Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Hódít a kerti dísztókultusz Szegeden

Egyre több a kerti tó Szegeden, és egyáltalán, megyeszerte. Horgásztó éppúgy akad közöttük – a tulajdonos, ha végére ér munkájának, kiül egy kis esti pecára –, mint dísztó, melyben csodálatos, színes-tarka koipontyok, aranyhalak gyönyörködtetik a szemlélőt.
A baktói kiskerteknél járunk, Szegeden. Siket Ákos családi horgásztó-tulajdonos a világ alighanem leginkább irigylésre méltó embere: saját tavában horgászik. Nemcsak horgászik, fog is! Mi több, olykor vendégeket is hív horgászatra, halsütésre. – Mindenem a hal, a víz. Ha csak nézhetem a vizet, nekem már az is jó. Munkám miatt azonban egyszerűen nem jutok le a partra. Na, gondoltam néhány éve, ez így nem mehet tovább, csinálok én tavat saját magamnak. Így került a kis tó cégünk udvarára. Azóta húsz lépésre van a munkahelyemtől a legközelebbi horgászvíz – ismerteti a házigazda a tólétesítés előzményeit. Két vadkacsa rebben föl a víztükörről, békák csobbannak. Ponty bukkan föl, csuka üldözi a kishalakat.

Víziparadicsom Domaszéken

Domaszéken Darók Irina ismert szegedi állatkereskedő gondoz csodás dísztavat, számtalanféle vízinövénnyel, halakkal. Igazi különlegességek: aranycompók és díszamurok is úszkálnak többek között a vízben. – Ha valaki kíváncsi, hogyan kell létesíteni, fönntartani dísztavat, a helyszínen szívesen elmagyarázom – beszéli Irina. Már húsz-huszonöt ezer forintból is létesíthető kerti tó, de ekkor sok saját munkát is igényel – a felső határ pedig a csillagos ég.

– Pontyaimat ivadékként telepítettem, ma már másfél kilósak. „Laktak" tavamban busák is, aztán le kellett őket halászni, mert túlságosan megnőttek. Csak úgy röpködtek a busák, volt, amelyik kiugrott a tóból, és a kerítésen akadt fönn – mondja élményeit a tótulajdonos. A speciális fóliával szigetelt tó voltaképp csak félig kész – a növénytelepítés java még hátravan, s szűrőrendszer is csatlakozik hozzá nemsokára. Elektromos motor juttatja be majd a vizet a tóból a szűrőanyagokkal telített kazettákba, s onnan megtisztultan folyik vissza.

Haladunk tovább, Szeged másik végében vagyunk, kertvárosi udvarban – és szintén tóparton. Ez nem horgász-, hanem dísztó. Csodálatos, narancssárga-fekete foltos pontyot tart kezében házigazdánk, Tibor. Teljes nevét kérésére nem írjuk le, s a városrészt sem nevezzük meg: félti gyönyörű állományát az illetéktelenektől. De nemcsak Szegeden hódít a kertitó-kultusz.

Koiponty Japánból

A koiponty ugyanolyan ponty, mint bármelyik más – csak éppen színes. Japánban tenyésztették ki több száz éve, Nyugat-Európában már régen ismerik, hozzánk mostanában került el tartásának divatja.

Sándorfalván Ladányi Zsuzsanna – képzőművészeti kötetek szerkesztője-szerzője – tart fönn gyönyörű kerti dísztavat, benne csodálatos, színes koipontyokkal, aranyhalakkal. A tó sekély részén különleges mocsári növények virágzanak, mély részén tavirózsa teríti szét leveleit. – A halakat „barterben" szereztem be, gyorsan szaporodó tavirózsáért cserébe – mondja Zsuzsanna. Kézből eteti halait – nyüzsögnek, akár a kiscsirkék –, szemcsés haltáppal. Először mindig a piros szemeket válogatják ki és eszik meg, aztán a sárgát, legvégül a fehéret. A kis válogatósak!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom