Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Higiénia a pult mögött

Szeged - Ujjlenyomatok a kenyéren és a felvágotton, parizeren felejtett műanyag bőr, végösszeghez számolt csomagolópapír – csak néhány azok közül a visszásságok közül, amelyek az élelmiszerboltokban vásárlóknak bosszúságot okozhatnak.
Utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak a csemegepult mögött dolgozókra, és annak is, hogy ezeket betartják-e.

– Azt hittem, eldobom az agyam, amikor a minap a boltban vásároltam. Az eladó éppen akkor törölgette az orrát, amikor beléptem. Kértem negyed kiló kenyeret, amit ő kézmosás nélkül fogott meg. Amikor rászóltam, és másikat kértem, flegmán válaszolt – mesélte Judit. A fiatal lánnyal nem először fordult elő ilyen eset Szegeden. Legutóbb például felvágottat szeretett volna venni, de végül az üzletben hagyta a leszeletelt párizsit, mert a csemegepultos nő csupasz kézzel rakta rá a parizert a papírra. A vásárlók és az eladók között feszültségforrás az is, ha a műanyag bőr a felvágotton marad, vagy ha méréskor a csomagolópapírt is az árhoz számolják. Nyakunkba vettük a várost, és önkéntes fogyasztóvédőként leellenőriztünk néhány üzletet.

Egy klebelsbergtelepi élelmiszerboltban negyed kiló kenyeret és tíz dekagramm felvágottat kértünk. A pékárut ottjártunkkor kifogástalanul – nejlonkesztyűvel a kezén fogta meg az eladó, majd a zacskóba fordítva nyújtotta át. A felvágottal azonban nem volt ekkora szerencsénk: végignéztük, ahogy a parizer az előtte leszeletelt társai elszáradt maradványaihoz simul, majd a papírra pottyan. A Napfény Park bevásárlóközpont Tescójából elégedettebben távoztunk. Itt kesztyűt, kötényt és sárga baseballsapkát viseltek a csemegepultos hölgyek. A felvágottakhoz húsollóval nyúltak – minden boltban így kellene!

A Tescóban is kötelező sapkát és kesztyűt viselniük a csemegepult mögött álló eladóknak. Fotó: Segesvári Csaba
A Tescóban is kötelező sapkát és kesztyűt viselniük a csemegepult mögött álló eladóknak.
Fotó: Segesvári Csaba

Egyik alsóvárosi boltban viszont lemondtunk a kenyérről. A készséges eladó ugyan szívesen vágott le belőle negyed kilót, ezt azonban kézmosás nélkül tette. Viszont miután a mérlegre pakolta a felvágott papírját, lenullázta a mérőt, amit addig egyik üzletben sem láttunk.

A Csongrád Megyei MGSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai rajtaütésszerűen vagy bejelentések után ellenőrzik az élelmiszert árusító üzleteket. Faragó Katalin osztályvezető főállatorvostól megtudtuk, a kisboltokat ritkábban ellenőrzik, mint a nagy hipermarketeket. Ennek az az oka, hogy kisebb a kockázati besorolásuk a forgalmazott élelmiszer mennyisége és a vásárlók száma alapján. – A csemegepult mögött dolgozó eladóknak kötelező a védőöltözet és sapka, kendő vagy más fejfedő használata. A különböző termékek árusítása között alaposan kezet kell mosniuk. Az élelmiszerekhez nem nyúlhatnak puszta kézzel, csak erre a célra használt eszközzel, vagy egyszer használatos védőkesztyűben. Ahol friss húst is árusítanak, ott a hústermékeket el kell különíteni a csemegepult résztől. A méréshez sem használhatják ugyanazt a mérleget – magyarázta a főállatorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy a felvágottakról nem kötelező lehúznia az eladónak a műanyag bőrt. Ám érdemes erre megkérni, hiszen szeletelés közben a külső részre ragadt szennyeződés rákenődhet a felvágottra.

A csomagolópapírt is fizetjük?

– Előfordulhat, hogy úgy látjuk, a papírt is belemérik a felvágott súlyába. Lehetséges azonban, hogy előre beprogramozzák a gépbe azt, hogy vonja le a csomagolás súlyát – hívta fel a figyelmet Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője, aki azt tanácsolja a vásárlóknak, ha panaszuk van, azt azonnal, a helyszínen jelezzék, vagy a területi illetékes felügyelőséghez forduljanak. Amennyiben élelmiszer-higiéniával kapcsolatban találunk kivetnivalót egy boltban, akkor azt a Csongrád Megyei MGSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságnál jelezhetjük.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. jq 2009. március 11. 13:23
  „Ennek az egész finnyáskodásnak akkor volna értelme, ha a gyártás és szállítás során nem történnének ezeknél ezerszer csúnyább dolgok. Kia fenét érdekel, hogy kezet mosott-e az eladó, amikor a kenyér a műanyagládában ott áll a kutyaszaros utcán, vagy amikor a parizer pozitívan reagál az anti-egér ellenanyaggal”
 • 41. szeged1 2009. március 10. 15:46
  „Utólsó hozzászólónak no comment! Elég nekünk az üzletben eltürnünk a sok okoskodót.Szánalmasok.”
 • 40. Titanilla 2009. március 10. 14:46
  „5.sz hozzászóló! Amikor Önelmegyvásárolni oda ahol nem dolgozik - gondolom van ilyen eset- Ön is bamba birka módjára viselkedik? Akkor biztosan Önt láttam a minap. Egyébként meg kiérem magamnak hogy egy eladó igy beszéljen a vásárlókról. Eladó is van ilyen, és olyan, ugyanugy mint vásárló. De mégiscsak ugy van hogynem a vásárló van az eladókért. Mondom ezt azután hogy 2o évet dolgoztammin kereskedő. Nálam kizárólag a vevőnek volt igaza,akkor is havilágosan láttam, hogy hamisdolgot állit. Az én üzletem renoméja nemengedte meg, hogy egyetlen vevő is rossz szájizzel menjen ki az üzletből. Hát ezért nem járok én a Tescóba.”
 • 39. web 2009. március 10. 14:07
  „Átmegyek a gyógyszertár melletti pékségbe,hogy friss kenyeret vásároljak.Az eladó kinn az utcán szívja a cigit,bejön utánam és megkérdezi,miben segíthet.-"Talán egy alapos kézmosássa"l!!! De ő nem veszi komolyan.Ezért aztán nem kértem semmit. Ez sajnos azokban az üzletekben ahol dohányzó eladókat foglalkoztatnak mindennaposak.A higiénia el van felejtve,sajnos.Még a hires mintaboltban is kesztyű nélkül mérik a lapockát,a fölvágottat,a disznókörmöt,a májat a darálthúst stb.Sorolhatnám,az egyik élelmiszer üzletben ahol biztonsági őrök is vannak,ők kijárnak cigizni.Természetesen az üzletbe visszatérő emberke szinte ránk fújja a cigiszagú leheletét a bejárati ajtónál.Egyébként is márcsak egészséges ha egy szemetes az élelmiszer üzlet bejáratánál van elhelyezve a dohányosok számára!Végtére is ebből lesz nagy forgalom.Vagy éppen az aprócska üzletek amik garázsboltok, a lakók ablakai alatt pöfékelnek a vevők miközben iszogatnak.Nem ártana őket is ellenőrizni.”
 • 38. Lencsi80 2009. március 10. 10:19
  „Sziasztok!

  Én a belvárosi nagy CBA-ban szoktam többnyire vásárolni, a Centrummal szemben az Árkádnál. Ott is van néhány kellemetlen eladó, de a többsége nagyon aranyos. Tudják, hogy mit szoktam vásárolni, szólnak ha épp akciós, ha valamilyen húst szeretnék hétvégére, ami egyébként nem szokott lenni, beszerzik, a papírt mindig visszamérik. Erre nem kellett évekig várnom. Igaz, én is általában közvetlen vagyok.Van persze olyan is, akikhez nem állok be a kasszába, inkább kivárom a sorom, de ők ilyenek. Fáj nekik minden. Nem vagyunk egyformák. Egyébként a piacra nagyon hálás dolog renszeresn kijárni. A szebbiket adják, a frissebbet. Ez egy adok-kapok dolog.”
 • 37. Diaz 2009. március 10. 08:33
  „Szokás szerint mutogatás...komolyan mondom mindenki süllyedjen el...de nagyon mélyre.
  Álltam már a pult mindkét oldalán...Én személy szerint odafigyelek ara, hogy úgy adjam ki a kért terméket, ahogyan azt én is elvárnám. Azt hiszem mindenkinek csak ennyit kellene belátnia és nem a másik munkáját szidni állandóan.
  Nézzetek már magatokba kicsit...gusztustalanul mutogattok egymásra. Senkit nem érdekel ki hol mit dolgozott, meg ki hány kg. Talán normálisan kellene viselkedni...azért mert egyszer valahol paraszt volt egy eladó, nem jogosít fel, hogy a következővel meg te legyél az.
  Komolyan mondom néha rosszabb ami itt megy, mint az óvoda kiscsoport.
  Szánalmas!”
 • 36. kakoszeged 2009. március 10. 08:16
  „MiraMira!
  Te egy nagyszerű eladó lehetsz! Tényleg jó volt olvasni a hozzászólásodat! El sem hiszik a bolttulajdonosok - legyen az hiperáruház vagy garázsboltocska -, hogy mennyi múlik az eladón!
  Nálam például a vásárlás 99%-a!

  További jó munkát és mosolygós vásárlókat kívánok!”
 • 35. persona 2009. március 10. 07:53
  „A Corában a csemegés hölgyekre egy rossz szavunk sem lehet, kesztyűt használnak, csipeszt. Ha ezt látom akkor már boldog vagyok, és nem foglalkozom azzal, hogy most beleméri a csomagolópapírt, vagy sem.. A hentes részleg viszont katasztrófa. A husit simán feldobják a mérlegre, csak úgy csupaszon, és kézmosás helyett a kötényükbe törlik a kezüket. Nem is beszélve a szagról, ami ott néha terjeng.
  Egy hentes barátom egyszer azt mondta, hogy üzletben csak akkor venne sonkát, ha még rajta van a disznó..:)))”
 • 34. kékcitrom 2009. március 10. 07:14
  „33. vogyo !

  Ennek szívből örülök! Sajnos ezt Vásárhelyről nem lehet elmondani.Persze vannak kivételek,de épp tegnap jártam egy ABC-ben,ahová egyébként nem szoktam,és a tapasztaltak után nem is fogok odaszokni!”
 • 33. vogyo 2009. március 10. 06:59
  „Kékcitrom, Dorozsmán szeretik a vásárlót, és majdnem mindenütt aranyosak az eladók.”
 • 32. kékcitrom 2009. március 10. 05:27
  „Hatalmas élmény egy kisvárosi kis üzletben vásárolni! Velem éppen Dorozsmán fordult elő legutóbb,hogy ismeretlenül egy kis ABC-be tértünk be,ahol az egyik eladó azonnal "pártfogásba vett" bennönket és készségesen körbekísért,miközben egyfolytában kérdezgette mit segíthet még,nem-e vásáronánk még ezt,vagy amazt és mire körbeértünk (két üveg ásványvízzel és némi rágcsálnivalóval a kosarunkban),csak nekünk nyitották ki a második pénztárat,pedig rajtunk kívül csak egy ember állt az elsőszámú pénztárnál.
  A másik eladó a adig a felvágottas pultot törölgette,a harmadik pedig felmosta az üzletet.

  Fantasztikus érzés egy üzletben VÁSÁRLÓNAK lenni,még akkor is,ha tudom,hogy ez csak azért van,mert ellenőröknek néztek!Ki is élveztük minden percét!!!:)”
 • 31. sevenof9 2009. március 10. 01:44
  „T Forumtarsak! Megdobbento talalmanyt jelentettek be brit tudosok. Fembol van, vagy muanyagbol,van benne egy csiga es a csiga vegen egy penge valamint egy lyukacsos tarcsa,ugy hijjak HUSDARALO!
  Szepen a tesgogazdasagosparasztja ker egy darab copakot(ujkori neven hormonbomba),ami meg nem mozog es nem is zold (mondjuk a sok antibigyotol meg se zoldul mar a husnak nevezett ize),majd felkockazza es utana megdaraja a la maison bis zum tovig. GYK adnak hozza hasznalati utasitast es tomofat is,igy nem kell ingyen manikurtol sem tartani.”
 • 30. flexsnake 2009. március 09. 23:39
  „Megyek autógrammért :D
  Sokat elmond hogy nem azzal kezdted hogy a köcsög vevő. Én inkább nálad vásárolnék.”
 • 29. MiraMira 2009. március 09. 23:23
  „Hali!
  Berakhattak volna egy mosolygós képet is rólam... na mindegyj.
  A táráról csak annyit, hogy az tényleg a gépben van autómata. A kispapír súlya pontosan 0,04, a nagyé 0,08 gramm amit egyszer elég a gépbe rögzíteni, az minden méréskor bennemarad, ezért van az, hogy nem mindíg tárázunk, csak papírváltáskor, illetve ha kis műanyag dobozban adunk salit.
  Szerencsére a Napfényparkban nem kell sokáig sorbanállni, mert jóval kisebb a forgalma, mint a Rókusinak, ezért gyertek csak oda.
  Ha én vagyok, tuti nem kell 1 percnél tovább álldogálni senkinek! :D
  További kellemes vásárlást kívánok mindenkinek a Napfényparkos Tescóban!”
 • 28. flexsnake 2009. március 09. 22:55
  „Azért kell bunkónak lenni. Na gondolhatod hogy az én nyugodt hozzáállásommal bezúztam volna a pultot :D”
 • 27. Giga 2009. március 09. 22:26
  „Nem kell bunkónak lenni, mert a másik is ember, csak utálom, ha csendben kivárom a sorom, és megérkezik a haver...”
 • 26. flexsnake 2009. március 09. 21:21
  „110kiloval meg majdnem 2 méterrel, legyen bunkó az ember :D”
 • 25. flexsnake 2009. március 09. 21:20
  „fokhagyma :D
  Nem az a baj hogy leejti vagy nem mossa el, mert fogja és a porban meghempergetett kaját úgyis visszateszi. Az a baj hogy nem úgy csinálja hogy ne lássák. Mert a malomban is belekakálnak a lisztbe, még patkány is van benne, átszűrik és kész. A kutya nem látja...
  Azt sem ha a pékségben az egész adag lemegy a földre. Szállításkor a higiénikus műanyag ládából szétgurul a zsemle és visszadobálják. Miért dobná ki? Ezeket senki nem látja. De legalább az üzletben csináljanak úgy mintha valamennyire érdekelné őket a higiénia.
  Az egyik előkelő étteremben simán visszarakják a földről a kaját de nem látod, mégis ódákat zengenek a gasztronómiai lapok róla. Ne lássam már bakker, ne tudjak róla :D
  Egy ember élete során legalább 3 pókot eszik meg álmában, hülye egy műsor volt a tévében, megdöbbentő, de ez az élettel együtt jár. Ahogyan az is hogy nem pazarolnak, nem dobják tonnaszámra a szemétbe a kaját. De csináljanak úgy mintha picit is adnának a külsőre.
  A csomagolóanyag belemérésénél elbeszélünk egymás mellett. Az tiszta hogy készen ott vannak melletted a papírok, az is tiszta bár kétlem hogy benne van a gépben a súlya, oké legyen. De ha leveszed a műanyag átkot a felvágottról az könnyebb lesz mintha beleszelnéd azt a műanyag szart. És sok helyen nem veszik le. Nem cora teszko meg ilyenekről beszélek ahol még az uborkát is szeletelve adnák ha lehetne hanem sok középméretű boltról. Na ott hogyan találják ki hogy mennyi műbél van 10 deka felvágotton és mennyi 1 kilón? Vagy a gépben benne van az is hogy szorozza fel a súllyal a műanyagot? Teccikérteni?”
 • 24. Giga 2009. március 09. 21:11
  „17. hozzászólás szeged1 2009.03.09. 18:40

  "Ennyit a mi oldalunkról.De szavaidból itélve, te is közéjük tartozol. A 110kg -dal. Semmi jelentősége a súlyodnak."

  Látod, kedves szeged1, milyen mélységesen buta, rettenetesen ostoba vagy!
  Nem érted meg amit írok, majd azonnal el is kezdesz személyeskedni!

  Mit is mondtam ami miatt bunkó vagyok? Csak nem azért mert szóvá mertem tenni, hogy én jövök?? Ugye ezt te sem gondolod komolyan... Csak megsúgom, hogy az én 110Kg-hoz 198 cm tartozik.... Egyébként meg bunkó vagyok, mert 110kg vagyok, utána meg semmi jelentősége?? Hogy is van ez kedves szeged1? Kombinálsz, írogatsz, a logika meg az értelem fényévekre elkerül. (ha már személyeskedünk...)

  u.i.: Tanulj meg olvasni (meg írni - sic) és utána védd a mundért, mert biza rátok fér!”
 • 23. ukkpukk 2009. március 09. 20:36
  „Mini-Mal csemege(lehet,hogy nem jól írtam,mármint helyesírásilag) kb 1-1,5 éve:bemegyek,gondoltam veszek darált húst.Előttem fiatal férfi valami nagy főzésre készül,kér ezt azt amazt,majd húsoscsontot.Kéri hogy vágják össze kisebbre!!.Eladó vágja,hoppá egyik sarok,majd vissza a deszkára onnan a zacsiba,hoppá másik sarok az is deszka-zacsi utvonalon vevő kosarába.Na mondom,mi van itt a kandi kamera?? Ezt nem hiszem el!!! Gyerünk innen,ez fertőőőőő!!!!!Nem volt gusztusom onnantól kezdve semmit venni,még a mosóporra is gyanakodva néztem,visszatettem a polcra és úgy kijöttem,hogy azóta se jártam arra.Napokig ne tértem magamhoz,az a bolond meg szó nélkül hazavitte!Egyszerűen nem tudtam megszólalni a döbbenettől,mindez a belváros szivében.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy százalék esély és egy hónap

Szeged - Az általunk megkérdezett, külföldön dolgozó szegediek közül senki nem vesztette el az… Tovább olvasom