Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Hogy kerül a pipacs a papucsra? - Önök is megtanulhatják a szegedi papucs hímzésének rejtelmeit

Idős hímzőasszonyoktól, első kézből tanulhatják meg a fortélyokat azok, akik jelentkeznek a március végén induló szegedipapucs-hímző tanfolyamra az Agórában.
Idős hímzőasszonyoktól első kézből tanulhatják meg az érdeklődők a szegedi papucs hímzésének rejtélyeit. Március 25-től papucshímző tanfolyamot hirdet a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra, ahol a Szegedhez kötődő kismesterség egyik kulcselemét, a hímzést sajátíthatják el a résztvevők.
Fotó: Iványi Aurél
Fotó: Iványi Aurél
Dobó Katalin papucshímző munkában.
Dobó Katalin papucshímző munkában.
A kézzel készült papucsok hímzői már csak néhányan vannak, és ők sem fiatalok, a még hagyományos papucsot készítő cipészmestereknek nagy szükségük van arra, hogy szakértő kezek készítsék számukra a papucsfejekre kerülő motívumokat. A papucshímzés speciális tudást igényel, nem csak azt kell tudni, milyen motívumok vagy színvilág kerüljön a papucsokra, speciális technika is szükséges a bársonyanyagra hímzéshez.
 

A március végén induló tanfolyamon a papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas népi iparművész mellett Dobó Katalin, a Sallay-papucsok és Vári Andrea, a Rátkai-papucsok hímzője avatja be a résztvevőket. A hímzéstechnikák elsajátításán túl ellátogatnak Bárkányi István papucskészítő műhelyébe, valamint Sallay Tibor cipészmester és Attali Zita világhírű tervező által megismerkedhetnek az új szegedi papucsokkal is. A képzés tematikáját Fetter Ferencné és Beszprémy Katalin hímző, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője állította össze, a program koordinátora Vukov Anikó Veronika etnográfus, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa.

Fertter Ferencné és Szögi Csaba az Örökségünk a szegedi papucs pavilonnál 2018 szeptemberében az Aradi vértanúk terén
Fetter Ferencné és Szögi Csaba az Örökségünk a szegedi papucs pavilonnál 2018 szeptemberében az Aradi vértanúk terén

Jelentkezni március 13-ig a Szent-Györgyi Albert Agórában lehet, ahol szombatonként a kurzust is tartják. A 9 alkalmas, 36 órás tanfolyam elvégzését a Hagyományok Háza oklevéllel igazolja.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi megpróbálta megzavarni Deutsch sajtótájékoztatóját

Sajátos akcióra készült Ujhelyi István, be akart jutni Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő sajtótájékoztatójára, de regisztráció híján az épületbe se tudott bemenni - írja az Origo. Ujhelyi Facebook-oldalán azt írta, kíváncsi, hogy milyen lesz a fogadtatása sajátos akciójának. Tovább olvasom