Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Hogyan telt az éve? Dobrosi Mária óra-ékszerkereskedő

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is ugyanabban a városban élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó ismerősök szokásos kérdésére a rövid válasz: köszönöm, jól. Sosem tudjuk meg, valójában mi foglalkoztatja a másikat, mi történt vele – és mi nem. A föntinél egy kicsivel hosszabb válaszért most mi keressük meg az önök ismerőseit. Milyen volt az éve? – kérdezzük a szegedieket december hátralévő napjain.
Dobrosi Mária hatalmas örömmel válogatja össze az ékszerbolt készletét. Fotó: Gyenes Kálmán
„Négy gyermek meg egy vállalkozás tölti ki az életem. Bírni kell erővel. Aki 14 évig atletizált, az bírja is – szoktam mondani magamnak.
Ez az év nagy változást hozott számomra. Az ok egyszerű: kitúrtak a kínaiak a debreceni boltunkból. Keményen hangzik, átélni megdöbbentő volt: rámenős kínai kereskedők jogtalanul, de határozottan eltávolítottak minket a bérleményünkből, a boltot be kellett zárni.

Régi álmunk, hogy Szegeden is nyithassunk egy ékszerboltot, emiatt vált valóra. Ma már tudom: egészen másként tekint a város polgára a saját településére, amikor üzlethelyiséget keres. Szegedet járva láttuk: kevés a sétálóutca, kevés az olyan hely, ahol egy kedves, családias óra- és ékszerüzletet lehet nyitni. Végül azonban sok munkával berendeztük ezt a boltocskát a Kiss Menyhért utcában.

Sokat jelentett az, hogy idős, tapasztalt szakmabeliek, vagy más vállalkozók, szállítóink azonnal segítettek – például üzlethelyiséget találni. A közeli lakástextilbolt vezetője ismeretlenül is régi barátként fogadott, mikor tanácsot kértünk. Igaz, mások meg elfordulnak, ha szembetalálkozunk az utcán – talán nem örülnek a versenytársnak. Pedig a kiskereskedők összefogása nekik és a városnak is jót tenne.

Ugyanabban vagyunk érdekeltek, mint a polgárok, a vásárlók: szép környezetet, élettel teli, nyüzsgő várost szeretnénk. Egy ilyen pici bolt ráadásul több tucat más helyi vállalkozással kerül kapcsolatba, egymásnak kölcsönösen munkát, megélhetést biztosítunk. Szoktak a nagy beruházások esetében hasonlóval dicsekedni, úgyhogy én is büszkén mondom: teremtettünk másfél munkahelyet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom