Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Hobbi, unaloműző és jó agytorna

Szeged - Akad, aki passzióból űzi, mások időtöltésként. Elszöszmötölhetünk vele akár órákig is, a versenyeken azonban néhány perc alatt végeznek megfejtésükkel. Február 3-a a rejtvényfejtők napja – ennek kapcsán a játék szerelmeseit kérdeztük.
Fejthetjük a tévé előtt ülve, a buszon, utazás közben. Kiváló unaloműző és rendkívül jó agytorna. Olyannyira, hogy akadnak, akik a játék rabjává válnak, és addig nem tudják letenni az újságot, amíg minden kockát ki nem töltöttek benne.

Ördögné Selep Ágnes és családja mindössze négy-öt éve szenvedélyes keresztrejtvényfejtő, de már nagyon sok nyereményt bezsebelhetett lapunk fejtörőinek köszönhetően.

Összedolgozik a család

– Mozijegyet, tollkészletet, esernyőt, legutóbb pedig két belépőt nyertünk a japán kiállításra. Azóta vált a család hobbijává a keresztrejtvényfejtés, amióta a kisebbik lányom is megtanult írni-olvasni. Kiterítjük az újságot az asztalra, köré ülünk a lányaimmal, a férjemmel és az anyósommal. Először hagyjuk, hogy a gyerekek próbálkozzanak, amikor elakadnak, segítünk nekik – mondja Ágnes, aki azt is elárulja, előfordul, hogy összekapnak a családtagok azon, hogy ki fejtsen meg egy-egy fejtörőt.

Az Ördög családnál közös program a rejtvényfejtés. Képünkön Ördögné Selep Ágnes lányaival, Renátával és Szilviával Fotó: Segesvári Csaba

Mivel az utcában lakó édesapja is a Délmagyarország előfizetője, akadnak olyan rejtvények, amelyeket kétszer is megfejtenek. A családanya jó kikapcsolódásnak és kiváló agytornának tekinti a feladványokat.

Versenyen fejtenek

Akadnak, akik olyan magas szintre fejlesztik rejtvényfejtő tudásukat, hogy versenyeken is indulnak. Ilyen megmérettetéseket már a rendszerváltás előtt is szerveztek a városban. Az utóbbi néhány évben Zsíros János felel a szegedi versenyek lebonyolításáért.

Egy perc egy feladvány

– A szinten tartás miatt rendszeresen fejtek skandinávrejtvényt. Egy Füles méretű oldallal két és fél perc alatt végzek. Anyósom Délmagyarország-előfizető, amikor nála vagyunk, elém teszi az újságban található keresztrejtvényeket, hogy ne unatkozzak – mondja István, aki azt is elárulja, egy délmagyaros feladvánnyal egy-két perc alatt végez. 
– A megmérettetésen négy kategóriában indulhatnak a versenyzők: kezdő, haladó, mesterjelölt és mester. Minden évben hagyományosan Szegeden zárul az évad. Ilyenkor az ország legkülönbözőbb pontjairól összegyűlnek a rejtvényfejtők. Körülbelül száz-százhúsz ember, akikből az évek során nagy baráti társasággá kovácsolódott – halljuk a szervezőtől, aki azt is elmondja, a szegediek rendszerint az elsők között szerepelnek a versenyeken, amelyekre egyébként hetente-kéthetente az ország különböző pontjain kerül sor.

A szegediek csapatát erősíti Savanya István is, aki tíz éve csöppent a rejtvényfejtők világába. Már diákkorában kihívásként tekintett a Pajtás hátulján található feladványokra. Egy munkatársa hatására indult először versenyen. Volt már országos bajnok is – mesterszinten űzi a fejtegetést.

A fejtörők története

Létezik egy legenda az első keresztrejtvényszerű fejtörő megalkotásáról, miszerint egy fokvárosi fegyenc a fejtörők kitalálója: cellája ablakán beszűrődött a fény a rácsok között. A fegyenc az így kirajzolódott ábrát töltötte ki önmaga szórakoztatására. A börtönorvos tanácsára elküldte a feladványt az egyik fokvárosi lap szerkesztőjének, aki leközölte az újságjában. A rejtvény óriási sikert aratott az olvasók körében, így a fegyenc sorra kapta a megrendeléseket. Mire kiszabadult, hatalmas vagyont halmozott fel. Ez persze csak legenda. Az azonban valóság, hogy Magyarországon nyolcvanhárom éves múltra tekint vissza a fejtörő. Kristóf Károly 1925-ben készítette el az első keresztrejtvényt, amely a Ma Este című hetilapban jelent meg.

Rejtvényfejtők napja. A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Füles szerkesztőségének közös kezdeményezésére az oktatási és kulturális miniszter a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánította február 3-át, azt a napot, amikor a Füles hetilap első száma megjelent. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűrűket nyelt a tolvaj lány a kórházban

Szeged - Gyűrűket nyelt egy 16 éves lány az egyik szegedi egészségügyi intézményben –… Tovább olvasom