Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hol vagyon a földnek közepe?

A Duna Televízió csatornáján vetítik nyolc héten át a szegedi származású Vida Mihály filmsorozatát, Hol vagyon a földnek közepe? címmel. Az erdélyi Csernátoni Múzeumba az intézmény alapítója és igazgatója, Haszmann Pál kalauzolja a nézőket.
Munkában Vida Mihály stábja. Fotó: DM/DV
Öt esztendővel ezelőtt járt először az erdélyi Csernátonban a szegedi származású filmes, Vida Mihály. Az egykori Magyarország legkeletibb megyéjében, Háromszéken található a 11 kilométer hosszú Csernáton nevű település, ahol a hetvenes években avatták a múzeumot. Ennek alapítása az ott tanítóskodó, és ma a múzeumot igazgató Haszmann Pálnak köszönhető. Az udvarházakat, az azt körülölelő parkot és a benne működő múzeum ritka gyűjteményét mutatja be Vida Mihály filmje, Hol vagyon a földnek közepe? címmel.

A nyolcrészes néprajzi-helytörténeti filmsorozatból megismerhető a kopjafák ikonográfiája, azok értelmezése, a múzeum ritka barokk oromfalas, empire és klasszicista épületei, a székely furmányossággal kardból kovácsolt gőzgép és cséplőgép is. A film bemutatja a tájegységenként változó színű tulipántosláda-gyűjteményt, az Erdélyben készült hengeres öntöttvas kályhákat, harangokat és ágyúkat. Számos hírességet adott a világnak Háromszék: az 1848-as forradalom és szabadságharc idején Gábor Áron a közeli Kézdivásárhelyen öntötte az ágyúkat a környező falvakból „besorozott" harangokból, s a közeli Laborfalváról származik Jókai Mór első felesége, Róza.

A film mesélője, a múzeum tárgyi emlékeit összegyűjtő Haszmann Pál a rendkívüli gyűjteményt a román államnak ajándékozta azzal a kikötéssel, hogy a leltárba vett mintegy 50 ezer lajstromozott tárgy Csernátonban marad, s azt minden időben családja tagjai felügyelik és gondozzák.
A Hol vagyon a földnek közepe? című filmsorozatot Vida Mihály rendezte, a producere és vágója Varga Géza, operatőre Somos László. A nyolcrészes sorozat következő, Faragott gerendák és malmok című epizódját június 27-én, kedden délelőtt 8 óra 25 perctől vetítik a Duna Televízió csatornáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom