Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hiller István felesége nőként, értelmiségiként segíti férjét

A politika nagyon érdekli, ha tehetné, mégis inkább író lenne Hillerné Farkas Julianna, az MSZP elnökének felesége. Férje kampányát elsősorban nőként és a kultúrával foglalkozó szakemberként segíti.
Hillerné Farkas Juliannát Kozma József látta vendégül. Fotó: Karnok Csaba
A Mednyánszky-kiállítást, a tápéi Heller Ödön Művelődési Központot látogatta meg, és közben a sajtó kérdéseire is válaszolt tegnap Szegeden Hillerné Farkas Julianna. Kozma József, az MSZP szegedi elnöke látta vendégül Hiller István pártelnök feleségét, aki nem először járt itt: korábban a Szegedi Tudományegyetemet és a Somogyi-könyvtárt kereste fel. Mint elmondta, akkor és most is lenyűgözte a város.

A magyar–latin szakon végzett főiskolai tanár legfőbb érdeklődési területe a kultúra, szerinte ennek közvetítői például a megfelelően működő művelődési házak. Elmondta, ahhoz, hogy ezek az intézmények valóban vonzzák az embereket, jó szervezésre van szükség. A közösség kulturális élete akkor működőképes, ha van néhány olyan ember, aki vállalja a szervezést, aki erre teszi föl az életét. Természetesen szükség van megfelelő reklámra, munkatársakra, infrastruktúrára is.

Arra a kérdésre, hogy tudja-e befolyásolni a pártelnök politikai döntéseit, elmondta: férje gyakran kikéri nem csak az ő, hanem az édesanyja tanácsait is. Hiller „bölcs kádinak" nevezi az anyósát, aki 75 éves lévén komoly élettapasztalattal rendelkezik.

– A programokkal, politikával kapcsolatban laikus értelmiségiként, nőként próbálok tanácsokat adni, de a férjem viseli a felelősséget, neki kell dönteni. Ő a profi ezen a területen. A szociáldemokrata eszmékkel egyetértek és a kampányban is szívesen részt veszek, ám nem vagyok politikus.

Bár a politika nagyon érdekli, Hillerné Farkas Julianna nem tartja valószínűnek, hogy valaha is ezt választja hivatásként. Sokkal inkább vonzza az írói pálya. Novellákat korábban is írt, ezekben atmoszférákat, hangulatokat, álomképeket ábrázolt.

– Írásaimban arra igyekszem rávilágítani, hogy az életben nem csak rút, kaotikus, visszás dolgok vannak, hanem szép, felemelő és nagyszerű események, érzések is.


Makó: Hagymaház, könyvtár

Makói látogatásakor a város kulturális életével ismerkedett meg Hillerné Farkas Julianna: Buzás Péter polgármester, szocialista képviselőjelölt invitálására a Hagymaházat és a József Attila könyvtárat kereste fel. Az utóbbi, évi hetven-nyolcvanezer látogatót fogadó intézményben vendéglátója arról is tájékoztatta, hogy az önkormányzat központi segítséggel szeretné felújítani az 1971-ben épült épületet. Lapunk kérdésére Hillerné Farkas Julianna elmondta: szimpatikusnak találja mindazt, amit a makói kulturális életről megtudott, a felújítással kapcsolatos szándékot pedig férjének is jelezni fogja. Mint fogalmazott, Hiller István reményei szerint hamarosan visszatér a kultúra területére – a makói könyvtár pályázatát egyébként még az ő minisztersége idején előkelő helyre rangsorolta a kulturális tárca. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom