Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Hollósi Zsolt interjúkötete

A Tiszatáj Könyvek sorozatban jelent meg és a héten került a boltokba a Délmagyarország munkatársának, Hollósi Zsolt második, szegedi beszélgetéseket tartalmazó kötete. Az Ady-sort – A Tisza-parton mit keresek? – címnek választott két kötetből immár összesen negyven jeles személyiséggel ismerkedhet meg az olvasó.
Ajándékkeresés idején jó, ha akad valami „szegedikum". Nem lehet jobb-szebb ajándékra lelni, mint egy se nem vékony, se nem vastag, se nem kicsi, se nem nagy, vagyis pont kézre álló – könyv. Elegáns, liláskékben pompázó borítóján kuriózumszerű, a legeslegnagyobb szegedi árvíz idején készült fotó, középpontjában a városjelkép templomtornyok. Újabb tizennyolc szegedi beszélgetés – ez a könyv alcíme. Tényszerűen utal arra, hogy volt már – hat éve – egy azonos című kötet, benne Hollósi Zsoltnak, lapunk munkatársának huszonkét beszélgetése szegedi és a városhoz kötődő személyiségekkel. Alkotó művészekkel, előadókkal, tudósokkal, közéleti emberekkel. Vagyis ez így összesen: negyven beszélgetés. És már készül a következő kötet.

Ez önmagában is – meg kell vallani az igazat – valóságos reveláció. Mármint, hogy ennyi – a rangos folyóiratban, a Tiszatájban és könyvsorozatában – bemutatásra érdemes kiválóság él ebben a városban. Vagy élt. Vagy akart élni. Mint például Zalán Tibor, a költő és író. A közelmúltban is itthon volt, a dzsesszfesztiválon, talán mert az ő szegedi egyetemista korában voltak az igazi fesztiválok, és Zalán világéletében nosztalgiára hajlamos alkat volt... Hollósinak azt mondta a városról, „fogynak a régi ízek, csak a mítoszok maradnak meg". Nincs egyedül a költő ezzel a sejtelemmel, akik itt élnek, és most elolvassák az interjúját, rádöbbennek: ez az igazság.

Ha csak ez az egyetlen ráismerésélményünk lenne a kötetből – már megérte. De persze ahány beszélgetés, annyiféle ember, megannyi reflexiós lehetőség. Veress Miklós – szintén költő – például az összes egykori kollégát fölsorolja, akikkel a Délmagyarországnál együtt dolgozott. Aki mégis kimaradt, sértődhet, mígnem észreveszi a megkülönböztető jelzőt: a tehetséges újságírók vannak itten emlegetve...
Nincs több hely folytatásra, fölsorolásra se, legyen elég annyi, az interjúvoltak névsora Aranyitól Zsótérig tart, mindkettő Sándor, előbbi festő, utóbbi színházi ember.

Legyenek rájuk kíváncsiak! Érdemes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér… Tovább olvasom