Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Hideg téltől várnak nagy forgalmat a mosodákban

Szeged - A hideg télben reménykednek a szegedi mosodások: az elmúlt esztendő enyhe időjárása miatt kevesebben kopogtattak be üzleteik ajtaján. Legolcsóbban kilencven forintért tisztíttathatunk.
Nem jött jól a tavalyi enyhe tél és az idei nyári kánikula a városi mosodáknak. Mivel az emberek kevés ruhát használtak, kevés igényelt szakszerű tisztítást is. Ezért nem is csoda, hogy a Szent István téri patyolat és a Tisza Lajos körúti tisztító vezetője is a hideg télben bízik. Úgy tűnik, az emberek is erre számítanak, ugyanis Rádóczi Attila szerint az elmúlt két hetük a viszonylagos hűvös idő miatt igencsak forgalmas volt.

Feledékeny ügyfelek

A patyolat mosógépében már találtak headsetet, és Mercedes-kulcsot, a Szent István téri automaták napszemüveget, tollat, órát és pénzt is „megettek" már. Rádóczi Attila elmondta, éppen tegnap felejtette beadott kabátjában egyik állandó ügyfelük személyi igazolványát és bérletét. Az iratokat az alkalmazottak szerencsére meglátták, így őt sikerült idejében értesíteniük feledékenységéről.

– Amint visszatér a jó idő, az emberek még azokról a ruhadarabjaikról is megfeledkeznek, amit korában nálunk hagytak – beszélt a Tisza Lajos körúti szalon vezetője. A többség vegytisztításra viszi téli kabátját, de sokan állnak náluk sorban zakóikkal és nadrágjaikkal is. Szezontól függetlenül pedig ágyneműkből mosnak a legtöbbet. Mivel az általunk felkeresett tisztítókban az árban a vasalás is benne van, a nagyobb lepedőket és párnahuzatokat a kényelem miatt viszik az emberek a tisztítókba. Amíg az üzletvezetővel beszélgettünk, egy fiatalember a télikabátját vitte be, egy kisgyermekes anyuka pedig férje két nyakkendőjével érkezett.

– Az ágyneműt és az üzleti élet kellékeit, mint az öltöny vagy a nyakkendő, mindig a tisztítóba hozzuk. Utóbbi mosására lehet, hogy az otthoni mosógép is megfelelne, de így szoktuk meg az évek során – magyarázta a fiatal asszony.

Tizenhat kiló mosnivalóval forgott tegnap délután a Szent István téri patyolat két mosógépe. – Darabszámra a legtöbbet nadrágból mossuk, a kuncsaftok többsége pedig a gyengébb nemből kerül ki – tudtuk meg Kelemen Csaba üzletvezetőtől. Meg azt is, hogy az egyik hipermarketben szintén ő üzemelteti a mosodát, amit nyáron a turisták látogatnak előszeretettel. – A sziksóstói kempingben pihenők rendszerint ide hozzák be a piszkos ruhájukat kitisztíttatni – mondta.

A szinte teljesen automatizált szalonban mindössze egy munkafolyamatot nem lehet tökéletesen kiváltani gépi erővel. Ez a vasalás. Bár létezik vasalógépük is, az üzletvezető szerint tökéletes munkát csak kézzel lehet végezni. Megtudtuk továbbá: a mosnivalókat addig tisztítják, amíg az hófehér nem lesz, színeset a fehérrel soha nem kevernek, valamint nem mossák össze az ügyfelek holmiját sem. – Szezononként egy-egy ember négy-öt ruhadarabot hoz be hozzánk – tájékoztatott Kelemen Csaba ügyfélkörük szokásáról.

A Patyolat névről pedig elmesélte: százötven vendégük választotta ki a kissé talán szocreálnak tűnő nevet a még lehetőségként felajánlott mosoda, valamint egy fantázianév közül. – Patyolatra a megkérdezettek hetven százaléka voksolt – mondta a keresztelőről.

Kilencven forinttól

A Szent István téri patyolatban a kispárnahuzatot, az asztalkendőt, a kis törülközőt és a konyharuhát lehet legolcsóbban kimosatni. Ezek darabja egyaránt 90 forint. A nadrág és a zakó vegytisztítása 750 forintba, a kabáté 890 forintba kerül. A Tisza Lajos körúti tisztítóban a nadrágot és zakót kicsit drágábban, 790 forintért tisztíttathatjuk ki. Itt a fehérnemű mosatása a legolcsóbb: száz forintba kerül darabja. Egy menyasszonyi ruha hófehérré tételéért azonban hatezer forintot is elkérhetnek. Szegeden a felkeresett tisztítókon kívül még két hipermarketben, a Budapesti körúton, az újszegedi Szolgáltató soron moshatjuk tisztára szennyesünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egymásért újra segíti Mehmet Karcsikát

Szeged - Döntött a gyámhivatal, Mehmet Tüysüz novembertől találkozhat a fiával. Igaz, egyelőre… Tovább olvasom