Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Hitelt vesz föl, de fejleszt is a megye

Több mint egymilliárdos hiányát hitelből kompenzálja a megyei önkormányzat. A tegnapi ülésen az elnök kiemelte, az állami támogatás tényleg apadt, felújítani, építeni azonban így is kell. Az ellenzékiek az egészre nemmel szavaztak: szerintük ez az eladósodás és a munkanélküliség költségvetése lesz.
Arra kérte tegnap Baláspiri Csaba, a konzervatív frakció vezetője a képviselőtársait, hogy ez az ülés most ne a választási kampányról szóljon. Olyan éles vita nem is volt a szegedi megyeházán, mint amilyen hasonló alkalmakkor lenni szokott. A közgyűlés meghallgatta a megye közbiztonságáról, a polgárőrök, a határőr-igazgatóságok működéséről szóló tájékoztatókat, a fő napirendi pont mégis az idei évi költségvetés volt. Az elnök, Frank József elmondta, idén 17 milliárd 59 millió 515 ezer forintos bevételt, 18 milliárd 169 millió 629 ezer forintos kiadást terveznek. A hiány 1 milliárd 110 millió 114 ezer forint, amelyet működési és fejlesztési célú hitelek fölvételével kompenzálnak.

Az elnök azt is hozzátette: azért az önkormányzat vagyona az elmúlt években csak nőtt. A konzervatív frakció közgazdásza, Ádók János úgy vélte, óriási terhet jelent ez az adósság, és ha már fölveszi a megye a hitelt, több banktól is kérjen ajánlatot.

Mivel ötvenkét álláshely megszűnését tartalmazza, nem támogatta a költségvetés egészét Ádók mellett Vincze László sem. Baláspiri Csaba szerint nem normális az, hogy a kötelező béremelésekre 0 forintot adott a kormány, Martonosi György az eladósodás és a munkanélküliség költségvetésének nevezte a mostanit, és számon kérte a „dübörgő" ígéreteket a kormányon. Simicz József ezután megjegyezte: egy olyan javaslatot sem hallott az ellenzéktől, amely segítené a helyzet megoldását ebben a helyzetben. Bodó Imre erre azt mondta, egy politikus nem fogadhatja el a kész helyzetet, főleg, ha az ilyen rossz. A vitához nem szólt hozzá a legilletékesebb, a pénzügyi bizottság elnöke, Gazdag János. Kérdésünkre azt mondta: azért hallgatott, mert komolyan vette Baláspiri fölhívását, így inkább nem reagált az ellenzék kampányízű hozzászólásaira.

A többivel meg egyetértett. A módosító javaslatokat – közöttük Molnár Józsefét, amely arról szól, nehogy csökkentsék a középiskolákban a technikai dolgozók számát – zömmel megszavazta az ellenzék is. A közgyűlés végül 23 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal alkotta meg a költségvetési rendeletet.

Baloghné közelebb ült a térségiekhez

Amikor elkezdődött az ülés, mindenkinek föltűnt, hogy a mártélyi polgármester, Balogh Jánosné már nem a megszokott helyén ül, hanem az asztalsor végén, a kistérségi képviselők mellett. Mint ismert, Balogh Jánosnét kizárta soraiból a Fidesz, miután kiderült, hogy az országgyűlési választásokon Lázár Jánossal szemben indul a 6. kerületben. Az ülésen azonban nem jelentette be senki, hogy Baloghnét a frakcióból is kizárták volna. Lapunk kérdésére Baláspiri Csaba frakcióvezető azt mondta: nem kellett dönteniük, az ügy „a párt alapszabályának megfelelő úton halad". Megkérdeztük Baloghnét is, aki azt mondta: Baláspiri annyit kérte tőle, cseréljen helyet Vincze Lászlóval. Ezt megtette. Bár korábban Vincze ellen sem volt kifogásuk, a közelben ülő képviselő urak szemlátomást örültek az új szomszédnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen álljuk a rongálás számláit

Az utazási társaságok Szegeden és környékén évente több tízmillió forintot költenek arra, hogy a… Tovább olvasom