Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Hogyan telt az éve? Pálföldi Márton asztalos

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is ugyanott élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó ismerősök szokásos kérdésére a rövid válasz: köszönöm, jól. Sosem tudjuk meg, valójában mi foglalkoztatja a másikat, mi történt vele – és mi nem. A föntinél egy kicsivel hosszabb válaszért most mi keressük meg az önök ismerőseit. Milyen volt az éve? – kérdezzük december hátralévő napjaiban.
„Ilyen évet kívánok magamnak jövőre is. Volt munkám és erőm is, hogy megcsináljam, s örömöm, hogy a fával dolgozhatok. Mert bútorlapokból is lehet szépet készíteni, de annak a szekrénynek, asztalnak a felülete mégis rideg, az az anyag nem olyan élő, mint a fa. A szívemhez közelebb áll a fa. Idén például rönkökön álló dohányzóaszalt, faragott szekrényt, franciaágyat, egyedi tervezésű könyvespolcot is csináltam. Az ügyfelekkel megbeszéljük, a kívánságaikat hogyan lehet fából megvalósítani, így aztán közösen alkotunk. Máskor a kisebbik fiammal számítógépen megrajzoljuk a bútort akár több változatban is, s a megrendelő dönt, melyik tetszik neki.

Épületasztalosként is kaptam megrendelést: ajtókat, ablakokat csináltam. De sajnos idén sem javult az építőipari vállalkozók fizetési morálja: ránk, a mesteremberekre vannak utalva, aztán meg, amikor fizetni kell, semmibe vesznek, még az általuk megszabott 30-180 napos határidőt sem tartják. Márpedig az ilyen kisiparos, mint én is, csődbe juthat, ha nem fizetik ki az elvégzett munkája díját és a fölhasznált anyag árát. Néhány éve ilyen okból majdnem abba is hagytam, pedig 1978-ban váltottam ki az ipart.

Most éppenséggel megélünk a családdal, de tervezni nem lehet: a lakossági szolgáltatói területen egyik kuncsaft hozza a másikat, az építőiparban meg akadoznak a megrendelések. Mégis sikeresnek mondom az évet, mert a nagyobbik fiam megnősült, saját lábára áll. Ő bútoripari cégnél dolgozik, profin, de nincs papírja róla, ezért elhatározta, felnőtt fejjel iskolapadba ül, asztalosinas. Így aztán az is öröm, hogy lesz, aki az otthoni, fölszerelt műhelyemben folytassa a mesterséget."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom