Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Holnap nyílik a rakpart

Előreláthatólag holnap hajnalban megnyitják a szegedi alsó rakpartot a forgalom előtt. Ezt ma fertőtlenítés előzi meg.
Holnaptól elhárul az akadály. Fotó: Frank Yvette
Olyan útburkolathiba, mely akadályozná a rakpart forgalomba helyezését, nincs – tudtuk meg Serege Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részlegvezetőjétől. Holnap hajnalban tehát előreláthatólag megnyitják a rakpartot a forgalom előtt. A szalagkorlátot viszont újra kell festeni – ezt már korábban, a magas vízálláskor elkezdte a Berill Instant Kft., most azokat a részeket csiszolják-tisztítják, melyek korábban víz alatt voltak. A festés eltarthat jó néhány napig, ez azonban a gépjárműforgalmat nem zavarja.

Még a megnyitás előtt alaposan fertőtlenítik az alsó rakpartot, mintegy két hektoliternyi ipari klórral és klórmésszel. – A fertőtlenítésre az áradás hozta állati tetemek, bomló anyagok miatt van szükség – mondja a munkát végző Samu Ágoston, a BS Alfa Bt. vezetője. A fertőtlenítés a Stefánia parkot is érinti, ahol kijött a víz, illetve ahol homokzsákok voltak. Korábban a gát egyéb szakaszain, amelyek a város közigazgatási területén belül vannak, szintén volt fertőtlenítés, később az újszegedi Partfürdőt mentesítik a lehetséges kórokozóktól.


Helyreállítják a partfalat

Elkezdik a partfal és környéke feltárását-helyreállítását azon a három helyen, ahol árvízkor különösen intenzíven jött be a víz: a Roosevelt térnél, a múzeumhoz közeli szakaszon és a Belvedere-háznál – tudtuk meg Kozák Pétertől, az Atikövizig szakértőjétől. Pénteken a közműszolgáltatók helyszíni egyeztetésen tájékoztatják a vízügyet a leendő földmunkák helyén húzódó vezetékekről, nehogy ezek sérüljenek. Helyenként akár két méternél mélyebb feltárásra is szükség lehet. Az egyeztetésen muzeológus is részt vesz. A munkák százmillió forintba kerülnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc… Tovább olvasom