Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hivatásuk védelmében demonstrálnak

Szeged - Hivatásuk és szerzett jogaik védelmében szólítja országos demonstrációra a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezete a fegyveres és rendvédelmi szféra összes érdekképviseletét.
A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezetének (FRDÉSZ) elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány szerzett jogaikat és járandóságaikat csorbítani kívánja. Ezért országos demonstrációra hív a budapesti Hősök terére április 16-án. Ezt megelőzően, a jövő hét minden napján a rendőrök, a vámosok, a katonák, a börtönőrök, majd a tűzoltók sorra demonstrálnak a Parlament előtt.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók új életpályamodelljének kialakítása és korkedvezményes nyugdíjuk esetleges megszüntetése – jelen pillanatban a fegyveres szervek hivatásos dolgozói 25 éves szolgálat után nyugdíjba mehetnek – már régóta terítéken van.

Király Csaba, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének – ez a legrégebbi szakszervezet a megyei rendőrfőkapitányságon belül – helyi titkára elmondta: 500 tagjukat elektronikus úton már értesítették a demonstrációról.

Katonásan

A Honvédszakszervezet szerint a katonai pálya kötelmeiért cserébe mára szinte semmilyen ellentételezés nem maradt a kedvezményes nyugdíjon kívül, így ha ezt eltörlik, a szakma végképp elveszti vonzerejét. „Negyvenévesen valóban ne menjen nyugdíjba senki, de hatvanöt éves katonát se kelljen Afganisztánba küldeni, vagy itthon árvízi védelemben bevetni" – olvasható közleményükben.

– A tiltakozáson nemcsak szakszervezeti tagok lesznek, hanem aktív munkavállalók és nyugdíjasok is. A FRDÉSZ által megfogalmazott összes ponttal egyetértünk, és biztosan részt veszünk majd a tiltakozáson – mondta a titkár.

– Az utolsó kedvezményünket szándékozik elvenni a kormány. Tisztességes bérről eddig csak álmodtunk. Ha a korkedvezményt is elveszik, ember nem vállalja ezt a hivatást – mondta Király Csaba.

Az FRDÉSZ 8 pontos követelménye között olvasható: heti 40 órás munkaidő felett ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni őket. Ezen pont főként a tűzoltók miatt került be a kiáltványba.

A szegedi tűzoltóság szakszervezeti titkára, Kádár András elmondta: bár még tárgyal az FRDÉSZ a kormánnyal. – Az állampolgároknak is el kellene dönteniük, hogy mit szeretnének. 60 éves bácsik szaladgáljanak fel a 10. emeletre tüzet oltani vagy harcedzett férfiak. 48 órát dolgozunk egy héten, amiből 8 nincs kifizetve. Régebben heti 54 órát dolgoztunk, amivel kapcsolatban már több éve húzódik a perünk a bíróságon, de még azt sem sikerült rendezni. 25 év szolgálat után nem a munkabérünk 100, csak 65 százalékáért mehetünk nyugdíjba. Ebbe már belenyugodtunk, de további szigorításokat nem tudunk elviselni. Nem kérünk sokat: korrekt fizetés mellett a munkáltató finanszírozza a sportolási lehetőséget. Így a pályán is tovább tudnánk maradni – magyarázta a titkár.

Olvasóink írták

 • 9. hugyosjozsi 2011. április 09. 17:48
  „Ez a "szerzett" jog ugyanúgy nincs kőbe vésve, mint a civil szféra nyugdíj korhatára,majd ennek emelése.Nem nevezném szerzett jognak,ha valaki azért vállalja a fent említett hivatások valamelyikét, hogy 25 év és nyugdíjas leszek.Hozza a postás a nyugdíjat, (nem is keveset) majd 40-42 évesen odatolakszom olyanok elé akiknek nincs munkahelyük, esélyük sincs ,hogy a szükséges éveket megszerezzék a nyugdíjba vonuláshoz. Nem vállalják majd ezt a pályát? Jön helyette más,mint ahogy riogatják most is a munkavállalókat.Ha nem tetszik-el lehet menni. Ugye sokan hallották már ezt az undorító,megalázó ,embertelen főnöki hangnemet? Szerintem jogos a kormány törekvése. Kiegészíteném azzal,hogy akinek a ( akár rokkantnyugdíja) eléri a minimálbér nettóját az ne vállalhasson munkát,ezzel is csökkenne a munkanélküliségi ráta. Jól gondolom?”
 • 8. macusnéni 2011. április 09. 07:29
  „Megnézném én azt ,aki kitalálta,hogy a tűzoltóknak,meg a kinnt ,utcán télen nyáron szolgáló rendőrök,majd hogy lesznek ott 65 éves korukig.Nyilván az irodán a nadrágjukat fényezők/az üléstől/,hogy azok ne menjek 25 év után,azt megértem.Lassan már mindenki mehet tüntettni,mert szépen átvertek ezek is bennünket.A nyugdijasokat legszivesebben kiirtanák,minek értek meg annyi kort.Az orvos is rá se néz már,hogy mi is a baja.Közbe meg a papirra tücsköt -bogarat ráirnak,hogy milyen kezelést kapott.A tűzoltókat csak nem akarják 60 éves kor felett dolgoztattni,olyanok akik még nem tudják,hogy milyen naponta időre,bejárni dolgozni.Akik még életükben egy napot sem dolgoztak,csak valamely párt árnyékában papoltak,papolnak.Megfenyegetni aki tüntettni mer, mehet isten hírével.Undoritók!!!”
 • 7. levelyne 2011. április 08. 18:35
  „Ajánlom olvasásra Moldova György : Harcolj, vagy menekülj című köteteit. A tűzoltókról szól, nagyon érdekes és elgondolkodtató.”
 • 6. linca 2011. április 08. 18:32
  „Mindenkinek mennie kellene nem csak nekik, sokakat átvert már az új kormányzat!”
 • 5. jozko 2011. április 08. 18:29
  „Éppen a komolyan vett hívatástudat nem engedne ilyen bohóckodást...
  /korábban már kivételt tettem a tűzoltókkal-most is tartom/

  Jól felfogott anyagi érdekeik és kiváltságaik védelmében-az már érthető!
  A szólás és gyülekezés szabadság értelmében ehhez nekik is joguk van.

  De ezt a hívatásra kenni- ...”
 • 4. papsajt 2011. április 08. 18:03
  „"25 év szolgálat után nem a munkabérünk 100, csak 65 százalékáért mehetünk nyugdíjba"
  más ez 40 év után sem kapja meg drága uram.
  azt pedig nem tudom elfogadni, hogy sokat éjszakáznak, mert számos szakma igényli a 3 műszakot, nem beszélve a biztonsági őrök 24 órás szolgálatáról!”
 • 3. jozko 2011. április 08. 17:33
  „Ja, és ki ne felejtsem a katonák szakszervezetét!

  Amíg a civil munkavállalóknak az ország legtöbb munkáltatójánál nem lehet szakszervezete:
  addig a katonák szakszervezete:
  mondjuk úgy: a sors fintora!
  /az árulás melegágyának mégsem illene nevezni!/”
 • 2. jozko 2011. április 08. 17:26
  „A tűzoltók megérdemlik a ehetőségek szerinti legjobb állami gondoskodást!
  Nem is értem, hogy kerülnek ebbe a cspatba!

  A rendőrök pedig-na itt inkább "ugorgyunk" ...”
 • 1. benq 2011. április 08. 16:50
  „és kiket küldenek majd elétek oszlatni? Talán a Honvédséget?
  Hajrá Jardok!! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terep- és lőbajnokság Szegeden

Országos tanintézeti terepfutó- és lőbajnokságot rendeztek pénteken a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában. Tovább olvasom