Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Hódít az informatika az egyetemen

Egyre több lehetőséget kínál a Szegedi Tudományegyetem azok számára, akik informatikával szeretnének foglalkozni. Bölcsészként például médiainformatikus szakirányon is végezhet az, aki nem ijed meg az egértől.
A Szegedi Tudományegyetem különféle karainak kínálatát böngészve sokféle informatikai szakirányt találhatunk. A biológusok tanulhatnak bioinformatikát, a földrajzosok geoinformatikát, de létezik orvosi vagy pénzügyi informatika szakirány is. A humán területek művelői közül a bölcsészettudományi kar kommunikáció szakán médiainformatikus szakirányon is végezhet, aki nem ijed meg az egértől, a számítógépek térhódítása a bibliotékákban pedig szükségessé tette a könyvtár–informatika képzés elindítását. Úgy tűnik, ha a felvételizők érdeklődnek a komputerek iránt is, majdnem minden tudományágban hasznosíthatják ismereteiket.

Csirik János, az SZTE Természettudományi Kar dékánja szerint az informatika térnyerése a különböző tudományágak területén természetes folyamat. – Az informatikai, statisztikai módszerek már régóta folyamatosan használatban vannak nagyon sok szakterületen – mondta Csirik János. A számítástechnikai ismeretek széleskörű elterjedését azonban az internet 12-13 évvel ezelőtti robbanása hozta magával – tette hozzá a dékán, aki szerint az informatikai képzések területén Magyarország lépést tart a nyugat-európai egyetemekkel.

Hiába van mindenütt jelen a számítástechnika, aki „valódi" informatikus szeretne lenni, annak idén is az informatikai tanszékcsoport alapszakjaira kell jelentkeznie. Más tanszékek ugyanis szakirány rendszerben működtetik informatika képzéseiket. Ez azt jelenti, hogy a geoinformatikus elsősorban geográfus lesz, aki tudományterületéhez kapcsolódóan széleskörű számítástechnikai ismeretekkel is rendelkezik, de nem mehet el mondjuk programozónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom