Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A színigazgató szívesen fogadná a teátrumban az alkotást, amely a Vaszy-szobában kaphatna helyet. Karácsonykor Lapis András új plasztikájával Gregor-falat avatnak a nagyszínház földszinti aulájában.
Gregor József 2005 nyarán, 65. születésnapjára kapta a bronzba öntött szobrot a várostól. Fotó: Frank Yvette
Gregor József 65. születésnapjára öntette bronzba a szegedi önkormányzat azt a mellszobrot, amit a legendás karmester, Vaszy Viktor kérésére Stanzel Antal szegedi szobrász mintázott a fiatal basszistáról még a hetvenes években. – Vaszy már akkor tudta, hogy messze földön híres, nagy művész lesz Gregor Józsefből. Emlékszem, azt mondta: nem is tudja, micsoda kincs van a torkában – mesélte Stanzel Antal, aki hat éven át Tápai Antal magántanítványként sajátította el a szobrászat mesterfogásait. Ma már elismert alkotó, a Szegedi Szépmíves Céh és a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségének tagja.

– A mellszobor Gregor József tulajdona. Amikor tavaly Botka László polgármester a 65. születésnapján átadta neki, azt kérte, hadd ne vigye haza, maradjon még egy-két évig a városházán. Úgy terveztük, ha ősszel hazajön Gárdonyból, elvisszük szegedi otthonába. Erre már nem kerülhetett sor, ezért feleségének szeretnénk majd átadni – mondta Kerek Attila, a szegedi önkormányzat protokollfőnöke, aki a művész halála után a városháza előtti megemlékezést, majd a temetést is szervezte.

– Jóska köszönettel, meghatódva fogadta tavaly nyáron a polgármester úrtól a születésnapi ajándékot, ám úgy érezte, furcsa lenne otthon nap mint nap a saját szobrát látni, ezért nem hoztuk haza. Én is úgy gondolom, megfelelőbb helyet kellene találni neki, ezért szívesen felajánlom a Szegedi Nemzeti Színháznak, ha méltó módon felállítják – mondta tegnap lapunknak a művész özvegye, Gregor Józsefné dr. Takács Mária.

– Előbb egyeztetnem kell a családdal, csak utána nyilatkozhatok bármit is. Lapis András szobrászművésszel már tárgyaltunk arról, hogy készít egy szép új plakettet Gregor Józsefről, amit karácsonykor szeretnénk felavatni a nagyszínház földszinti aulájának egyik falán – mondta Székhelyi József. A színigazgató szerint Stanzel Antal bronz mellszobra a Vaszy-szobát díszíthetné, amit többnyire a zeneigazgató és az operatagozat használ, valamint a premierekre érkező illusztris vendégeket is gyakran fogadják ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz hömpölygött Szeged belvárosában, a Bárka utcában

Csőtörés volt a szegedi Bárka utca Bertalan híd felőli végén. A környező emeletes házak pincéjében… Tovább olvasom