Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hogyan telt az éve?

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is ugyanabban a városban élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó ismerősök szokásos kérdésére a rövid válasz: köszönöm, jól. Sosem tudjuk meg, valójában mi foglalkoztatja a másikat, mi történt vele – és mi nem. A föntinél egy kicsivel hosszabb válaszért most mi keressük meg az önök ismerőseit. Milyen volt az éve? – kérdezzük a szegedieket december hátralévő napjaiban.
„Ez az év a békák éve volt számomra. Ablakom alatt tavasszal nem a fülemüle csattogott, hanem békakórus szólt. Ebből rögtön látszik, hogy kiemelkedően belvizes év is volt a mostani.

Baktói faiskolánkban és otthoni botanikuskertünkben egyaránt sok növény kipusztult. Érdekes például a gránátalma, mely a mediterrán vidékek növénye, s mint ilyen, szárazságkedvelő, jobban megmaradt, mint számos más, vízigényes növényfaj.

Az erdeifenyők is megmaradtak, holott szintén inkább szárazságtűrésükről ismertek, mint vízkedvelésükről – a párás kö-
rülményeket igénylő Douglas-fenyők viszont 'kimentek', holott nem is érte őket a belvíz. Mindez sejteti: mint faiskola-tulajdonosnak, nem túlzottan volt sikeres számomra ez az év.

A horgászat esztendeje volt számomra az idei év, kikapcsolódásként. Faiskolánk területén van egy kicsike tó, tele természetes táplálékkal, kitűnően nőnek benne a halak. A tavasszal tenyérnyiként belerakott tükörpontyokat másfél kilósan fogtuk vissza az ősszel.
A kirándulások éve is volt a mostani. Nagy túrázók vagyunk, családi, baráti körrel idén a Boldogkőváralja–Szeged kapcsolatot mélyítettük tovább.

Fantasztikus, igazi, fölújított vár van arrafelé, Zemplénben, romantikus környezettel, erdő borította hegyekkel. És mert kiesik a tömeg-idegenforgalom hatásköréből, még nem tették tönkre a turisták.
S hát az alkotás éve is volt számomra az elmúlófélben lévő év.
A nyáron megjelent egy könyvem Az üveghegy címmel, jelenleg dísznövény-kertészeti szakkönyvet írok – hogy mikorra készül el, arra én is kíváncsi vagyok."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom