Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Holnapra várható a tetőzés Szegednél

Holnapra várható Szegednél a Tisza tetőzése, 1015 centivel. A Hármas-Körös tetőző vízállása is meghaladhatja a tíz métert. A helyzet továbbra is rendkívüli. Szegeden a csorgások csökkentésére folytatják a partfalnál a padkaépítést. Búvárok végigvizsgálták a partfalat, nem találtak aggodalomra okot adó réseket.
A Tisza vizét már nemcsak a mederben, hanem a Móra parkban is meg kell fogni Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden tegnap délutánra elérte a tízméteres magasságot a Tisza, ez negyven centivel magasabb, mint az 1970-es rekord. A tetőzés, 1015 centivel – a hibahatár plusz-mínusz tíz centi – holnapra várható. Tegnap legerősebben Mindszent és Algyő között áradt, ezen a szakaszon 45 centivel nőtt magasabbra a víz, mint korábban bármikor; Mindszenten tegnap délre 1044 centit ért el. A Hármas-Körösön Szarvasnál tegnap 980 centit mértek, a töltéskorona fölé emelkedett a víz: nyúlgátakkal kellett töltést magasítani. A tetőzés Szarvasnál mára várható, 980-1010 centivel. A Maros Makónál 533 centivel tegnap tetőzött.

Az Alsó-Tiszán és mellékfolyóin már csaknem 2400-an dolgoznak az árvízi védekezésben. A munkák súlypontja a Tisza és a Hármas-Körös bal partján van. A szegedi partfalnál a csorgások csökkentésére tovább folytatják a padkaépítést homokzsákokból.

Hajózási tilalom

Teljes hajózási tilalom van érvényben a Tiszán. Ennek ellenére az utóbbi napokban a rendőrségnek és a vízirendőröknek többször is intézkedniük kellett a tilalmat megszegőkkel szemben. A hajókat azért nem szabad használni, mert az általuk keltett hullámzás veszélyezteti a gátakat és zavarja az árvízi védekezésben részt vevők munkáját. Az ártéri nyaralókat a rendőrség és a vízimentő-szolgálat folyamatosan ellenőrzi.  
– Szegeden is nőtt a védekezésben részt vevők létszáma. Négyszáz egyetemi hallgatót mozgósított az önkormányzat, a nemzetvédelmi egyetemről további ötven hallgató jött, kiegészítve a korábbi kétszázas létszámot. Kaposvárról kétszáz katona érkezett – jelentette be tegnap Botka László, Szeged polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke. A védekezésben részt vevők étellel-itallal való ellátása kifogástalan, szállodák, éttermek is fölajánlották segítségüket. A honvédelem és a katasztrófavédelem saját logisztikáját működtetve gondoskodik az ellátásról.

– Célegyenesbe ért az árvízvédelem. A védvonalak képesek az árvizet a partok között tartani – közölte Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár.
Tegnap Szegeden váratlanul víz tört fel egy part közeli csatornaaknából, a Belvárosi hídtól lejjebb. A vízügyi szakemberek a vízfeltörés helyét homokzsákokkal körülvették, a csatornát lezárták.

A Miskolcról érkezett Neptun Búvárklub speciális osztaga alaposan végigvizsgálta a partfalat a hídtól az árvízi emlékműig, s nem talált olyan réseket a partfal összeillesztési helyein vagy egyebütt, ahol veszélyes mennyiségű víz juthatna be a városba – tájékoztatott Dobi László központi védelemvezető, az Atikövizig igazgatója. A búvárok ma – mint Mezősi Tamás, a mentőosztag vezetője elmondta – a híd fölötti partszakaszt is végigvizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai Ildikó: Még nem vagyunk a végén

Sokan várták tegnap délután Szegeden Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét, aki az első… Tovább olvasom