Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Hivatalok állóháborúja a netkalózokkal

Szeged - A netbűnözők manapság már nem a hírnevet keresik. Csendben, arctalanul törnek be a számítógépes rendszerekbe. A Szegedi Tudományegyetem és a polgármesteri hivatal is komolyan veszi az elektronikus betöréseket, jelentős pénzösszeget fordítanak a védelemre.
Az általunk megkérdezett szegedi közintézmények naprakész vírusirtó programokkal és számítógépes védelmi rendszerrel bástyázzák körül a szervereiket, hogy minél hamarabb felfedezzék a különböző vírusokat, trójai, jelszó- vagy éppen billentyűzetfigyelő programokat, amik fertőzés esetén jelentős anyagi kárt tudnak okozni a rendszerekben. – A betörések, az adatlopások két irányból érkezhetnek: egyrészt kívülről, a számítógépes hálózaton keresztül az internetről, illetve belülről, a hálózat valamely csatolt számítógépéről. A hálózatra kizárólag olyan gépet lehet csatlakoztatni, amelyen naponta frissülő vírusfigyelő szoftver fut – közölte az SZTE védelmi rendszeréről az Egyetemi Számítóközpont igazgatója, Scherer Ferenc.

Temérdek levélszemét

Egy friss internetbiztonsági jelentés szerint az EMEA-térség (Európa, Közel-Kelet és Afrika) legtöbb e-mailt küldő húsz országa közül hazánkban a második legnagyobb – 82 százalék – a levélszemét aránya.

A spamokat, azaz a kéretlen leveleket szűrőkkel távolítják el, hogy minél kevesebb jusson el a felhasználóhoz. Az egyetem által üzemeltetett központi szervereket még nem törtek fel, a kísérleteket minden esetben megakadályozták.

A szegedi polgármesteri hivatal adatbázisát egy új beruházásnak köszönhetően idén januártól kettős tűzfal védi. – Az egyik egy hardveres, a másik egy szoftveres tűzfal. A levelező szervereken minden egyes levél vírusszűrés után kerülhet a felhasználó levelesládájába, így a fertőzött leveleket nem is postázzuk. A webes tartalmat is szűrjük és a felhasználok a nagyobb biztonság miatt futtatható állományokat sem tölthetnek le – mondta el Miskár Imre, a polgármesteri hivatal informatikai osztályának rendszerüzemeltetője. A városházán a tényleges adatokat tartalmazó szervereket külön tárolják. A központi háttértárban – hozzávetőleg egy terabájtnyi, azaz 1024 gigabájtnyi adat – minden információból legalább két példányt őriznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves zsoké

Tizennyolc hónapos korában ült először pónin, kétévesen pedig megnyerte élete első lovasversenyét… Tovább olvasom