Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hideg van, pótfűtés nincs

Megállás nélkül szakadt tegnap egész nap az eső a megyében. A hőmérséklet nem emelkedett 10 fok fölé. A meteorológiai előrejelzés a hosszú hétvégére sem ígér javulást. Szegeden nem tervezik a pótfűtést. A szegedi meteorológiai állomáson nem tudták megmondani, mikor volt utoljára ilyen hideg júniusban a megyében.
Fotó: Schmidt Andrea
Többen érdeklődtek már a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél, hogy a szokatlan júniusi hideg miatt lesz-e pótfűtés a városban. Básthy Gábor ügyvezető igazgató egyértelmű nemmel válaszolt. Elmondta: a hőszolgáltatónak – a rendelet szerint – szeptember 15-étől május 15-éig kell a fogyasztók rendelkezésére állnia.

– Már tart a több száz hőközpont és a kazánok karbantartása. A munkálatokat csak rendkívüli esetben állítanánk le, és kezdenénk el a pótfűtést – mondta az ügyvezető igazgató, aki hozzátette: a pótfűtésről érdeklődők nem árulták el a címüket, ezért nem tudta megvizsgáltatni az ismeretlen háztömböket. Arra a cég vezetője sem emlékszik, hogy utoljára mikor volt 10 fok körüli hőmérséklet júniusban. Két éve viszont olyan zord volt az időjárás, hogy csak május végén álltak le a fűtéssel.

12 fokot mutatott tegnap a hőmérő a Klauzál téren. Fotó: Schmidt Andrea
A rendelet szerint akkor kell mindenképpen elindítani a fűtést, ha a napi átlaghőmérséklet három napig tartósan nem haladja meg a 12 fokot. A szegedi meteorológiai állomáson érdeklődésünkre elmondták: péntek kivételével az átlaghőmérséklet meghaladta az előbb említett értéket.

Kirívó volt viszont a csütörtök reggel, amikor Szegeden csak 3,7 fokot mértek hajnalban. Igaz, Szombathely környékén kisebb fagyokat észleltek. A csütörtöki hideg és az ország felett kialakult ciklon – amelynek középpontja éppen Szeged volt – előrevetítette a pénteki zord időjárást. A vastag felhőtakaró miatt a hőmérséklet csak 10-11 fok volt, de a nagy szél és a folyamatosan szakadó eső miatt a hőérzet ennél sokkal alacsonyabb volt. Az állomáson nem tudták megmondani, mikor volt utoljára ilyen hideg júniusban a megyében. Közölték, hogy ilyen adattal csak kedden tudnak szolgálni.

Az előrejelzés szerint a következő napokban sem várható az időjárás számottevő javulása. A mai csendesebb nap után vasárnapra ismét beborul az ég, és szórványos esőzésre kell számítani még pünkösdhétfőn is. A hőmérséklet csak minimálisan emelkedik, de nem haladja meg a 15 fokot. A hosszú hétvége után kisebb felmelegedés, tavaszias idő várható. A meteorológusok arra azonban nem számítanak, hogy három napig 12 fok alatt lesz az átlaghőmérséklet.


Nem kértek pótfűtést Vásárhelyen

Lapunk információi szerint a napokban hidegebbre fordult idő ellenére sem kértek pótfűtést a vásárhelyi panellakásokban élők. Ezt közös képviselőktől tudjuk: tegnap délután többször is szerettük volna felhívni a távfűtő kft.-t, de a cég egyik telefonját sem vették föl, az igazgatót, Kurunczi Mihályt sem sikerült elérnünk. Így csak a közös képviselőkre hagyatkozva írjuk azt, hogy a cégnél már folyik a kazánok karbantartása. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a… Tovább olvasom