Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Holdbéli táj a Partfürdőn

Állati tetemek, kidőlt fák csendesen himbálózó lámpatestek, bűzlő nyaralók. Ez maradt a tavaszi árvíz után Szegeden a Partfürdőn. Ilyen pusztítást még az egyik legrégebbi nyaralótulajdonos sem élt át. A partfürdő felújítására csak a Szegedi Fürdők Kft.-nek körülbelül 70 millió forintot kell költeni.
Kovács Józsefné áron alul adná el házát. Fotó: Segesvári Csaba
Felfúvódott vaddisznót, őzet, fácánt, több konténer szemetet és hordalékot hagyott hátra májusban a tomboló Tisza újszegeden, a Partfürdőn. A szikkadó iszaptól, sártól a fák törzsei, a nyaralók falai kiszürkültek. Az utakról és a járdákról már letúrták a hordalékot, a házak tulajdonosai már megközelíthetik birtokukat a kempingben.

– Másfél napig tartott míg a bedagadt ajtókat kinyitottam – mondja elkeseredetten Lajkó Ferenc, aki lelkileg felkészülve érkezett nyaralójához, de arra nem gondolt, hogy holdbéli tájat talál a szobákban.

– Inkább vitte volna el az egészet – jegyzi meg elkeseredetten. A bútorokat, a heverőt, a foteleket, székeket is ki kell szárítani, hátha valami még használható lesz. A nyugdíjas férfi nem akar és nem is tud több mint egymillió forintot költeni a felújításra, ezért családon belül oldják meg a takarítás és fertőtlenítés után a festést, valamint a többi szakipari munkát.

Vasárnap megnyílik a rakpart

Holnap reggel hat órától megnyitják a Huszár Mátyás rakpartot. Az útszakaszt március 12-én zárták le. Mint Serege János, a Szegedi Környzetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részlegvezetője elmondta: az útszakasz állapota miatt – a teljes kiszikkadásig – még egy hét várakozás hasznos lenne. A várnál lévő szivárgás azonban nem gátolja az autók közlekedését, a belvárosi utakat pedig minél hamarabb tehermentesíteni szeretnék. Kátyúztak, de a rakparti úttest teljes aszfaltszőnyegét le kellene cserélni.

A vezetékes vizet tegnaptól mindenki használhatja, de a kempingben az áramellátás akadozik, mert az elektromos hálózat sok helyen beázott. Néhol még a dugaljakból folyik a víz – mutatja Szunyogh Sándor, a Liget és Partfürdő műszakvezetője. A Szegedi Fürdők Kft. egyik házában a munkások elemenként hordják ki a beépített bútorokat. Szinte minden elázott, hiába pakolták fel másfél méteres magasságba az áradás előtt. A tapéták cafatokban lógnak, a padlót bűzös szenny borítja.

Az út másik oldalán Kovács Józsefné csak annyi időre megy be nyaralójába, hogy kinyissa az ajtókat és ablakokat. Még mindig bokáig ér a víz a padlómélyedésekben, a pára elviselhetetlen a szobákban. A gumicsizmában közlekedő asszony már akkor tulajdonosa volt a nyaralónak, amikor még kukoricatáblán keresztül jártak le a Partfürdőbe, de ilyen tiszai pusztítást még nem élt át.

– Tavaly már áron alul négymillió forintért bárkinek eladtam volna a házat – siránkozik az asszony, – de senki nem jelentkezett.


Befürdött a fürdőcég

A Szegedi Fürdők Kft. tizenöt házának felújítása közel 50 millió forintba kerül és a partra is rá kell költeniük legalább 20 milliót. Bánáti Antal ügyvezető igazgató, még nem tudja, hogy ezt az összeget honnan teremti elő. Arra számít, mivel a terület önkormányzati tulajdonú, valamilyen központi keretből kártérítést kapnak. Eddig a katasztrófavédelem gyorssegélyként 3600 liter fertőtlenítőszert juttatott el a fürdőhöz. Hogy mikor nyit ki a partfürdő? Egyelőre nem tudni, mivel még a fűről, a medencékből a vizes iszapot nem lehet elszállítani. Az igazgató úgy gondolja: szakaszosan nyitják meg a területet, de ehhez még heteknek kell eltelni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Judit szerint a lelki sérülései mélyebbek

Jelentősen javult az állapota az Anna fürdőben vasárnap megkéselt szegedi nőnek, akit várhatóan a… Tovább olvasom