Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Holnap nyitják a Munkácsy-kiállítást

Ma délelőtt érkezik meg a Móra Ferenc Múzeumba a Munkácsy-kiállítás negyvenötödik festménye, ezzel teljessé válik a holnap nyíló bemutató anyaga. A tárlaton Szegeden eddig még soha nem látott világítási technikát alkalmaznak.
Szabó Tamás restaurátor az utolsó simításokat végzi . Fotó: Schmidt Andrea
A Móra Ferenc Múzeum történetének eddigi legnagyobb és legszebb kiállításának nevezte Vörös Gabriella igazgató a Munkácsy-tárlatot, mely holnap nyílik meg. A díszteremben lévő állandó kiállítást is lebontották a kedvéért, az árvízi festményt pedig lepellel letakarták. Erre eddig még soha nem volt példa.

Negyvenöt festményben, valamint számtalan relikviában gyönyörködhetnek két nap múlva a szegediek és az ide látogatók. A díszteremben kapott helyet a Honfoglalás és a Pákh-gyűjtemény, a többi alkotás pedig ott, ahol korábban a Mednyánszky-kiállítást rendezték be. A műalkotások már a falakon lógnak, egyedül a Mosónők című kép nem került még a helyére, azt ugyanis most restaurálták és tisztították a Nemzeti Galériában. Ez a festmény ma délelőtt érkezik Szegedre, ezzel teljessé válik a kiállítási anyag. Feladatuk azonban még így is akad bőven a rendezőknek. Most állítják be a fényeket: a világítás soha nem látott hangulatot kölcsönöz majd a kiállításnak.

Plusz egy óra

A tárlat pénteken nyit, és június 2-áig látogatható. A múzeum nyitva tartását egy órával meghosszabbították, így 18 óráig várják az érdeklődőket, Szeged napján azonban még ennél is tovább tart majd nyitva a kiállítás. Csoportok előre is bejelentkezhetnek, hétfőtől akár elővételben is válthatnak jegyet. A látogatóknak érdemes kardigánt magukkal vinni, a kiállítótermeket ugyanis klimatizálják. Az előzetes tervek szerint egyszerre hatvan-hatvan ember tartózkodhat majd mindkét helyiségben, ám ha a páratartalom vagy a hőmérséklet változása ezt indokolja, korlátozni fogják a létszámot.

– A dísztermet eddig a mennyezetről lógó csillárok világították be, ezek mellett azonban a Munkácsy-képek szinte élvezhetetlenek – magyarázta Hamar Edina főrestaurátor, utalva arra, hogy Honfoglalás című festmény, mely az állandó kiállítás részeként korábban is itt volt megtekinthető, több helyen csillogott. – A külön erre az alkalomra készített világítási rendszernek köszönhetően azonban a kiállított művek szinte ragyognak, kiemelődnek valódi színeik, és térbeli hatásuk is jobban érvényesül. Az egyedi megvilágításról a kiállítás rendezői még nem sokat árultak el, azt ugyanis meglepetésnek szánják. Annyit azonban már tudni lehet, hogy a terrakotta színű teremben teljes lesz a sötétség. A kinti világosság egyáltalán nem juthat be, csupán a festményekre irányuló fények adnak majd tájékozódási pontot. – Szebb lesz, mint a pesti – osztotta meg velünk személyes véleményét a főrestaurátor, akinek a kiállítás előtt csupán a Honfoglalás című képpel volt egy kis munkája.

– Mivel ezt a festményt hatalmas méretei miatt nem lehet egyben szállítani, a több darabba szétszedett, aranyozott keretet megérkezése után portalanítani kellett. Szállításkor szerencsére egyik festménnyel sem történt semmi baj, de ha így lett volna, akkor is csak a tulajdonosok engedélyével nyúlhattunk volna hozzájuk.


Dokumentumok a Somogyiban

A szegedi múzeum Munkácsy-kiállításához kapcsolódva a Somogyi-könyvtár a festő életének szegedi vonatkozásairól, műveinek amerikai fogadtatásáról szóló, ritkaságnak számító dokumentumokat mutat be. Az épület földszintjén május 12-én nyíló tárlaton látható többek között a Vasárnapi Újság korabeli száma is, amely a Siralomház című festmény sikeréről ír. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom