Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Hirtelen két métert emelkedett a Tisza

Félelmet is kelthetne a Tisza áradása, hiszen egyik napról a másikra métereket emelkedett a vízszint. A szakemberek várták az áradást, Szegednél a hét vége felé tetőzik a folyó. A rakpartot nem kell lezárni.
A Tisza vízszintje egy hét alatt két métert emelkedett Szegednél. Tegnap 302 centimétert mutatott a vízszint mérő. Az áradásra a szakemberek számítottak, hiszen az elmúlt héten a Tisza vízgyűjtőin rengeteg csapadék lehullott. A hatalmas vízmennyiség hétfőre érte el Szegedet és már a rakpart legalsó lépcsőit is elöntötte a víz. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság óránként méri a folyó vízállását. Adataik szerint az elmúlt egy napban hatvan centimétert emelkedett a víz.

A Maros is árad

A Tisza vízállását nagy mértékben befolyásolja a Maros áradása. Makónál tíz nappal ezelőtt még mínusz 17 centimétert mutatott a vízszintmérő. Tegnap a Maros vízállása már plusz 188 centiméter volt.

– Három-négy nap múlva tetőzik a Tisza négy méter körüli magasságban – mondta Andó Mihály, az Atikövizig műszaki igazgatóhelyettese. A főmérnök hozzátette: jelenleg Szolnok térségében tetőzik a Tisza, de árvízvédelmi készültség elrendelésére nincs szükség. A felső tiszai szakaszon már apad a folyó és ez tapasztalható a Maroson Aradnál.

A következő egy hétben a szegedi rakpartot nem kell lezárni – tudtuk meg a szakembertől. A Tisza melletti forgalomkorlátozást, akkor szokták elrendelni, ha a víz magassága megközelíti az 560 centimétert.

A meteorológiai szolgálat a hét közepén szórványosan esőt jósol. Előreláthatólag nem lesz annyi csapadék, mint egy héttel ezelőtt – közölték a szegedi meteorológia állomáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség. A büntetéseknek nincs felső határa. Több… Tovább olvasom