Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hogyan kerüljük el, hogy áldozatokká váljunk?

A Szegedi Rendőrkapitányság arra szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy figyelmetlenség, elővigyázatlanság miatt sajnos gyakori az áldozattá válás a városunkban és környékén. A bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki a besurranások. Sajnos naponta 4-8 ilyen esetet regisztrálunk, pedig ezt a bűncselekménytípust egyetlen mozdulattal – az ajtó bezárásával – meg lehet előzni.
A város bármely pontján – tehát a magánházas kertvárosi környéken ill. a lakótelepeken, valamint a belvárosi lakásokat, irodákat, oktatási és közintézményeket, kórházakat sem kíméli – találkozhatunk ilyen esetekkel. A tolvajok nyitott ajtókon, ablakokon jutnak be a házakba, lakásokba, ahonnan az udvarról ill. a nyitva hagyott helyiségekből minden számukra értékeset eltulajdonítanak!
A Szegedi Rendőrkapitányság a szélhámosok megtévesztésének kiküszöbölésére a Prevenciós Médiatár projekt keretén belül bűnmegelőzési kisfilmet forgatott, melyben bemutatja a lakásba bejutás ürügyét, és jó tanácsokat ad, hogyan kerülhető el ez a bűncselekményfajta.
Az alábbiakban leírtunk néhány jó tanácsot, melyet megfogadva elkerülhetők a figyelmetlenségből, elővigyázatlanságból adódó bűncselekmények, és számos bosszúságtól menekülhetünk meg!
Kérjük, népszerűsítsék az szakemberek által ajánlott megelőzési módokat, hívják fel az állampolgárok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyforrásokra!

Hogyan kerülhetjük el, hogy besurranás áldozatává váljunk?

A besurranás korunk egyik leggyakoribb bűncselekmény típusa. Besurranás esetén az erre szerveződött banda előre megtervezve vagy az adandó alkalmat felismerve

ˇ a bejárati ajtók és kapuk zártságáról meggyőződik
ˇ megnézi, hogy hogyan juthat be egyszerűen

v a lakásba (nyitott ajtó vagy ablak, erkélyajtó),
v az udvarra (alacsony kerítés, nincs kutya, világítás),
v az üzletbe (nyitva van az üzlet, nyitott ajtó vagy ablak, raktár),
v a lépcsőházba (becsöngetéskor kinyitják ellenőrzés nélkül az ajtót, nyitva maradt az ajtó, valaki éppen távozik vagy érkezik),
v a rendelőbe (nyitott ajtó)
v oktatási intézménybe (nyitott ajtó, nincs portás, ellenőrzés hiánya)
v hivatalba (nyitott ajtó, nincs portás, ellenőrzés hiánya)
v irodaházba (nyitott ajtó, nincs portás, ellenőrzés hiánya)
v irodába (nyitott ajtó, üresen hagyott iroda tele értékekkel)
v garázsba (pár percre magára hagyott nyitott helyiség benne értékekkel).

A bűncselekmény elkövetéséhez elég néhány perc, amíg gyorsan körbenézve összeszedi az elkövető az elöl hagyott, vagy könnyen megtalált értékeket (pénztárca, pénz, ékszer, mobiltelefon, autókulcs, iratok, laptop, kisebb műszaki cikkek), és már el is hagyta a helyiséget.

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

Ř Soha ne hagyjuk nyitva lakásunk kapuját, ajtaját, a lépcsőház ajtaját, mert azt egyetlen pillanat alatt sajnos kihasználják.
Ř Ne támasszuk ki a lépcsőház automatikusan záródó kapuját, mert ezzel lehetővé tesszük idegenek bejutását a házba, akik bűncselekményt követhetnek el ott. Vigyünk magunkkal mindig kulcsot, vagy csöngessünk be annak hiánya esetén.
Ř A besurranók nem ijednek meg tőle, hogy a lakásban többen is otthon tartózkodnak, vagy felfedezik őket. Ilyenkor egyszerűen elmenekülnek, vagy valamilyen álindokot hoznak föl (Kopogtam, csöngettem… és elmondja a jövetele célját, ami ürügy).
Ř Irodában, folyosón, váróban, egészségügyi intézményben, öltözőben, ruhatárban értéket ne hagyjunk, mert nincs biztonságban. Ilyenkor értéket eleve ne vigyünk magunkkal, vagy gondoskodjunk az iroda bezárásáról, az értékmegőrzésről.

Egyetlen mozdulattal zárjuk be az ajtót, és elkerülhetjük a besurranó tolvajok bejutását a lakásba, üzletbe, irodába és egyéb helyiségekbe!!!

Ha azt látja, hogy valaki sorban nyitogatja a lakások ajtajait, a házak kapuit, hívja a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es ingyenesen hívható telefonszámon!

Ne adjon lehetőséget az ilyen bűnelkövetőknek, akik az állampolgárok figyelmetlenségéből gazdagodnak meg sajnos busásan! Mindannyiunk érdeke, hogy biztonságos városban éljünk! Előzzék meg a bűncselekményeket akár azzal, hogy vigyáznak a saját értékeikre, személyi biztonságukra, és nem adnak esélyt a bűnözőknek!

Hogyan kerüljük el, hogy szélhámosok áldozatává váljunk?

Az ürügy 1:


Egy vagy két jól öltözött férfi vagy nő felkeres idős embereket, és azzal az ürüggyel, hogy

ˇ a Nyugdíjintézettől
ˇ az egyháztól
ˇ az önkormányzattól vagy
ˇ valamilyen segélyszervezettől
ˇ egykori iskolából vagy munkahelyről jöttek, és virágot / ajándékot hoztak.

Sajnos beengedik őket a lakásba, ahol újabb kitalált történettel

ˇ vagy lefoglalja egyikük az idős embert, míg a másik pénz és értékek után kutat,
ˇ vagy a nyugdíjszelvényt kérik el, mert az idősek azt a pénz mellett tartják,
ˇ vagy egy bankjegyet kérnek el, amelynek a sorszámát kívánják felírni,
ˇ vagy az egyik rosszullétet imitál Leesett a vércukra és cukros vizet kér, valamilyen gyógyszert kér, vizet kér…), ezzel foglalja le az idős embert, és míg jóhiszeműen a segítséget nyújt a rosszullétet imitálónak, addig a másik minden szekrénybe belenyúl, minden felkutatott értéket összeszed, majd a lakásból távozva gyakran a sértett csak később jön rá, mi is történt valójában.

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:
ˇ Soha ne engedjenek be idegent a lakásba!
ˇ Ha ezt a hibát elkövetnék, akkor se mutassák meg, hol tartják otthonukban
a pénzüket, értéküket.
ˇ Pénzt a postásnak, számlásnak csak úgy adjanak, hogy bezárják a lakás ajtaját, a díjbeszedőt nem engedik be a lakásba, majd mikor elővettek annyi pénzt, amit oda kell neki adni, kizárva a lakásajtót, odaadják neki a kívánt összeget.
ˇ Lehetőleg ne tartsanak otthonukban nagyobb mennyiségű készpénzt, ékszert.
ˇ Ha mégis tartanak, akkor azok biztonságos elhelyezéséről (lemezkazetta, széf) gondoskodjanak, és gondoskodjanak lakásuk biztonságáról.

Az ürügy 2:

Üzletbe vagy lakásba csomagot hoz ismeretlen, melyet az üzletvezető / hozzátartozó rendelt meg, és átvételkor pénzt kell fizetni a kiszállított áruért.

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

ˇ Soha ne vegyen át olyan csomagot, amit nem Ön rendelt, ill. nem kérte meg rá előre hozzátartozója, főnöke.
ˇ Ne vegyen át csomagot szomszédja helyett, ha azért fizetni kell.
ˇ Ha telefonon ellenőrzi is, hogy a csomag kikézbesítője igazat mond-e, akkor is Ön beszéljen utoljára a főnökével, hozzátartozójával, nehogy a csomag kikézbesítője a telefonon kapott nemleges válasz ellenére Önt átverje, és azt mondja, hogy abban egyeztek meg telefonon, hogy átveheti az árut vagy csomagot.

Az ürügy 3:

Lakásába azzal az ürüggyel csöngetnek be, hogy késeit olcsón megfenik, árut mutatnak be, amihez Ön olcsón juthat hozzá, vagy régiséget vesznek meg jó pénzért.

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

ˇ Soha ne engedjen be lakásába így idegent. A késeit megfenhetik a lépcsőházban is, vagy vigye el a megfelelő üzletbe, ahol ezt megteszik Önnek.
ˇ Az árban előre egyezzenek meg, mert a végére sajnos általában az derül ki, hogy mégsem annyiba kerül, és a kések ugye még ott vannak az illetőnél, ami az Ön számára veszélyhelyzetet teremt.
ˇ Nincs biztonságban, kerülje el az ilyen helyzeteket.


Az ürügy 4:

Lakásába azzal az ürüggyel csöngetnek be, hogy a gépkocsijuk lerobbant, ellopták mindenüket, és pénzt kérnek kölcsön. Az ürügy mindig a jóhiszeműségére és a segítőkészségére apellál, ne dőljön be neki. Cserébe felajánlanak edénykészletet, étkészletet vagy valamilyen árut, amiről azt állítják, hogy értékes, pedig nem az.

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

ˇ Soha ne adjon pénzt idegennek kölcsön.
ˇ Ne engedjen be idegent a lakásába.
Mindig gyanakodjon, mert sajnos sok a szélhámos!

Hogy elkerüljük a bajt…

1. Túl szép, hogy igaz legyen:
Az olyan ajánlat, ami "túl szép, hogy igaz legyen" valószínűleg nem is igaz!
2. Gratulálunk! Ön nyert!
Ha valóban így van, akkor előzőleg bizonyára Ön jelentkezett valamilyen nyereményjátékra. Ha a jó hír igaz, semmit sem kell rendelnie, vásárolnia ahhoz, hogy megkaphassa nyereményét.
3. Otthoni munka, mesés fizetésért:
Óvakodjon az olyan ajánlatoktól, amelyek egy csekély összeg befizetése ellenében ígérik meg a részletes állásajánlat megküldését. Vannak, akik a sok apró befizetésből szeretnének meggazdagodni, és Ön a pénz feladása után valószínűleg semmit sem fog kapni.
4. "Kereskedő házhoz jön"
Legyen óvatos, mielőtt bárkit beengedne a lakásába. Előfordulhat, hogy csak a lakása biztonsági rendszerét, értéktárgyait szeretnék feltérképezni, és néhány hét múlva semmit sem talál otthon, mire hazaér. Csak megbízható, leinformálható partnerekkel álljon szóba.
5. Csak ma!
Soha ne döntsön hirtelen! Ne hagyja, hogy sürgessék! A kereskedők holnap is szeretnének eladni, mindig lesznek "ma a legolcsóbb" ajánlatok. Szerezzen be több árajánlatot, kérjen tanácsot ismerőseitől, és "aludjon rá egyet" mielőtt választ adna.
6. A szó elszáll, az írás megmarad!
Ne bízzon szóbeli ígéretekben! Sok utólagos vitát előzhet meg, ha az ajánlatot, szerződést (a fontos részletekre is kitérve) írásban rögzítik.
7. Soha ne írjon alá üres, vagy nem teljesen kitöltött papírt!
Volt, aki a lakását fillérekért adta el így, miközben azt hitte, csak egy egyszerű kölcsönszerződést ír alá. Gépkocsi-vásárláskor is használatos módszer ez.
8. Olvassa végig!
Amit aláír, mindig figyelmesen olvassa végig. Senki sem fog tudni később segíteni Önnek, ha olyan iratot írt alá, amit nem olvasott el. Győződjön meg róla, hogy a szerződés pontosan azt tartalmazza, amiben megegyeztek.
9. Számla nélkül olcsóbb!
Az Ön számára egy ilyen ajánlat pontosan annyival olcsóbb, amennyit utólagos jogai érnek. Semmilyen reklamációra nincs lehetősége ilyen esetben. Mindig kérjen számlát!
10. A bolhapiacnak is megvan a maga varázsa, de…
Ha az eladó másnapra eltűnik lehet, hogy soha sem fogja megtalálni. Vásároljon üzletben, ott nem lopott termék új gazdája lesz!
11. Vegye komolyan!
A hitelkártyával kapcsolatos biztonsági szabályokat mindig vegye komolyan. A PIN kódját senkinek ne árulja el! Ha megteszi, lehet, hogy az illetőt egyidejűleg nagy összegekkel ajándékozta meg.
12. És ha mégis megtörtént a baj:
Semmiképpen ne törődjön bele, ha már megtörtént a baj! Harcoljon a jogaiért, tegyen panaszt. Ne feledje, egy szabálytalanság felfedésével nem csak magának segít. Ami Önnel megtörtént, könnyen megtörténhet másokkal is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom