Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Hímsoviniszta, akin uralkodtak a nők

Szeged - Orvos és az élet titkát kutató tudós, kitűnő tanár volt. De sportoló és szellemesen társalgó humanista is. Katonai dezertőr, aki kémregénybe illő fordulatokkal politizált. Sőt: sármos férfi, akit olyannyira elvarázsoltak a nők, hogy négyszer nősült életének 93 éve alatt.
„Legalább annyi figyelmet szenteltem volna szerelmi kapcsolataimnak, mint tudományos munkámnak" – válaszolta Szent-Györgyi Albert egy újságírónak, aki a kilencedik ikszen túl jutó tudóstól azt kérdezte: „Mit csinált volna másképp?" Az anekdotát Ralph W. Moss teszi közzé abban az életrajzi regényben, melyből a „prof" szerelmi életének addig föl nem tárt titkairól is ír.

Szent-Györgyi (első) feleségével, Demény Kornéliával és lányukkal, no meg kedvenc kutyájával – Szegeden. Fotó: Geoffrey Pollitt gyűjteménye (Ralph W. Moss kötetéből)

Szerelmi házasságot kötött 1917. szeptember 15-én a friss diplomás orvos, Szent-Györgyi Albert és a 19 éves Demény Kornélia. Hamarosan, 1918. október 3-án megszületett lányuk, „kis Nelli". Nelli a tudós vándorévek nyomorgós időszakában is kitartott férje mellette.

Szegedre a család, s Szent-Györgyi imádott édesanyja, Fini néni is követte a tudóst. Felesége, „nagy Nelli" nemcsak szép, okos is volt.

Szex

„Szememben fiatalságunk egyik legnagyobb érdeme – hatalmas emberi bátorságának jele – az, hogy az egyik legerősebb emberi érzésnek, a szexuális vonzódásnak képes volt visszaadni a tisztaságát és méltóságát" – fogalmazott 1970-ben a Tudós felelőssége című iratában.

Kedvelt alakja a szegedi társasági életnek: kiválóan teniszezett, színházba járt. Ám az asszonyt – az udvarlós időszakban tett ígéretével ellentétben – férje nem engedte tanulni, tudományos munkájába se avatta be. Így Szent-Györgyi hímsovinizmusa is okolható azért, hogy e házasság kihűlt. Ugyanakkor Nelli hormonproblémákkal küzdött, ami abban is megnyilvánult, hogy szexuálisan – férje számára váratlanul – egyre inkább saját neme iránt vonzódott. Ez lehet az oka, hogy 1938-ban közös amerikai útjukról, húszévi házasság után Nelli nem tért haza Szegedre, s többé nem is találkoztak.
 
Egyenrangú tudósként egyetlen női munkatársát, Banga Ilonát (Iluskát) fogadta el. Szerelmi viszonyait úgy jellemzi amerikai életrajzírója, hogy legalább olyan energikus és találékony volt, mint tudományos munkájában. Az 1941-ben elvált férfit különböző szegedi és budapesti szórakozóhelyeken látták föltűnni.

Galéria kép


Újabb botrányt kavart, hogy feleségül vette barátja, Miskolczy pszichiáterprofesszor feleségét, Borbíró Mártát, a kétgyerekes, arisztokratikus megjelenésű szépasszonyt. Az újszegedi villában éltek, a szenvedélyes szerelem és a bűntudat között őrlődtek, hiszen kapcsolatukkal sokakat megbántottak.

Budapestre, majd az amerikai emigrációba, Woods Hole-ba, az ottani „Hét Szél" házba is követte férjét Márta, aki szenvedett, mert gyermekeit nem engedték a közelébe rokonai. A tehetséges és érzékeny művésszé lett „Kis Nelli" viszont – Szent-Györgyi nagy örömére – a távoli Afrikából 1961-ben Amerikába érkezett férjével, Geoffrey Pollittal és három gyerekével. Unokái – Michael, Lesley és David – örömömet hoztak az idős Szent-Györgyi életébe, családapa lehetett.

Mások mondták

Kettősség jellemezte Szent-Györgyi Albert nőkhöz való viszonyát – utal egyik unokája, Lesley véleményére az életrajzíró, Ralph W. Moss. Egyfelől csak a külsejüket értékelte, és férfisoviniszta módra viselkedett velük, másfelől szinte uralkodtak rajta azok a nők, akikkel együtt élt.

Csaknem belepusztult, mikor 1963 júliusában a rák elvitte az 53 éves Mártát, aki a felesége, a szeretője, a barátja, a titkárnője, a munkatársa is volt. Aztán a Felker lányok hoztak fényt az életébe: a távoli rokonként jelentkező Tündével és Csillával nem volt intim kapcsolata a hetvenen túli tudósnak, de egy házban éltek, mindenhova elkísérték. Hatásukra Szent-Györgyi meggyőződésévé vált, hogy egy vonzó és fiatal feleséggel férfiasságát, töretlen erejét is bizonyíthatná. Egyik kollégája lánya, Susan 1965-ben a nála ötven évvel idősebb Szent-Györgyi házába költözött. A tudós ajánlatára összeházasodtak, de a kulturális és generációs szakadék áthidalhatatlannak bizonyult, végül Szent-Györgyinek veszekedések után, pénzzel sikerült „kiváltania" magát.

„Kis Nelli" halála a családi összetartást is megrendítette. Az idős Szent-Györgyinek 1975-ben egyik volt tanítványa mutatta be Maricát, a zárkózott és erős akaratú nőt, akit feleségül vett és a lányát adoptálta. A negyedik feleség – Szent-Györgyi unokái szerint – gondoskodott a tudósról, de „falat épített" köré, s minden földi vagyonát örökölte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meseszerű történet egy szegedi házaspár szerelméről

Szeged - Közhely, hogy az élet a legelképesztőbb forgatókönyvet is felülmúlja. De igaz. Nagy Kálmánnak és Bakos Irénnek már a megismerkedésük is ezt támasztja alá, az utána következő időszakról nem is beszélve. Tovább olvasom