Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Hitelből vagy lízinggel?

Szeged - Azok számára, akik szeretnének saját otthont, de nem rendelkeznek önerővel, megoldást jelenthet az egyelőre még újdonságnak számító finanszírozás, a lakáslízing. Drágább, mint a hitel, de sokkal előnyösebb, mint ha magas havidíjért lakást bérelnénk.
Ma a bankok akár 20-30 évre is nyújtanak lakáshitelt, a havi törlesztőrészlet körülbelül akkora, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező lakás bérleti díja. Ezért nem árt elgondolkodni a saját otthon vásárlásának lehetőségén. Gyakori eset azonban, hogy minimális önerővel sem rendelkezünk. Akkor miből lesz lakásunk?

Főleg a fiataloknak

– Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valaki saját tőke nélkül vásároljon lakást. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lízing azoknak a fiataloknak jelenthet megoldást, akik a nulláról kezdik, illetve a vállalkozóknak, hiszen a havi lízingdíjat és az induló költségeket le tudják írni az adójukból. A jogászok és az orvosok gyakran rendezik be irodájukat, rendelőjüket ilyen finanszírozású lakásokban. Eladáskor, ha valaki egy másik lakást kezd lízingelni, ugyanúgy mentesül az eladott ingatlan értéknövekedése miatti adófizetéstől, mint lakásvásárlásnál. A banki hitelekkel ellentétben, ezt a finanszírozási formát külföldi állampolgár is igénybe veheti és nincs felső korhatár – magyarázta Halmos Valéria, az OTP Bank Szegedi Igazgatóságának vezetője. Azt is elmondta, a lízing nem versenyezhet az állami támogatásokkal, a minimális önerővel igénybe vehető kedvező kamatozású programokkal, például a fészekrakóval, de sok előnye van. Ilyen pozitívum például, hogy míg a végrehajtással terhelt ingatlan hitellel nem finanszírozható, addig lízinggel ennek nincs akadálya.

A lakóparki új otthon ideális célpontja a lakáslízingelőnek. Fotó: Schmidt Andrea

Vevő vagy bérlő

A hagyományos banki szolgáltatás és az új finanszírozási forma közötti választás eltérő tulajdonviszonyokhoz vezet. A hitel esetében a vásárló tulajdonába kerül az ingatlan és esetleg fedezetként jelzálog kerül rá, míg egy lízingügyletnél a lízingbeadó cég marad a tulajdonos és a „vevő" a havi díjak befizetésével inkább „bérli" azt. A meghatározott futamidő végén, úgynevezett maradványérték megfizetése után – amennyiben van – a lízingelő lesz az ingatlan tulajdonosa.

Hitelösszeg

Az OTP Banknál a felvehető hitelösszeg minimum 500 ezer, maximum 50 millió forint lehet. A lakáslízing esetében nincs felső összeghatár. Alsó viszont van: használt lakásnál három, új lakás esetében pedig ötmillió forint.

– A lízing igénybevétele, teljesen új, modern pénzügyi szemléletet igényel, hiszen nem ragaszkodhatunk lakásunk tulajdonjogához, ami a mai magyar társadalomban nagyon nehéz. De a lízing fontos előnye, amihez akár már ideológiát is köthetünk: nem a bérleti díjra szórjuk el a pénzünket, inkább befektetjük – állította szembe az új finanszírozási forma pozitív és negatív szempontjait Demeter Szilárd, a szegedi Lombard Lízing Zrt. termékfejlesztési vezetője. Elmondta, eddig leginkább vállalati, ipari-kereskedelmi célokra adtak ingatlanhitelt és lízinget, de kiépülőben van a lakossági üzletág is. A szakember hangsúlyozta, hogy az így vásárolt lakásokat az ügyfél választja, de először ők minősítik, hiszen nem mindegy, hol van, milyen értéket képvisel hosszú távon. Minimális önerőre a legtöbb esetben szükség van, de ezt a banki hiteleknél sokkal alacsonyabban húzzák meg, és a finanszírozott összeg is sokkal magasabb lehet. Ezért azonban a havi lízingdíj jellemzően magasabb, mint egy hitelnél.

Egy, csak egy férfi

A Vadaspark Lakópark építéséért felelős Reál Hungary Kft. értékesítési vezetője Lobozár József elmondta, két éve van együttműködési szerződésük az OTP-vel, így a lakásvásárlásnál bárki igénybe veheti a lízinget. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbben valamilyen állami, vállalati támogatással összekötött hitelkonstrukcióval vesznek ingatlant. Lakóparkjukban, két év alatt mindössze egy középkorú férfi kért lízinget egy tízmillió forint értékű, ötven négyzetméteres lakás megvásárlásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robert Telc: bátorság és üzletkötés

Szeged - A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország… Tovább olvasom