Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Hivatalból is irthatják a tetveket

Szeged - Akik nem gondoskodnak a hajukban lévő élősködők elpusztításáról, azokat július eleje óta szakemberek kezelik, amely ellen az érintettek nem tiltakozhatnak.
Július óta már nem csak lehetőség a fejtetű irtása: akik nem gondoskodnak a hajukban, testükön, ruhájukon található élősködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről, azokat az iskolaorvosok, illetve az ÁNTSZ szakemberei hivatalból kötelesek tetvetleníteni, az érintettek pedig ezt tűrni kötelesek.

Korábban ilyen „kényszerintézkedésre" nem volt lehetőség: ha valaki nem engedte be lakásába a szakembereket vagy nem járult hozzá a tetűirtáshoz, nem lehetett semmit tenni – hiába kívánta volna ezt meg a közösség érdeke.

A tetvesség elsősorban a kisgyerekeket érinti. Ennek oka, hogy a tetű nem ugrik és nem repül – átmászik egyik helyről a másikra. Ezt pedig csak akkor tudja megtenni, ha a fejek összeérnek. Így leginkább a kisgyerekek játszanak.

Július óta már nem csak lehetőség a fejtetű irtása, az ÁNTSZ szakemberei hivatalból kötelesek tetvetleníteni.Fotó: Karnok Csaba
Július óta már nem csak lehetőség a fejtetű irtása, az ÁNTSZ szakemberei hivatalból kötelesek tetvetleníteni.
Fotó: Karnok Csaba

– A tetű nem válogat: tiszta, gondozott hajban is előfordul – mondta el Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tisztifőorvos. Hozzátette: minden közösségben, ahol ez a probléma előfordul, van egy-két gócgyanús gyerek, ők fertőzik le a többieket. Róluk általában ez tudott is, hiszen a vérszívók újra és újra megjelennek náluk.

Viszket, de nem fertőz

A fejtetű szárnyatlan vérszívó rovar, amely teljes életciklusát az emberi hajban tölti, és petéit, az úgynevezett serkéket is ide rakja. A lárva 7–10 nap után felnő, és maga is képes petéket rakni. A hajas fejbőr bármely részén előfordulhat, de különösen a fülek mögötti és a tarkó környéki hajban él. A fejtetves gyerekek is elsősorban arról ismerhetők fel, hogy füleik mögött a hajban szúnyogcsípésre emlékeztető, viszkető szívásnyomok vannak, amelyeket gyakran vakarnak. A fejtetű nem hordoz fertőző betegségeket.  

– Hiába kezeljük le esetleg az iskolában vagy az óvodában a kicsit, ha aztán otthon a többiek újra visszafertőzik. Vagyis a probléma megoldásában a családnak is partnernek kellene lennie: saját magukon és környezetükben szintén el kellene végezni az irtást. Különben csinálhatunk mi bármit – akár az új jogszabály alapján „erővel" – nem érünk vele semmit – magyarázta Tombácz Zsuzsanna. Mint elmondta, vannak, akik anyagi nehézségek miatt nem tudnak erre a problémára gondot fordítani, ők kifejezetten örülnek, amikor az ÁNTSZ szakemberei visznek nekik irtószert és tetvetlenítenek. Sokan azonban teljesen elzárkóznak attól, hogy segítsenek nekik.

– Kétfajta reakció jellemzi a szülőket, ha szólnak nekik a tetvességről: van, aki nem tulajdonít neki akkora jelentősséget sem, mint amekkorát kellene, a többség azonban ezt nagyon szégyelli – mondta el a tapasztalatokat Gyuriczáné Pipicz Anett óvodapedagógus. Bár az ő csoportjában ilyesmi még sosem fordult elő, másoktól rendszeresen hallja, hogy a szülők azt hiszik, a fertőzés életkörülményeiket minősíti – annak ellenére, hogy köztudott, ez nem így van.

Szegeden az előző félévben 16 ezer 821 óvodás gyereket vizsgáltak át a védőnők, közülük 129-en voltak fertőzöttek. A 31 ezer 232 általános iskolás között 427 esetben találtak fejtetvet. Havonta 45–50 gócgyanús gyermeket jelentenek a szakemberek, vagyis olyat, akiről három egymást követő vizsgálat során is kiderül, hogy a hajában élősködők vannak.

Olvasóink írták

 • 19. lizusss 2011. augusztus 16. 20:55
  „Hát valóban vannak ennél fontosabb dolgok, ahogy az előttem szóló is mondja. De azért ez egy létező probléma amivel foglalkozni kell. Nálunk is van 1-2 család ahonnan rendszeresen behozzák a fejtetűt. Ezért már rettegve várom a tanévkezdést. Már beszereztem a Picksan tetűirtó sampont is mert ez megelőzésre is jó. A kezelés is könnyű vele. De közben meg reménykedem hogy idén nem lesz.”
 • 18. Horizont 2011. július 28. 00:26
  „Az ígért 1 millió munkahely helyett fejtetű-kommandó felállítása :)))
  ez a nem semmi :-)
  Ez jelenleg a legsúlyosabb problémánk.
  Fejtetű.”
 • 17. síposiak 2011. július 27. 22:26
  „Mikor általános iskolás voltam Én is sikeresen belefutottam az " ügybe"... Nekünk a védőnők nézték mindig és Nekem olyan hosszú volt a hajam hogy rá tudtam ülni. El lehet gondolni, hogy elkezdtem sírni mikor mondták hogy mi a szituáció és akkor Nekem azt mondták hogy a tiszta hajba telepednek át a "bogárkák" a "tenyészetből". A hajfestésről amúgy Én is hallottam, de Nekem elég volt annyi, hogy minden hipós vízzel ki lett mosva ( még a fésűk is szó szerint minden) meg persze Nittyforral le lett mosva a hajam. Ha jól emlékszem 2 hét múlva kellett ismételni...”
 • 16. niemand 2011. július 27. 18:43
  „Régen a tetű hajból való kiirtása is A SZÜLŐK FELADATA VOLT, ma mi a dolguk és a kötelességük?”
 • 15. Mignon 2011. július 27. 15:48
  „Orszagunk harcban all az adossaggal es a munkanelküleseggel!
  Meg a hajtetükkel.”
 • 14. Mignon 2011. július 27. 15:45
  „"...amely ellen az erintettek nem tiltakozhatnak."

  Elkepzelem, ha a Hatosag tudomasara jut, hogy valakinek hajtetüje van, küldenek egy levelet:

  "Tisztelt Ur/Hölgy!

  Ön tetves!
  Kejük hogy haladektalanul keresse fel Hatosagunkat, hogy megszabaditsuk gondjaitol.
  Ne tejessze tovabb sajat tetveit.
  Fellebbezesnek nincs helye.
  Együtt, a tetümentes jövöert!

  Tisztelettel

  Orszagos Tetvetlenitö Bizottsag (OTB) Szegedi Kirendeltsege”
 • 13. Nórikám 2011. július 27. 14:29
  „11:Mignon: pontosan úgy volt, ahogy mesélték Neked. Én a háborus években voltan ovis, /apácák volta velünk/ egy alkalommal- milyen boldog voltam!- egyik apáca levelet küldött velem, anyámnak. Tetűt találtak a hajamban. /nem azért mert piszkosak voltunk/ és én erre iszonyú büszke voltam, mindenkinek elmondtam!”
 • 12. Streeter 2011. július 27. 12:30
  „Végre! Végre! Addig ne is engedjék a gyereket közösségbe amig két hét után, amikor a bennmaradt serkék ujra kelnek, nincs negativ eredmény. S a család többi tagját is leszürni kötelezően.”
 • 11. Mignon 2011. július 27. 12:00
  „Idös szegediek meseltek, hogy a II. Vilaghaboru utan 1945-46-ban, amikor
  vonattal jöttek haza a katonak a hadifogsagbol, Szegeden a Rokusi palyaudvar mellett
  volt egy "fertötlenitö allomas".

  Befujtak öket valami lisztszerü feher porral, ruhajukat, testüket es hajukat, es kesz is volt.

  Mehettek haza, vagy amerre lattak...!

  :)”
 • 10. mortál 2011. július 27. 11:22
  „Javaslom mindenkinek fejtetű riasztó beszerzését ( Paranit fejtetű riasztó aeroszol 2489ft Pingvin patikába).
  Mi is ezt használjuk a gyerek hajára kabátjára, ez bevált nem lett tetves.
  Egy két szülő nemtörődömsége, felelőtlensége miatt sajnos mindig előjön ez a probléma a suliba....
  És mi szülők eddig csak így védekezhetünk. Örülök az új rendelkezésnek!”
 • 9. macs 2011. július 27. 11:10
  „6. grandeg,
  azért vannak olyan módszerek, amelyek segítségével tapintatosan el lehet mondani, hogy a gyerek tetves.”
 • 8. stunde80 2011. július 27. 11:05
  „sylvi69.:egy gyerek haját befesteni? <moderálva> amúgy ugyanúgy belemegy a dögje..tapasztalat..de az azaz édrekes hogy amig bennem meg a 4 gyerekből 2 ben van addig az apjukba meg a másik kettőbe miért nincs?amúgy Sylvi teljesen igazad van mi is így szoktunk lenni az oviba engem piszkálnak holott Én irtom a dögöket és nagyon jól tudják kibe van csak még mindig az van hogy nem mondjuk meg..pedig van akinek nem esne nehezére 900 ft os nitiforra költenie..amúgy bármikor megtalál nem válogat..sajan minket már kétszer megtalált..de remélem többet nem fog..lehetne olcsóbb is a tetűírtó..de a serkéket is ki kell ám húzogatni nem csak lekezelni..egy szer az egyik fiatal óvónő tőlem kérdezte meg hogy kell lekezelni a saját fejét mert nem tudta..inkább a dögöt kéne teljesen megszüntetni valahogy..”
 • 7. gavallér 2011. július 27. 10:23
  „A város a patkányokat is irthatná!!!!!!!!!!!!4444”
 • 6. grandeg 2011. július 27. 09:20
  „Én már annak is örülök, hogy beszélünk róla.
  A lányom iskolájában minden évben felüti a fejét a "dolog", hiába tudja mindenki, hogy ki a "hordozó" mindenki hallgat. Mert az olyan "kínos". Miért? Azért, mert senki nem mer odamenni a gyerek szüleihez és azt mondani : A gyerekedben van tetű kezeld légyszíves. Ez nem azt jelenti, hogy megbélyegezem, vagy elítélem. Csak egy probléma - bár tudom nem olyan egyszerű - amit meg kell oldani. Szerintem.”
 • 5. Valahol 2011. július 27. 08:41
  „Nagyon helyes! Irtsa csak mindenki/írtsák csak mindenkinél! Ennek a hírnem örülök!
  sylvi69-nek köszönöm a festett haj tippet, így ismeretlenül is! Nemsokára megy közösségbe a gyerkőcünk és ezt eddig nem tudtam!”
 • 4. szegedgabor 2011. július 27. 08:40
  „1: Kifizetik az iskolákban szolgálatot teljesítő védőnők, ill. doktornők számára a tetűirtót?
  2: Mit csinálnak akkor,ha ugyan az egyik gyereket lekezelik, de otthon a maradék 3 tiszta tetű, és a már lekezelt kisgyerek hazamegy és újrafertőződik?
  3: Ki mer majd házhoz menni sok esetben, hogy hééé ti ott, tetvesek vagytok... megyünk permetezni..
  Azért azt tudni illik, hogy nem olyan könnyű ezt kiirtani. Ágyneműk fertőtlenítése stb. Szóval sajnos sok esetben majd ez nagyon kevés lesz.
  Szerintem.....”
 • 3. jq 2011. július 27. 08:37
  „És a kötelező kezelésről megszökő TBC-seket mikor viszik olyan kórházba, ahonnan nem tud lelépni? Az egy kicsit súlyosabb probléma, bárkit megfertőzhetnek, mégsem történik semmi...”
 • 2. sylvi69 2011. július 27. 08:16
  „Ez nem olyan vicces! Az unokámnak gyönyörű hosszú haja van, és sajnos volt olyan időszak, amikor hetente kellett kezelni a fejét, mert mi hiába tettük meg, amint óvodába ment, másnap már újra kezelni kellett a haját. Hiába jeleztük az óvónőnek és a védőnőnek, senki nem csinált semmit, pedig mindenki tudta, hogy kitől ered az élősködő. Azt mondták, nem lehet törvényileg szólni sem, nemhogy kötelezni a szülőt a tetű irtására. Ezért aztán a gyerek haját - saját hajszínével megegyezően - befestettük, ugyanis a festett hajba nem megy bele a tetű. Azóta nincs egyetlen élősködő sem a hajában. A mi időnkben rendszeresen járt a védőnő ellenőrizni, és akinél tetűt találtak, az addig nem mehetett közösségbe, amíg le nem kezelték.”
 • 1. CID 2011. július 27. 07:23
  „Még ha irtan?k is, de max. pár év szanatórium ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön után szeretne talpra állni a kétdiplomás nő

Öt hónapja szabadult a kalocsai női börtönből a kétdiplomás Németh Etelka. A több nyelven beszélő pedagógusnak korábban családja, lakása és munkája is volt. Tovább olvasom