Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Hogyan telt az éve? Ágoston Lóránt rajztanár, festőművész

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is ugyanabban a városban élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó ismerősök szokásos kérdésére a rövid válasz: köszönöm, jól. Sosem tudjuk meg, valójában mi foglalkoztatja a másikat, mi történt vele – és mi nem. A föntinél egy kicsivel hosszabb válaszért most mi keressük meg az önök ismerőseit. Milyen volt az éve? – kérdezzük a szegedieket december hátralévő napjain.
Ágoston Lóránt idén már több pályázaton is sikerrel szerepelt. Fotó: Gyenes Kálmán
„Igazán nincs okom panaszra. Csodálatosan indult az év. Januárban a budapesti Duna galériában nyílt kiállítás a MAOE – a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete – új tagjainak munkáiból. Nem sokkal később pedig Újvidéken mutatkozhattam be az alkotásaimmal. Idén több pályázaton is sikerrel szerepeltem. Az egyik a vajdasági képzőművészeti egyesület kéthónapos párizsi ösztöndíja volt. Csodálatos helyen laktam a francia fővárosban. A Szajna-parti műterem ablakából ráláttam a Notre Dame-ra és a Panteonra.

Ezt az élményt csak fokozta, hogy éppen akkor mutatkozott be a Párizsi Magyar Intézetben Szeged városa. Ennek köszönhetően több új szegedi barátra leltem. Párizst gyalogosan jártam be, többször is elmentem a nagyobb múzeumokba, kiállítóhelyekre. Sikeresen szerepeltem a szegedi önkormányzat által kiírt pályázaton is. A város támogatásával a MÉH Bocskai utcai galériájában mutathattam be a Párizsban készült festményeimet. Festő- és grafikusbarátaimmal már több mint tizenhárom éve dolgozunk együtt – In memoriam Geriub Gepleki csoport néven. Kiállításokat, performanszokat rendezünk – novembertől már hivatalosan is bejelentett egyesületként.

Közös kiállításunk volt a Belvárosi moziban, a Grand Caféban és a kisszínházban, valamint a vajdasági Törökkanizsán. Sikeres évet zártam. Nem csupán a fentiek miatt, hanem azért is, mert imádom a rajztanári munkámat a deszki Zoltánfy István-iskolában, szeretem a kölyköket. Nem lett volna azonban ilyen jó évem a családom – feleségem és a két lányom –, valamint a barátaim támogatása, segítsége nélkül."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom