Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hideg vízzel is lehet fűteni

Bevált a szegedi kórház tavasztól működő, nyolcszáz négyzetméteres napkollektorrendszere: a meleg vizet napenergiából nyerő intézmény biztonsággal várja a telet. A megújuló energiaforrások hasznosításában a napkollektor vezet, de mind többen alkalmaznak geotermikus hőszivattyút is: a speciális megoldás lehetővé teszi, hogy hideg vízzel is lehessen fűteni.
A szegedi kórház teljes melegvíz-szükségletét napkollektor fedezi. Fotó: Karnok Csaba
Egyre terjed a megújuló energiák hasznosítása. Már a sokszoros túlbiztosítást igénylő egészségügy is hasznosítja a meleg vizet egyszeri beruházás után ingyen előállító napkollektort.

A szegedi kórház melegvízellátását idén márciustól 800 négyzetméternyi napkollektorrendszer biztosítja, megtakarítva a kórház összes energiaköltségének 20 százalékát. – Az idei lesz az első telünk, mikor napenergia fűti a vizet. Teljes mértékben biztonságban van a melegvízellátás – mondja dr. Pajor László főigazgató. A 360 millió forintos beruházást egy évekkel ezelőtti, uniós pályázatból hozta létre az intézmény. Egyébként a rendszer a kórház fűtésének egy részét is fedezné, újabb 20 százaléknyi megtakarítást eredményezve. Ehhez azonban új vezérlőberendezés kellene.

A szatymazi Szabó Tivadarék két éve még gázkazánnal melegítették a vizet, aztán jött a napkollektor. Mintegy nyolcszázezer forintba került; a költség jó részét a számítógép vezérlésű kondenzációs kazán jelentette. A rendszer 35-40 százalékos megtakarítást jelent. Egyre többen térnek át hagyományos energiaellátásról megújuló energia fölhasználására. – Régiószerte mindenhová hívnak minket – mondja Baranyiné Pataki Erzsébet, a Hódmezővásárhelyen és Szegeden egyaránt jelen lévő Ökocentrum Kft. kereskedelmi vezetője. A szatymazi Szabó család számára is ők szerelték be a napkollektorrendszert.

Takarékosan

Hagyományos energiahordozót is lehet takarékosan hasznosítani. Szabó Tivadar és egy vendéglőtulajdonos között tréfás versengés jött létre: ki az energiatakarékosabb. – Egy ideig fej fej mellett haladtunk, mert nagyjából egy időben cseréltük le a hagyományos villanykörtéket energiatakarékos halogénizzókra – mondja Szabó Tivadar. – De most én vezetek, mert a halogénizzót ki tudtam váltani 0,75 wattos égővel. Ez még takarékosabb.

– Akár három nap alatt át lehet állítani egy épület melegvíz-ellátását napkollektorosra. Aki már az idei télen is hasznát akarja venni, nem késett el semmiről – halljuk a vezetőtől. A legkisebb, 3-400 ezer forintos napkollektoros rendszer már fedezi egy átlagcsalád napi melegvíz-szükségletének jó részét, a megtakarítás mintegy 70 százalék. Ha fűtésrásegítésre akarjuk hasznosítani, egy száz négyzetméteres épület valamivel több, mint egymillió forintos beruházást igényel; a megtakarítás ekkor 30-40 százalék.

Hideg vízzel is fűthetünk – geotermikus hőszivattyú segítségével. Egy közönséges kút vizéből speciális, hősűrítő kompresszorral hőt elvonva 60 fokra is fölmelegíthető a falban, csövekben keringő fűtési víz. Igaz, lesz egy kisebb áramszámlánk, mert a kompresszor elektromos úton működik – de az egyenleg pozitív marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom