Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hideg munkahelyek: kétmilliós bírság

Kétmillió forintos bírságot szabott ki országos ellenőrző körútján a tisztiorvosi szolgálat, amely 265 úgynevezett hideg munkahelyet vizsgált. A Csongrád megyében ellenőrzött tizennégy munkahelyből sajnos csak négyben találtak mindent teljesen rendben.
A jogszabály szerint az számít hideg munkahelynek, ahol a munkaidő felében a szabadban nem éri el a napi középhőmérséklet a négy fokot, zárt helyen pedig a tízet. A munkahelyek veszélyeit – így például a hideget, és annak fizikai, biológiai kockázatát – a munkaadónak kötelessége nyilvántartani, és szükség esetén neki kell intézkedni.

– Ezt a kockázatbecslést találtuk hiányosnak a megyében ellenőrzött tizennégy hideg munkahely közül ötnél, másik öt munkaadónál pedig néhány feltétel nem teljesült a megfogalmazottakból – tájékoztatott a Csongrád megyei vizsgálódás eredményéről Kovács Ferenc, az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa. Munkatársai a megye minden városában jártak, és mindössze négy munkahelyen találtak mindent tökéletes rendben. A jegyzőkönyveket jelenleg értékeli a tisztiorvosi szolgálat, a bírságokat néhány napon belül szabják ki, a főorvos néhány tízezres büntetésekről tett említést. Kovács Ferenc tapasztalatai szerint aki teheti, nem dolgoztat a nagy hidegben, hiszen például az építőipari cégeknél a munka hatékonysága is alacsonyabb kemény fagyok idején. Persze az építőipari cégek sem várják ölbe tett kézzel a tavaszt.

– Szabadságoljuk a kollégákat és felkészülünk a következő szezonra. Ez annyit jelent, hogy a fűtött műhelyben festik a kerítéseket, karbantartják a szerszámokat, gépeket, állványokat. Egy-két enyhébb nap kedvéért nem érdemes felvonulnunk egy munkára, így viszont készen várjuk a panelszigetelési és generálkivitelezési feladatokat – magyarázta Kereszturi Ákos, a Dél-Konstrukt Kft. egyik tulajdonosa. Hozzátette, ez a legfőbb ideje a munkatársak továbbképzésének is.

A hűtőházak, parkolótársaságok, karbantartók, gáz- és vízóraleolvasók azonban folyamatosan dolgoznak. A Szegedi Közlekedési Társaságnál hóban és fagyban sem áll le a munka.

– A pályafenntartóink naphosszat a szabadban dolgoznak, a felsővezeték-szerelők is karbantartanak a fagyban. Járműszerelőinket, akár a szerviztelepen dolgoznak, akár a nappali ügyeletben állnak készenlétben, felszereltük védőruhával és védőcipővel. A hosszú ideig szabadban dolgozó karbantartók pihenésre és melegedésre is alkalmas utánfutó-konténert és védőitalt kapnak – mondta Dózsa Gábor igazgató.
Dombai Tünde

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom