Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Hol helyezkednek el a diplomások?

Szeged - Bölcsész, tanár szakos, informatikus, közgazdász. Négy, Szegeden végzett diplomást kérdeztünk arról, hogy mihez kezdenek friss papírjukkal.
Általános és sajnos reális vélemény, hogy a bölcsész, illetve tanár szakon végzett friss diplomások nehezen találnak végzettségüknek megfelelő munkát. Telítettek ezek a pályák, ráadásul nehéz ma biztos állásban gondolkodni. A természettudományi, illetve gazdasági szakok diplomásainak talán valamivel könnyebb a dolguk, nagyobb mozgásterük van a munkaerőpiacon. A hagyományos, kredites képzésben végzett, szegedi okleveleseket kérdeztük terveikről.

– Több mint egy hónapja költöztem a fővárosba, még diplomaosztó előtt. Azóta munkát keresek, egyelőre sikertelenül – meséli Dénes Gergely Csaba, aki filozófia szakon diplomázott, de mellette középiskolai tanár képesítést is szerzett.

Két munkalehetősége is függőben van: egy pesti gimnáziumtól várja a visszajelzést, ahova filozófiatanárnak jelentkezett, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum segédmuzeológusi állásáért is nyújtott be pályázatot. Előnyt jelenthet, hogy szakdolgozatát fényképészetből írta, amit használhat ebben a munkakörben. Még nincs elkeseredve, reménykedik: az egyetem dékánja is azt mondta: három–négy hónapig is eltarthat, amíg munkát talál.

Szakmunkásoknak áll
a világ?

Több fejvadász cég állt rá a szakmunkások keresésére. Olyannyira nem könnyű ma jó szakmunkásokat találni, hogy toborzásuk sok tekintetben a diplomásokéhoz hasonló. Munkaügyi, gazdasági szakemberek azt mondják: egy ügyes szakmunkás keresete manapság sok esetben egy középvezetőéhez hasonló.

– Egyelőre semmi – foglalja össze röviden Hatvani Tamás, aki az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végzett magyar szakon, illetve a Debreceni Egyetemen református hittantanárként.

Tamás is benyújtotta már több helyre önéletrajzát, de visszajelzést sehonnan sem kapott. Fél tőle, hogy nem talál végzettségének megfelelő szakmát. Azt mondja: Szegeden sajnos nincs munka számára, úgyhogy Budapesten képzeli jövőjét.

– Diplomaosztó előtt már egy eszetendővel egy szegedi számítástechnikai cégnél kezdtem dolgozni, egész jó fizetésért, amit szeptembertől fel is emelnek – mondja Horváth Antal, aki a természettudományi és informatikai karon végzett informatikusként.

Ő megtalálta számítását, csakúgy, mint Galkó Emese, aki pénzügy és számvitel szakon végzett a nyáron. Szeptembertől kezd pénzügyi tanácsadóként, igaz, nem Szegeden, hanem szülővárosában, Békéscsabán.

Olvasóink írták

 • 2. uzsolt 2009. augusztus 11. 17:41
  „http://oktatas.origo.hu/20090528/diplomaskent_is_nehez_allast_talalni
  "2009 tíz legnépszerűbb szakja közül legalább öttel esély sincs az elhelyezkedésre."
  És ebből ered az a "tévhit", hogy diplomával nem lehet elhelyezkedni...

  És tanári diplomával, ha nem "tömegszakot" választ az ember, igenis el lehet helyezkedni, akár a "pályán" is. Persze amíg Dunát meg Tiszát is lehet rekeszteni magyart, történelmet, idegen nyelvet (főleg angolt) tanítani akaró fiatalokkal, akor ezeken a szakokon tényleg nem lehet elhelyezkedni. Viszont "reáltárgyakból" kevés tanár van...
  http://oktatas.origo.hu/20090728/bajban_az_iskolak_elfogynak_a_fizikatanarok_”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 11. 13:46
  „Szeretnek gratulalni, aki filizofia, valamint hittanari szakon toltott el eveket. Minden bizonnyal szukseg van rajuk, de ne csodalkozzanak, hogy ha megsem. Ez a vilag nem errol szol sajnos...

  Amugy meg:
  - volt gimnaziumi osztralytarsak kozul 3 orvos kulfoldon
  - volt egyetemi evfolyamtarsak kozul egy rakas kulfoldon

  Tovabb is van, mondjam meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyver – hat hét alatt

Szeged - Gázpisztolyt 2004 óta bárki vásárolhat. A komolyabb típusokhoz vizsga, engedély kell, ezt… Tovább olvasom