olyan is volt, aki a banyával elvitetné az összes tanárt. Zárójelben azért odaírta: kivéve az anyámat. De nemcsak bábuboszorkánnyal, hanem igazival is találkoztunk tegnap délelőtt. Bokodi Jánosnét tavaly itt, a Klauzál téren választották főboszorkánnyá, ami a férje szerint hozzá illő titulus. A család egyébként várpalotai, de szeretik Szegedet, mert itt „mindig történik valami".

Az 1700-as évek fegyvere

Háromfontos ágyú, ilyennel az 1700-as években harcoltak – mutatták be a Szegedi Harmadik Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai, Bolgár Csaba és Bolgár Attila a vasból készült fegyvert. Az ágyúba egy kilogrammos golyó való, amit körülbelül egy kilométer messzire lő. A Klauzál téren természetesen golyó nélkül lövöldöztek.

A garabonciásoknál – mivel ők választják a főboszit – érdeklődtünk, miből lehet látni, hogy valaki alkalmas a posztra. A külcsín, a belbecs és a férj utalása a döntő – közölték, majd hozzátették: belőlem is lehet főbanya. Sajnos nem érek rá – válaszoltam, mire ezzel mentettek föl: nem erőszak a boszorkánytor.

A gyerekek a bábkészítő sátorért és a kézzel hajtott, fából faragott körhintáért rajongtak a leginkább. Utóbbiról egy arra járó kendős asszony megjegyezte: ezt valaki megalkotta. Ezzel nem tudtunk vitatkozni, úgyhogy csak bólogattunk, de aztán megmagyarázta: „régen is volt minden, még jobb is, mint amiket ma kitalálnak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs lelet a pincében

Szenzációs leletre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A volt Juhász Gyula művelődési… Tovább olvasom