Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hírszerző ügynöknek várják a fiatalokat

Hírszerző ügynöknek várják a fiatalokatArcher, az azonos című animációs sorozat hírszerző főhőse. Népszerű a fiatalok között - ahogy a szakmája is.
Szeged - Nem árult el titkokat a bőnyi rendőrgyilkosságról és a Pharaon-ügyről a polgári hírszerző szolgálat oktatási igazgatója Szegeden. Simon Csaba az egyetem jogi karán tartott előadást az Információs Hivatal munkájáról, amelybe hírszerzőnek várják a fiatalokat.
– Az Információs Hivatal a klasszikus értelemben vett hírszerző szolgálat, amelynek a kormány a gazdája – mondta Simon Csaba, akiről kiderült, a szegedi jogi karon végzett, és a rendszerváltáskor csatlakozott a szolgálathoz. Az oktatási igazgatótól megtudtuk, ő felelős többek között a személyzetért és az utánpótlásért. Noha előadása elején elmondta, az utóbbi években próbálnak egyre nyitottabbak lenni, és fellebbenteni a fátylat a titkosszolgálati munkáról, nagyon meg kell gondolnia, mit oszthat meg a hallgatóságával, mi számít minősített adatnak.

Azt megtudtuk, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felügyelte Információs Hivatal elsődlegesen az országhatáron kívül dolgozik. A műveleti tisztek által megszerzett információk a kormányzati döntések megalapozását szolgálják. A kormány határozza meg azokat a témákat, amelyekről a hírszerzés útján tájékozódni kíván. Így például a kilencvenes évek közepén még nem volt annyira fontos téma a migráció, mint az elmúlt két évben. Az Információs Hivatal különleges eszközrendszere révén olyan adatokat, értesüléseket, dokumentumokat tud megszerezni, amelyek a hivatalos csatornákon egyáltalán nem vagy csak korlátozottan ismerhetők meg.

– Akkor dolgozunk jól, ha a közvélemény minél kevesebbet tud a munkánkról – hangsúlyozta Simon Csaba, aki szerint jól dolgoznak, a kormány fontosnak tartja a munkájukat, mert az utóbbi években egyre magasabb költségvetési támogatást kapnak. Így lehetőségük van arra is, hogy növeljék a szolgálat létszámát. Most is lehet jelentkezni a szolgálathoz. Kérdésre válaszolva elmondta, a külföldön dolgozó műveleti tisztek munkája a csibészesebb, az itthon dolgozó értékelők-elemzők az íróasztal mellett végzik a feladatukat. Ugyanakkor hangsúlyozta, mindkét munkához komoly tudás – jogi, közgazdasági, informatikai – és speciális hírszerző szakismeretek szükségesek. Természetesen az idegennyelv-tudás elengedhetetlen az ügynöki munkához. Azt a szolgálat honlapjáról tudjuk, hogy a műveleti tisztek 35 százaléka két, 31 százaléka három vagy több idegen nyelven beszél.

Az utóbbi években a fiatalok körében vonzóbbá vált a hírszerző hivatás. Az Információs Hivatal tisztjeinek 61 százaléka negyven év alatti, 15 százaléka még nem töltötte be a harmincadik életévét.

November 7-én az Információs Hivatalban zárt ülésen foglalkozott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága
a bőnyi rendőrgyilkossággal és a Ghaith Pharaon-üggyel. Erről semmit sem mondhatott Simon Csaba, aki mosolygott a kérdés hallatán, és csak annyit közölt, hogy „szervezők voltunk".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három trafikot próbált kirabolni, keresik a rendőrök

Három trafikot is megpróbált kirabolni egy 50-60 év körüli férfi Szegeden. Kettőnél kudarcot… Tovább olvasom