Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Hitel nélkül vettek lakást, mégis viszi a bank - videóval

Jóhiszeműen hitel nélkül lakást vettek, most mégis utcára kerülhetnek. A bank a vállalkozó hitelét a lakástulajdonosokon követeli. Első fokon a pénzintézetnek adtak igazat.

Több száz millió forintot kellene fizetnie 30 családnak: évekkel ezelőtt lakásokat vásároltak Szegeden, Makón. Nem vettek fel hitelt, otthonaikat a vállalkozónak kifizették. Az építési vállalkozó azonban úgy szerződött a bankkal, hogy fedezetként kínálta az időközben eladott lakásokat. A bank a hitelt a nemfizetés miatt felmondta, most a lakástulajdonosok kötelesek helytállni.

A szegedi vállalkozó társasházak építésére projektcégeket hozott létre. 450 millió forint értékben hitelszerződéseket kötöttek a Raiffeisen Bankkal, amely keretbiztosítéki jelzálogot jegyzett be az ingatlanokra. A hitelszerződésekben rögzítették többek között a lakások minimális eladási árát, s azt is, hogy a vételárat a vevők a projektcégek pénzintézetnél vezetett számláira fizetik be. A legtöbb esetben azonban ez nem így történt, a vevők készpénzben fizettek, a vállalkozó pedig csak az összeg egy részét juttatta el a bankba.
 – Nem adjuk fel, nincs más lehetőségünk. Ha feladjuk, azoknak adunk igazat, akik ezt ebben az országban megtehették. Nehéz lesz, de harcolni fogunk – mondta elcsukló hangon a Szegedi Törvényszék épületében Solymosi Lajosné. Az 55 éves tanárnő férjével együtt hallgatta végig a bíróság pénteki ítélethirdetését, majd zokogva nyilatkozott a sajtónak. – Olyan, mintha egy kis egér küzdene az elefánt ellen – jellemezte a másfél éve húzódó eljárást Solymosi Lajosné. Az asszony elmesélte, évekkel ezelőtt férjével vásároltak egy lakást a Bakay Nándor utca–Teréz utca sarkán épülő társasházban, eladva vidéki házukat, garázsukat. – Mindent elveszítettünk, ez az egész per egy színjáték volt. Nem csaltunk, nem loptunk. Kifizettük 50 négyzetméteres lakásunkat, élni szerettünk volna – magyarázta a tanárnő, miután a bíróság kimondta: a nem fizető vállalkozó helyett a lakástulajdonosoknak kell helytállniuk a felvett hitelért.

A rendőrség nyomoz. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az ügy kapcsán büntetőeljárás indult.  
 
– Az elsőfokú ítélet alapján a lakások tulajdonosai kötelesek tűrni, hogy a pénzintézet ingatlanukból elégítse ki követelését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy – az ítélet jogerőre emelkedése esetén – a bank elárverezheti a lakásokat. A szerződésekben az is szerepelt, hogy a vállalkozó tehermentesíti az ingatlanokat, de ennek nem tett eleget – mondta Maklári András, a Solymosi házaspár jogi képviselője. – A projektcég egy levélben tájékoztatta a pénzintézetet, hogy melyik bankszámlán lévő összegeket tekintse ügyfeleim befizetésének. A bank válaszában elutasította a befizetés elismerését. A jogszabályok szerint viszont az adós jogosult akár más pénzéből is kifizetni a tartozást, amit a hitelező köteles jóváírni. Ennek a bank nem tett eleget – mondta az ügyvéd. A másodfokú eljárással kapcsolatban Maklári András megjegyezte: bíznak benne, hogy a bíróság helyt keresetüknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leonóra és Nikolett is a koronáért küzd

Két Csongrád megyei lány is bejutott a Miss Hungary szombati döntőjébe. Tovább olvasom